ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

19:42 08.05


У Полтаві презентували книгу мемуарів Василя Пилипенка

Книга мемуарів презентувалася днями у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського. Автором сучасного літопису став Василь Амвросійович Пилипенко, книжка якого називається "Згадуючи пережите".

Присвятив свій доробок Василь Пилипенко мамі, бо батька свого малий Василько не бачив жодного разу – боєць не повернувся з Другої світової війни. Та стільки ласки дала своєму синочкові мати, що стало того сяйва на увесь його вік.

Святкувати почали дещо завчасно, бо ж ювілей 75-річчя Василь Пилипенко відзначить лише наприкінці серпня, та книгу можна вважати гарним почином ювілейних урочистостей.

А пригадати є що, бо ж закінчив свого часу Василь Гадяцьке училище культури і на все життя прикипів до мистецтва, в часи радянські відповідав за культуру в партапараті, згодом керував ляльковим театром якраз в перші роки утвердження незалежності України, зберіг колектив і сприяв примноженню репертуару, а потім, в роки між двома українськими революціями, працював на посаді заступника директора Полтавської обласної філармонії.

Згадати з автором минулі часи знайшлось чимало охочих – завітав очільник видавництва АСМІ Олексій Петренко, де й побачила світ книга, керівник Центру дослідження історії Полтавщини Олександр Білоусько та заступник директора Полтавського обласного архіву Тарас Пустовіт, які допомогли автору в упорядкуванні книги, заступник головного редактора газети "Вечірня Полтава" Оксана Клочко, котра допомогла з редагуванням, хоча офіційно в книзі цього й не зазначено.

А ще були гості, які складають для нашого міста цілу епоху – Іван Гопей і Борис Чичкало. Герой України Іван Балюк розповів, як артисти філармонії в рамках творчої програми "Майстри мистецтв працівникам села" приїхали з найпершим концертом до його Радивонівки, а він заради цього запровадив вихідний, екс-перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко пригадав, як Василь Пилипенко турбувався за філармонійців, невтомно нагадуючи, що ще не всі достойні отримали житло й почесні звання, гості з Семенівщини – родина Валерія та Любові Книшів розповіли, як влаштовували виступи артистам під орудою Василя Амвросійовича на стадіоні, бо стільки було охочих подивитися той величний концерт, що жодна зала в районі їх би не вмістила. Прийшли привітати й довгих літ побажали автору Валерій Пархоменко та секретар Полтавської міської ради Оксана Деркач, раділи за ювіляра начальник обласного управління культури Геннадій Фасій, директор обласної філармонії Олег Тищик та Ніна Єрохіна, котра багато років працювала з Василем Пилипенком.

Найдорожчим подарунком з нагоди свята став концерт – це зі щирим серцем оголосила солістка філармонії Наталія Іванченко, а натхненно виступили лауреатки Міжнародних фестивалів тріо бандуристок "Вишиванка", ансамбль "Чураївна" з солістами Лідією Кретовою та Ігорем Годиною, народною артисткою України Наталією Хоменко.

 

Марія БОЙКО

культура, мистецтво, творчість, мемуари

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.