ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

16:36 18.02


Поліомієліт повернувся в Україну. Дві краплі врятують життя дитини

Раніше Україна вважалася країною, вільною від поліомієліту, а тепер ця хвороба повернулася. За статистикою, поліомієліт викликає параліч в одному з 200 випадків. Смертність серед паралізованих сягає 5-10 відсотків.

Люди хворіють на поліомієліт останні декілька тисяч років, але саме сьогодні є реальна можливість подолати цю страшну недугу назавжди, адже поліомієліт - одна з небагатьох інфекцій, які можуть бути повністю ліквідовані, тому що поліовірус уражає тільки людей, а ще - існує ефективна вакцина, а імунітет зберігається протягом всього життя.

У конференц-залі Департаменту охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації за ініціативою Ротарійського Національного комітету "Поліо Плюс" та в рамках кампанії "Стоп Поліо Україна", відбувся відкритий круглий стіл на тему боротьби з поліомієлітом. Учасниками зустрічі у Полтаві стали: головний дитячий імунолог м. Києва Федір Лапій, головний спеціаліст Департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА Ігор Перогов, головний позаштатний педіатр Департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА Світлана Писаренко, координатор з питань вакцинації; викладач кафедри гігієни, екології та охорони праці в галузі ВДНЗУ УМСА Наталія Горбенко, керівник громадської організації Ірина Андріяш («Батьки за вакцинацію»), а також представники місцевої влади, Ротарі в Україні та батьки маленьких дітей, які виявилися небайдужими до проблеми.

З 25 січня 2016 року в Україні триває третій раунд додаткової імунізації проти поліомієліту. Результати попередніх турів демонструють, що рівень охоплення щепленнями серед дітей є недостатнім для створення необхідного рівня імунізації для подолання спалаху поліомієліту в Україні та повернення статусу країни, вільної від поліомієліту. Для подолання спалаху поліомієліту в Україні показник рівня імунізації населення країни має становити щонайменше 95 відсотків протягом трьох турів. За офіційними даними Міністерства охорони здоров'я України, за результатами другого туру щеплено 75,1 відсотка (1 681 384 українських дітей) від запланованої кількості дітей віком від 2 місяців до 6 років.

Відносно низькі показники другого раунду пов'язані з викривленням інформації щодо вакцин та вакцинації, зі спекуляціями навколо цієї теми, які зараз активно розповсюджуються в інформаційному просторі. Це призводить до низького рівня довіри у суспільстві, і до позапланової кампанії, і до вакцинації як такої.

Національний комітет "Поліо Плюс в Україні" та партнери кампанії "СТОП ПОЛІО" переконані, що маніпулювання фактами є свідомим та спланованим. Вочевидь, існують певні структури, яким вигідна нестабільна ситуація в сфері охорони здоров'я України.

Оральна полівакцина використовується у світі понад 50 років, нею щеплено понад 2.5 млрд дітей у всьому світі, та смертей від неї бути не може – це доведений факт.

Мета ініціативи – позитивно вплинути на формування суспільної свідомості щодо імунізації від поліомієліту та підвищити рівень вакцинації від цієї хвороби з метою підтвердження статусу України, як країни, вільної від поліомієліту. А ми, на жаль, наразі такий статус втратили та входимо до низки країн, де поліомієліт є. І таких країн у світі залишилося небагато.

Поліомієлітом називають дитячий спинальний параліч, також це захворювання відоме під назвою – хвороба Гейне-Медіна. Поліомієліт – важке інфекційне захворювання, яке виникає в результаті потрапляння в організм фільтруючого вірусу (найдрібніший ентеровірус), який вражає сіру речовину передніх рогів спинного мозку, а також рухові ядра стовбура, що в результаті призводить до паралічу. Поліомієліт найчастіше вражає дітей віком до 5 років. У більшості інфікованих дітей хвороба проходить без симптомів. Проте, у деяких випадках інфекція може викликати параліч нижніх або верхніх кінцівок або навіть смерть, вражаючи нервову систему та зупиняючи функцію дихання.

На сьогодні залишилось лише дві країни – Афганістан та Пакистан, в яких розповсюдження дикого вірусу поліомієліту ніколи не припинялася. Однак, поліомієліт може розповсюджуватися із цих країн на сусідні та більш віддалені країни. Варто пам'ятати, що поява поліомієліту будь де є загрозою для всіх дітей в світі. Він не рахується з кордонами або соціальним статусом і легко переміщується.

