ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

20:10 29.07


У Більську знайшли десятки золотих виробів епохи Гелону. ВІДЕО

Сенсацією завершилися цьогорічні археологічні розкопки на всесвітньо відомому Більському городищі, що у Котелевському районі. Там харківські науковці знайшли унікальне для лівобережжя України скіфське золото.

Місто Гелон науковці почали детально вивчати більше ста років тому. За цей час тут працювало чимало різних експедицій, але нікому з них раніше не вдалося знайти таку кількість золотих прикрас. Коштовності просто сипалися з одного майже непримітного, невиразного кургану на некрополі Скоробір. Це - як нагорода за працю - сталося в останній день роботи експедиції.

Я ніколи не знаходив стільки золота, лише одного разу знайшов бляшку разміром сантиметр на сантиметр а тут їх кілька десятків
- із гордістю розповідає Станіслав Задніков, старший науковий співробітник  музею археології Харківського національного університету імені Каразіна.

Витривалі археологи настільки втомилися, що визбирували золоті прикраси лежачи. Як і більшість курганів, цей  був пограбований ще за скіфських часів, інформує телеканал "Лтава".

Великий Геродот — давньогрецький філософ, названий Цицероном "батьком історії", один із перших географів і вчених-мандрівників, описує Гелон як дерев'яне місто (єдине велике місто скіфів), яке "обнесене високим муром, кожна сторона якого займає 5,5 км, із дерев'яними будинками та святилищами, в тому числі еллінських богів із внутрішніми дерев'яними храмами". Гелони мали своє дерев'яне місто Гелон, яке сьогодні ототожнюють із Більським городищем на Полтавщині.

Гелон був спалений під час походу Дарія Першого на Скіфію в 512 році до нашої ери. Гелони, як одне з племен скіфів, брало безпосередню участь у війні. Власне, після після зруйнування міста Гелона, його мешканці - гелени - рушили на захід України (Галичина, Волинь) і в Західну Європу...

історія, культура, археологія, сенсація, Гелон

За темою:

  • У Полтаві висадили дуб до річниці підписання шведсько-українського союзу
  • Полтавський архів цьогоріч надав доступ до понад ста тисяч сторінок документів часів Другої світової війни
  • Держархів Полтавщини оцифрував історичні документи для генеалогічних досліджень
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.