ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

13:02 19.07


Підсумки виборів у 151-му окрузі: провокації та скандали

За даними ГМ "Опора", підсумки голосування за кандидатуру нардепа в окрузі №151 можна охарактеризувати так: з використанням брудних технологій, але без суттєвого впливу на кінцеві підсумки волевиявлення.

Станом на 10:00 ранку на Полтавщині опрацьовано 96,75% протоколів голосування за кандидатуру нового народного депутата від округу 151. При цьому за даними ЦВК лідирує Руслан Богдан від "Батьківщини", друге місце – в самовисуванця Олексія Рябоконя. При цьому на шести ДВК із 216-ти відбувається перерахунок голосів.

За даними ЦВК, цього року була дуже низька явка виборців: 34,19 відсотка. Проголосувало майже 38 тисяч осіб із 140 тисяч зареєстрованих.

Підбиття підсумків волевиявлення аналізував на прес-конференції регіональний координатор виборчих програм громадської мережі "Опора" Андрій Токарський.

Найбільше говорили про різноманітні порушення.

Причина більшості порушень – непідготовленість та неосвіченість членів виборчих комісій. Другий фактор – є досить висока пасивність поліції щодо вчинення протиправних дій. Правоохоронці просто відверталися і не реагували на вчинення злочину. У їхній присутності відбувалися правопорушення, пов'язані з винесенням печатки, перепакуванням, виносом документації та іншим. Вони не виконували свою функцію перешкоджання порушенням виборчого законодавства, єдина їхня ціль була – дотримання правопорядку. Бувало, що у присутності 20 полісменів відбувався злочин, але вони не реагували на нього до дзвінка свого керівництва,

- розповів Андрій Токарський.

Тему продовжила довгостроковий спостерігач у Полтавській області ГМ "Опора" Дар'я Черкашина:

Більшість ДВК не мала своїх автомобілів, аби їхати до людей, які голосували на дому. У сільській місцевості люди часто голосували без документів, а саме у Юсківцях, Березовій Луці, Крутому Березі, Шеках. При чому члени дільничних комісій говорили нам, що була така вказівка від ОВК. Натомість в окружній виборчій комісії це заперечували. Також у селі Березова Лука людина проголосувала за двома бюлетенями. Коли наш спостерігач написав заяву з цього приводу, була викликана поліція. Викликали також швидку медичну допомогу, тому що тій людині, яка видала два бюлетені, стало трохи зле. В Яхниках та в Пирятині виборці приходили, віддавали паспорти і клали на край столу свої запрошення. Таким чином можна контролювати, хто саме проголосував, а це заборонено законодавством. Після наших зауважень ці запрошення були вилучені з приміщення. У селі Шеки було складно і найбільше ми мали проблем. Так, наш спостерігач отримав документ, що він не має права разом з іншими спостерігачами підходити до столу ближче, ніж на 2-3 метри, під час підрахунку голосів. Це є порушенням прав спостерігача, тому що він має право вільно пересуватися на дільниці. Виникали скандали з приводу заборони фіксації порушень з боку членів ДВК. Також деякі із них дозволили собі знаходитися на роботі в стані алкогольного сп'яніння, з цього приводу також було повідомлено поліцію.

Андрій Токарський та Дар'я Черкашина говорили й про інші порушення, серед яких можна виокремити наступні:

  • При 38-градусній спеці органи місцевого самоврядування не забезпечили належні побутові умови для членів ДВК та виборців.
  • У частини членів ДВК виникали складнощі із діставанням до ОВК, оскільки має місце погане сполучення та великі відстані до Лохвиці, центру округу 151.
  • Члени ДВК неправильно виправляли помилки в протоколах (без проведення засідань).
  • Мали місце виноси печаток за межі ДВК (вони мають бути постійно в сейфах), що по закону визначається як викрадення печатки з дільниці.
  • Перепакування виборчої документації. 
  • Перебування невідомих осіб у приміщеннях ДВК. Так, особи, які представилися "приватною охороною", обмежували можливість пересування у ДВК. Чоловік, який представився довіреною особою Анни Богун, виявися довіреною особою Анни Боклан, тобто, він навіть не знав, якого кандидата представляє.

Сьогодні, станом на 10:00, відбувається перерахунок голосів, які були віддані за кандидатів у селах Велика Круча, Вороньки, Галяве, Ісківці, Ціпки, Нові Мартиновичі та у місті Заводське. У присутності членів ДВК його проводить ОВК.

За даними представників ГМ "Опора" загалом системних порушень, які б уплинули на підсумки голосування, не виявлено. Тепер вони очікують на кінцевий фінансовий звіт від ОВК на свій запит, аби проаналізувати: скільки коштів витратив кожний кандидат на свою виборчу кампанію.

До речі, речник полтавської поліції Юрій Сулаєв всі закиди до його структури відкидає категорично. У коментарі кореспонденту видання Poltava365.com він зазначив:

У нас загалом зареєстровано 46 заяв з приводу порушення виборчого законодавства, із них третина – від ГМ "Опора". Також маємо вісім кримінальних проваджень, нічого подібного раніше у нас не було. В тому числі йдеться про видачу двох бюлетенів одній особі, про підкуп виборців. Додатково були задіяні кілька загонів поліції, які виїжджали на виклики, при чому шість із них виявилися хибними. Вже не кажу про велику кількість агітаційних матеріалів, які ми вилучили в день виборів. Вважаю зауваження до нашої роботи з боку "Опори" безпідставними, оскільки ми виконали всі покладені на нас обов'язки – від охорони правопорядку до реакції на порушення виборчого законодавства.

вибори, Опора

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.