ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

14:49 27.05


Обвинувачений у тероризмі заявив про тортури та побиття працівниками СБУ

На суді над чотирма обвинуваченими в тероризмі один із них повідомив про тортури в СБУ Полтавської області і попросив суддів перевірити цей факт.

26 травня колегія суддів Октябрського районного суду ухвалила направити запит до військової прокуратури, аби встановити, чи проводилась судово-медична експертиза відносно обвинуваченого в тероризмі Едуарда Омельченка. Чоловік заявив, що під час затримання з нього жорстоко знущались у відділі контррозвідки СБУ:

17.08.2014 року я був затриманий в міжнародному аеропорту "Бориспіль"… Далі я був доставлений зранку на мікроавтобусі співробітниками УСБУ в Полтавській області до Полтави. Повідомлення про підозру було складено старшим слідчим ОВС СВ УСБУ в Полтавській області підполковником юстиції Димарем Ю.С. о 21:15. З ранку і до 21:15 до мене не допускали захисника, а застосовували тортури, залякування. А декілька разів, у проміжках, вивозили з чорним мішком на голові та наручниками на руках, за тулубом... У відділі контррозвідки мене знову піддавали тортурам, залякуванню... Праве око в мене висіло декілька сантиметрів ось тут (показав на ділянку щоки, паралельній носу – ред.), білок був чорного кольору, а лівого ока не було зовсім – був шматок запеченої крові... Усе, що за кісточкою на затилку, виступало, і по всьому тілу були гематоми… Я підписав якісь документи, бачити нормально я вже не міг. Тільки після цього до мене допустили адвоката Петренка... 18.08.14 року, коли до мене на окрему процесуальну дію було залучено іншого адвоката, працівники СБУ, старший слідчий Димар Ю.С., поставив на штатив відеокамеру, забрав мою сорочку, яка була вся в крові, мені надали темно-синю футболку і вимагали сказати, що ми працювали на ГРУ Генерального штабу Росії

За словами обвинуваченого, за даним фактом йому було відмовлено у розслідуванні через відсутність складу злочину. Адвокат Едуарда Омельченка повідомив, що судово-медична експертиза проводилась, але результати не повідомлялися.

Тож суд з'ясує, чи дійсно чоловіка піддавали тортурам.

Відзначимо, що обвинувачені – колишні військові. Артур Шанько – ВДВ, кадровий розвідник; Едуард Омельченко – випускник Полтавського вищого воєнного командного училища зв'язку; Максим Любченко – зі спецназу МВС, Сергій Певрухін – закінчив Полтавське вище зенітне ракетне командне училище. Родини чотирьох обвинувачених, які прийшли на засідання, впевнені, що чоловіки не винні. І те, що вони мають дипломи про закінчення закладів за військовими спеціальностями, - не злочин.

Дружина обвинуваченого Сергія Певрухіна Анна Перепелиця не раз зверталася в ЗМІ та заявляла, що докази по справі – абсурдні та сфальсифіковані. На її думку, звинувачення всіх чотирьох чоловіків не містять під собою жодного підтвердження. Так само вважають і батьки інших трьох обвинувачених.

На засіданні притягуваним продовжили строк тримання під вартою ще на два місяці. Прокурор зазначив, що існують ризики впливу на свідків, тому колегія суддів не змінила запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на більш м'який. Затримані сидять у СІЗО майже два роки.

Наступне засідання у справі відбудеться 7 липня о 13:00.

Нагадаємо, у серпні 2014 року прес-службою СБУ в Полтавській області повідомлялося про затримання злочинної групи, яка начебто за вказівками представників російських спеціальних служб планувала теракти на Полтавщині.

суд, тероризм, СБУ

За темою:

  • Мамай просить суд поновитися на посаді міського голови
  • На Полтавщині продовжили заборону руху всіх суден
  • За незаконний продаж підакцизних товарів чоловіку загрожує штраф
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.