ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

18:04 29.05


Полтавські журналісти відвідали медіа-форум у Львові

Львівський медіа-форум – головна щорічна медіа-подія в Україні. Цього року уже вчетверте Львів зібрав понад 700 журналістів, редакторів та видавців. Серед них був і автор цих рядків.

З 26 по 28 травня медійники обговорювали головні тенденції розвитку журналістики в Україні та світі. На захід запросили і журналістів з Полтави. Відкриття IV Львівського медіафоруму на "Арені-Львів" провів міський голова Андрій Садовий. У вітальному слові він підкреслив, що журналісти - це справжня четверта влада в Україні і саме вони допомагають суспільству ставати кращим.

Перші ж лекції розпочались із виступів відомих "розслідувачів": Наталії Седлецької ("Схеми"), Дениса Бігуса ("Наші гроші"), Дмитра Гнапа ("Слідство.Інфо"). Медійникам були представлені сучасні інструменти моніторингу посадових рішень та їх причин.

Розслідувальна журналістика потребує молодих, розумних і небайдужих людей, сьогодні розслідувачі залишаються чи не єдиним правоохоронним органом в Україні

- зазначив Дмитро Гнап.

Закордонні гості Боріс Райтшустер, відомий німецький журналіст та письменник, росіянин Міхаіл Зигарь (Slon.ru) та британець Шон Волкер (The Guardian) не змогли оминути тему російської пропаганди. Багато говорили і про соціальні мережі.

Ми живемо у медіареальності, яка нагадує серіал "Гра престолів". Тільки білі ходаки-це журналісти, а нова реальність, яка наступає - це social media. Будь-яка людина у соцмережах більш ефективна, аніж традиційні журналісти, а держава скоро не зможе контролювати ЗМІ

- вважає Міхаіл Зигарь.

Надзвичайно цікавою виявилася лекція Девіда Гершенгорна (The New York Times, США), що стосувалася передвиборчих технологій. Прикладом стала програма Дональда Трампа.

Керівники UA:Перший та Hromadske.tv – Зураб Аласанія та Наталія Гуменюк обговорили яке ж саме суспільне мовлення потрібне Україні. Зазначу, що формат спілкування з аудиторією був дуже зручний, адже питання виступаючим міг ставити кожен, а ведучий Андрій Куліков (Громадське радіо, ICTV) дуже вміло перемикав розмову в потрібне русло.

Наступний день був іще цікавішим. Розпочався він із вручення Премії імені Олександра Кривенка "За поступ у журналістиці". Цього року почесну нагороду отримала Наталія Седлецька ("Схеми"). А після відбулася лекція Свободи від Святослава Вакарчука, яку наживо транслював UA: Перший. Якщо хтось пропустив цей виступ рекомендую обов’язково переглянути відеоверсію.

Погодьтесь, легко будь-якому політику розділити нас за принципом, якою мовою ми говоримо, чи в яку церкву ходимо. Але чи легко розділи націю за принципом "хто за чесний суд" чи "хто проти чесного суду". Або "хто за чи прости свободи преси і свободи слова". Дуже складно роз’єднати суспільство, яке побудоване на ідеалістичних, але насправді прагматичних і дуже ефективних, комфортних принципах для життя

- зазначив Вакарчук.

Взагалі під час другого дня виступило багато спікерів, які мають авторитет серед світових фотографів, блогерів, медіаконсультантів, тож від кількості інформації голова просто йшла обертом.

Кожен журналіст мав змогу сам обирати, на яку лекцію йому хочеться потрапити. Наприклад, Андрій Цаплієнко з "1+1" разом із Елейн Кобб з CBS News (Франція), розповідав секрети військових репортажів, а паралельно відбувалися лекції відеографів, радійників, політичних кореспондентів.

У цілому, захід однозначно вдався - вся журналістська спільнота відчула і зрозуміла куди потрібно рухатися далі. Без вільних і незалежних медіа в Україні не може розвиватися успішна демократія.

ЗМІ, медіа, форум, Вакарчук, Гнап

За темою:

  • П'ятьох полтавців госпіталізували з укусами змій
  • В області під час війни знищили понад тисячу боєприпасів 
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.