ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

14:11 26.05


За канадські гроші влада обіцяє створити Місію і Стратегію Полтави

Сьогодні відбулося перше засідання робочої групи, що займатиметься Стратегією розвитку Полтави. За планом ініціаторів проекту ПРОМІС, уже в січні 2017 року міська рада має прийняти рішення про початок впровадження.

У Полтавському міськвиконкомі сьогодні більше 20 осіб зібралося, аби обговорити етапи реалізації проекту міжнародної технічної допомоги "Партнерство для розвитку міст" (Проект ПРОМІС) в обласному центрі. У робочу групу входять представники влади (30 відсотків), бізнесу (30 відсотків) та громадськості (40 відсотків). Усі разом мають напрацювати Стратегію розвитку Полтави та визначити Місію міста. При цьому частина членів цієї робочої групи паралельно працює над іншим міським проектом щодо бюджету участі.

Що від міжнародного проекту може отримати Полтава? Свій власний бренд, який знатимуть хоча б в інших містах України, а ще краще – за її межами. Такими брендами можуть бути як вдалі бізнес-проекти, так і культурно-туристичні заходи. Наприклад, львівські магазини "Майстерня шоколаду" сьогодні є майже в усіх облцентрах країни. А фонтанне шоу у Вінниці стало визітівкою цього міста та магнітом для туристів з інших.

Щодо Полтави, то учасникам сьогоднішнього заходу спала на думку ідея просунути в українську торгівельну мережу суто полтавський продукт - заморожені галушки…

Поки хтось жартує, представники проекту ПРОМІС пропонують конкретно попрацювати у таких напрямках протягом наступного півроку:

  • оцінити бізнес-клімат міста, провести опитування представників бізнесу;
  • створити профіль громади (таке собі "все про місто" у вигляді статистичних даних);
  • зробити стратегічну екологічну оцінку міста;
  • провести SWOT-аналіз (вирахувати сильні та слабкі сторони міста);
  • розробити Стратегію розвитку Полтави (таке бачення майбутнього, яке "має оволодіти громадою та надихати її");
  • створити Місію Полтави (такий собі девіз міста із філософським наповненням).

Кінцевий продукт напрацювань робочої групи міська рада Полтави має прийняти у вигляді рішення до виконання вже у січні 2016 року.

Про ці етапи співпраці полтавцям розповіли головний експерт з питань місцевого врядування та розвитку проекту ПРОМІС Ігор Лепьошкін та його консультант Андрій Залужний.

Керівник робочої групи з реалізації проекту ПРОМІС у Полтаві, секретар міської ради Оксана Деркач зазначила:

Ми напишемо стратегію, вона буде існувати, але чи буде реалізована? До такого документу мають бути обов'язково підв'язані міські програми.

За даними Ігоря Лепьошкіна, загалом 19.2 мільйони канадських доларів піде на реалізацію проекту ПРОМІС в 16-ти містах чотирьох регіонів України протягом п'яти років. Тобто, кожне із них може розраховувати не тільки на методичну підтримку ініціаторів міжнародного проекту, а й на фінансову (це близько 20 мільйонів гривень на кожне місто, враховуючи курс валют 1 UAH = 19.6 CAD).

Цікаво, що Полтава уже має певну стратегію свого розвитку, просто більшість мешканців про неї не знає. Такий документ розробила відкрита громадська платформа Нова Полтава. Її головний координатор Юлія Городчаніна розповіла сьогодні на заході:

У "Школі мерів", на базі Києво-Могилянської бізнес-школи, ми представляли стратегію розвитку Полтави. До розробки цього плану долучилося понад 100 ініціативних мешканців міста і він потрапив у трійку найкращих. Оскільки нас запросили сюди, то хотілося б, аби наші напрацювання були прийняті до уваги при створення Стратегії розвитку Полтави під час реалізації проекту ПРОМІС".
Але, якщо копнути трохи вглиб, то стає ясно, чому пропозиції "Нової Полтави" вже півроку пиляться десь в офісі організації, а не у міськвиконкомі: лідер громадської платформи – Лев Жиденко був конкурентом Олександра Мамая на останніх виборах мера.

Що вийде у підсумку реалізації проекту ПРОМІС в Полтаві ми побачимо відносно скоро: перед голосуванням за Стратегію розвитку Полтави та її Місію, документ має потрапити на громадські слухання.

Нагадаємо, проект міжнародної технічної допомоги "Партнерство для розвитку міст" фінансується коштом уряду Канади та Федерації канадських муніципалітетів. Головна його мета — покращення якості життя міських громад. Проектом передбачено запровадження демократичного врядування, зокрема, залучення до управління більш широких верств громадськості; створення сприятливого клімату для розвитку малого та середнього бізнесу, а також підтримка процесу децентралізації. В Україні 16 міст із чотирьох областей України беруть участь у проекті ПРОМІС. На Полтавщині це Полтава, Миргород, Кременчук та Комсомольськ. http://poltava365.com/kanada-dopomozhe-poltavczyam-p.html

проект, грант, ПРОМІС

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.