В 1950-ті роки в Україні було зареєстровано більш як 19 тисяч випадків захворювання на поліомієліт – так, тільки в 1958 році були паралізовані 3768 дітей. Потім за рахунок профілактики та планової вакцинації рівень захворюваності на цю хворобу почав знижуватися і в 1992-1996 роках в Україні було зареєстровано 32 випадки поліомієліту. Після цього за активної участі Ротарі в Україні та глобальних партнерів була проведена додаткова масова вакцинація близько 2 мільйонів дітей і надалі рівень планової вакцинації від поліомієліту тримався на рівні більш як 90% багато років.

Але в липні 2015 року були зафіксовані два випадки захворювання дітей на поліомієліт на Закарпатті і наприкінці серпня 2015 року міжнародними організаціями з охорони здоров'я було підтверджено спалах поліомієліту в Україні. Причиною спалаху поліомієліту є хронічно низький рівень імунізації в країні за останні декілька років. У 2014 р. менше 50 відсотків дітей були вакциновані взагалі або вакциновані не повністю. В 2015 р. рівень імунізації проти поліомієліту серед дітей до року впав ще більше, до 14 відсотків.

Згідно з міжнародними нормами в такому випадку неодмінно проводиться позапланова імунізація в три тури всіх дітей, що знаходяться у групі ризику (від 2-ох місяців до 6-ти років, а в третьому турі до 10-ти років). Таким чином МОЗ була розпочата Національна кампанія з імунізації за підтримки ВООЗ, ЮНІСЕФ.

Перший тур та другий тури імунізації вже закінчено. Результати позитивні – у першому турі було вакциновано 65 відсотків дітей, а у другому – 75.1 відсотка від загальної кількості дітей віком від двох місяців до 6 років. Але цього ще далеко не достатньо для отримання високого рівня колективного імунітету в країні. Третій тур охопить дітей віком від двох місяців до 10 років. Тур розпочався 25 січня 2016 року.

Федір Лапій:

30 квітня 2015 року 660 000 доз вакцини, закупленої за гроші уряду Канади, були доставлені в Україну, а 21 травня доставили ще 1.5 мільйона доз. Вони призначалися для планової вакцинації наших дітей за календарем. Проте, з огляду на скандальну ситуацію навколо весняної поставки вакцини, її вирішено було не використовувати без додаткового лабораторного контролю. Вакцину, яку використовували протягом раундів вакцинації проти поліомієліту у відповідь на спалах, було поставлено в Україну восени 2015 року та на початку 2016 року. Остання закупівля вакцини здійснювалася за гроші Євросоюзу. До речі, дана вакцина добре вивчена та має надійні дані щодо повторних розморожень та заморожень - до 180 циклів, без втрати своїх властивостей. Крім того, на кожному флаконі є термоіндикатор, який вказує на вплив температури, що могла зашкодити вакцині.

З огляду на масові відмови від імунізації починаючи з 2008 року, зараз багато нещеплених дітей в дитячих садках і початкових класах шкіл, тому вірус поліомієліту може достатньо вільно передаватися. При цьому дитина може виділяти вірус не маючи ознак захворювання. Додаткова вакцинація серед дітей проводиться аби захистити дітей та перервати циркуляцію вірусу-мутанта.

Простий приклад. Припустимо, що існує мікроб, який живе лише у нас на руках, і він може викликати хворобу. Ми хочемо, щоб цей мікроб не викликав у нас хворобу і для цього ми миємо руки. Але якщо мити руки в різний час, то мікроб все одно буде серед нас циркулювати, адже у когось на руках мікроби можуть залишитися і через рукостискання вони передадуться тому, хто вже вимив руки. Щоб позбутися мікроба, необхідно всім одночасно вимити руки.

Чи потрібно проходити додаткову вакцинацію тим, хто раніше проходив планову вакцинацію? Так, необхідно. Ризик заразитися вакцинальним вірусом поліомієліту у дітей, в тому числі й не щеплених, високий, але страшно зустрітися саме з мутованим вакциноспорідненим вірусом поліомієліту, який викликає параліч, уражає нервову систему.

Відносно ускладнень. Ускладнення, якого найбільше бояться батьки, – це вакциноасоційований поліомієліт. Але він може виникати в 1 випадку на 2.5 мільйона на ОПВ. Це дуже низькі ризики. Існують набагато більші ризики щодо, наприклад, отримати удар блискавкою. ІПВ не може викликати вакциноасоційований поліомієліт.

До 2020 року лікарі планували перемогти поліомієліт на Землі і повністю відмовитися від масової вакцинації від поліомієліту. Але, на жаль, наразі немає впевненості, що це вдасться зробити.

Станіслав МАЙЗУС

поліомієліт, щеплення, вакцини, медицина, епідемія

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.