ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

12:00 26.08


Полтавський лікар взяв участь у спецпроєкті МОЗ

Інфекціоніст Роман Пономаренко взяв участь у проєкті, який розповідає історії нового покоління лікарів України. Про це стало відомо з сайту спецпроєкту «30 лікарів Незалежної України».

Роман Пономаренко прийшов в інфектологію, маючи за плечима 5-річний досвід чергувань на «швидкій». «Лікарі «швидкої» щодня змагаються зі смертю, це дуже складно. Та це дає неоціненний досвід, інтуїцію та уміння.

У «швидкій» реанімаційні навички у мене відпрацювалися до автоматизму – і це не раз ставалося у пригоді й у інфекційному відділенні», – каже Роман.

Особливо важко Романові та його колегам довелося навесні 2020 р., коли до їхнього відділення почали поступати пацієнти з коронавірусом або з підозрою на цю хворобу. «На початку епідемії було відчуття, наче ми на передовій. Без перебільшень: було враження, що ми в епіцентрі реальних військових дій, – згадує лікар. – Причому ворог був для нас абсолютно незнайомий. Це вже потім з’явилися міжнародні протоколи, ми пройшли тренінги, інструктажі, набули власного досвіду – а з першими пацієнтами ми просто не знали, що робити». В ті пекельні дні Роман та його колеги чергували по дві доби поспіль, не спали й фактично жили у незручному захисному одязі.

Тоді ж з’явилося розуміння, наскільки насправді небезпечна ця хвороба. Тому, коли на Полтавщині розпочалася вакцинація, Роман отримав щеплення першим в області.

Роман – за доказову медицину. Він веде блог в Інстаграм, де проводить боротьбу з «інфодемією» та ділиться експертними порадами з протидії поширенню COVID-19. Також Роман бере участь в освітніх заходах, проводить семінари з вакцинації. «У країні дефіцит грамотних інфекціоністів, кожен професіонал – на вагу золота, – зазначає лікар. – Тому для мене важливо спілкуватися з колегами, вчитися їхнього досвіду, ділитися своїм. Зараз не можна бути самому по собі й користуватися методиками, яким тебе навчили в інституті 5-10-20 років тому. Сучасний світ змінюється дуже швидко, медицина стрімко йде вперед, і якщо ми хочемо бути в авангарді цих змін, потрібно постійно навчатися й підтримувати контакт з іншими лікарями. Від цього виграємо усі ми – і медична спільнота, і наші пацієнти».

медицина, Роман Пономаренко

За темою:

  • Як дорослим підтримувати пластичність мозку. Чому це важливо
  • Полтавський центр стоматології почав безкоштовне зубопротезування військовим
  • На Полтавщині виявили три випадки кашлюку
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.