ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

15:57 19.04


Обіцянка: електронне врядування в ОДА і облраді запрацює 2016-го

Керівники області обіцяють, що сайти ОДА та облради невдовзі будуть обладнані сервісами електронних петицій онлайн від громадян та надання держпослуг онлайн.

Сьогодні відбулася прес-конференція голови ОДА Валерія Головка та голови облради Олександра Біленького. Серед іншого вони відповіли на запитання кореспондента видання Poltava365.com з приводу того, коли ж все-таки сайти обласних органів влади будуть відповідати вимогам Євросоюзу. Йдеться, серед іншого, про впровадження сервісу розміщення електронних петицій. Ідея полягає у тому, що будь-який громадянин може залишити на сайті органу влади свою петицію з описом проблеми чи пропозиції територіальної громади. Після чого за повідомлення певний час мають голосувати інші користувачі. Якщо е-петицію підтримують (вона набирає заздалегідь визначену кількість голосів), то це стає приводом для її розгляду владою. Крім того, у подальшому текст відповіді публікується на сайті.

На даний момент е-петиції з перемінним успіхом впроваджують в області тільки Кременчуцька, Полтавська та Миргородська міська ради. При чому справді робочим цей механізм став лише у першому випадку. Так, на офіційному сайті кременчуцької громади публікуються відповіді, підписані міським головою. Що стосується Полтави та Миргорода, сервіси е-петицій передбачені, але фактично не працюють, накопичуючи звернення громадян без відповідей на них.

Ми (делегація представників обласної влади, - авт.) щойно повернулися з Німеччини, де, зокрема, говорили про те, з чого починають органи влади, надаючи послуги громадянам. Це питання стосується всіх країн, звичайно – впровадження потужної комунікації через інтернет. Нас лякають деякі люди, які створюють спротив, що бабусі на селі будуть отримувати довідки про смерть через інтернет. А хто цій бабусі дасть довідку про смерть? Вона повинна жити. От сільський голова має задуматися, які послуги їй зможе надавати, у тому числі завдяки інтернету

- зазначив голова ОДА Валерій Головко.

За його словами, "е-петиції потрібно було розробити ще вчора, до 1 травня опрацюємо це питання".

У той же час його колега, голова обласної ради Олександр Біленький зазначив:

Оновлений сайт обласної ради зараз у стадії розробки, ми реагуємо на нові виклики часу. У першу чергу те, що стосується послуг для людей

Але якщо подати е-петиції на сайтах обласних органів влади Полтавщини поки що неможливо, то дещо інше із електронного врядування у нас все-таки впроваджується. Так, йдеться про деякий прогрес у сфері державних закупівель через ProZorro та надання держпослуг онлайн за допомогою Igov.ua. До речі, і ProZorro, і Igov.ua починалися як волонтерські проекти, при цьому перший уже став державним ресурсом.

Аналітик українсько-європейської інформаційної кампанії "Сильніші разом!" Світлана Чернецька розповіла кореспонденту видання Poltava365.com про е-врядування на Полтавщині та доступні онлайн-послуги для полтавців:

Спочатку зазначу, що необхідність переводити державні послуги, закупівлі та взаємодію держави з громадянами і бізнесом у онлайн-режим прописує Угода про асоціацію України з ЄС, зокрема, п'ятий розділ глави 14. Тут говориться також про необхідність формування системи електронного урядування, власне, цієї взаємодії онлайн. Полтавська область поки що не входить до лідерів у цьому питанні. Можемо говорити, що у регіоні діють загальноукраїнські ресурси. Наприклад, Міносвіти (онлайн-сервіс, де можна подати заявку на навчання у виш або записати дитину в садочок), Міністерства юстиції (онлайн реєстрація юридичної особи, ФОП, отримання інформації про нерухомість, витягу про компанію і т.д.), Державної фіскальної служби (звіти в електронній формі).

Нагадаємо, якщо вірити представнику волонтерської групи з впровадження iGov в Полтаві Альоні Гончаренко, то структурні підрозділи Полтавської ОДА до кінця квітня мають затвердити перелік послуг, які зможуть надавати в електронній формі через Igov.ua.

облрада, ОДА, Головко, Біленький

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.