ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

13:04 08.07


Біглому нардепу Онищенку на Полтавщині мають повернути 17 мільйонів

Суд зобов’язав Миргородську об’єднану державну податкову інспекцію ГУ управління ДФС у Полтавській області прийняти висновок про повернення ПАТ "Пласт" надмірно сплачених податків, сума яких складає 16,74 млн грн.

Таке рішення прийняв Київський апеляційний адміністративний суд, повідомляє сайт "Наші гроші".

З матеріалів справи відомо, що в серпні грудні 2014 року ПАТ "Пласт" заплатило до бюджету за користування надрами 35,08 млн грн. У грудні наступного року підприємство подало заяву до Шишацького відділення Миргородської ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області про повернення помилково та надміру сплачених податків на суму 16,74 млн грн.

В заяві фірма вказано, що вона сплачувало податки по новим ставкам Податкового кодексу, тому помилково виникла переплата. В свою чергу податкова повідомила, що на грудень 2015 року у "Пласту" дійсно існувала переплата податків, але сума ця була значно менша – 0,44 млн грн., і виникла вона в другому та третьому кварталах 2015 року. А переплата в розмірі 16,74 млн грн. не обліковується.

Після цього "Пласт" звернувся з позовом до Київського окружного адміністративного суду, який розглянув його у лютому поточного року. Суд встановив, що в кінці липня 2014 року були внесені зміни до перехідних положень Податкового кодексу за якими тимчасово до 1 січня 2015 року збільшувалася плата за користування надрами. Так, для видобутку природного газу з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5000 метрів, ставка складала 55 відсотків. А з покладів, які залягають глибше, – 28 відсотків. Зміни було опубліковано в "Голосі України" 2 серпня і вони повинні були почати діяти з наступного дня. До того, ставки складали 28 відсотків і 15 відсотків відповідно.

Суд вирішив, що після внесення змін до податкового Кодексу в Україні почали одночасно діяти різні ставки на видобуток природного газу. Тому суддя послався на висновок Європейського суду, що коли законодавство містить неоднозначне тлумачення прав та обов’язків платника податків, рішення приймається на його користь. Крім того, Верховний суд України в 2013 році заборонив внесення податкових змін протягом бюджетного року.

Через це Київський окружний адміністративний суд задовольнив позов "Пласта" і визнав протиправною бездіяльність податківців з повернення підприємству 16,74 млн грн. Суд постановив стягнути ці кошти з держбюджету в особі Управління державного казначейства України у Шишацькому районі Полтавської області.

Після цього податківці звернулися до апеляції з вимогою скасувати рішення суду, бо воно було прийняте з неповним з’ясування обставин справи. Апеляційний суд погодився з висновком першої інстанції, що розмір переплачених податків складає 16,74 млн грн. Але вирішив, що стягнення в цьому випадку коштів з держбюджету не є правильним способом захисту прав платника податків. А правильно б було зобов’язати податкову виконати свої обов’язки.

Тому апеляційний суд постановив зобов’язати Миргородську об’єднану ДПІ ГУ ДФС у Полтавській області прийняти висновок про повернення з держбюджету ПАТ "Пласт" переплати і подати його до районного казначейства.

Власниками ПАТ "Пласт" є кіпрські підприємства "Остексперт лімітед" та "Ведестіма трейдінг лтд", а бенефіціарами вказані мешканці Кіпру. Але з матеріалів розслідування НАБУ відомо, що ці компанії підконтрольні нардепу Олександру Онищенку, з якого у вівторок Верховна Рада зняла недоторканість та дозволила арешт. Сама фірма "Пласт" у розслідуванні НАБУ наразі не фігурує.

За попередніми даними, Онищенко був організатором схеми з газом державного підприємства, яка завдала державі збитків на рівні 3 млрд грн.

Напередодні рішення парламенту про зняття недоторканності Онищенко втік із України.

Онищенко, податки, Пласт

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.