ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

09:44 19.02


У Гадячі перейменують 14 вулиць, площ і провулків. "Просвіта" запропонувала свої назви

Полтавське обласне товариство "Просвіта" внесло пропозиції щодо нових назв вулиць Гадяча. Там мають перейменувати 14 топонімів. Обговорити нові назви запропонував мер цього міста.

Полтавське обласне товариство "Просвіта" запропонувало свої назви для топонімів Гадяча замість радянських. Днями у міськвиконкомі офіційно зареєстрували лист з пропозиціями щодо нових назв вулиць Гадяча. Про це у своєму Фейсбуку повідомив голова обласного товариства "Просвіта" ім. Тараса Шевченка , депутат ВР попередніх скликань Микола Кульчинський.

Він висловив сподівання, що невдовзі у Гадячі з'являться вулиці на честь Івана Виговського, Володимира Юревича, Степана Лазуренка, Петра Дяченка, Михайла Крата та Миколи Савченка "Байди".

Розробили ми ці пропозиції ще й з огляду на потребу належного виконання Закону "Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у 20 столітті" та Указу Президента Петра Порошенка №17 "Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 – 1921 років"

- зазначив Микола Кульчинський.

Публічно обговорити перейменування закликав мер міста.

Як повідомив офіційний сайт місцевої мерії, в рамках виконання Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" у Гадячі підлягають перейменуванню дві площі, п'ять провулків і сім вулиць. Назавжди з мапи міста зникнуть вулиці названі на честь Всесоюзної піонерської організації ім.Леніна, більшовицького жовтневого перевороту, ленінського комсомолу, російських більшовиків Свердлова і Калініна.

Довідково

Володимир Юревич - один із засновників та найактивніших діячів Гадяцької районної організації Народного Руху України, борець за незалежність України та декомунізацію у 1989-1991 рр., вояк УПА.

Іван Виговський - гетьман України, уклав знаменитий Гадяцький договір. Степан Лазуренко- уродженець Гадяча, командир першої регулярної військової одиниці української армії доби УНР.

Петро Дяченко - полковник армії УНР, командувач полку "Чорні Запорожці", уродженець села Березова Лука Гадяцького району.

Михайло Крат - уродженець Гадяча, генерал-хорунжий армії УНР.

Микола Савченко "Байда" - сотник сотні "Східняки" УПА, уродженець села Березова Лука.

перейменування, Гадяч, вулиці, декомунізація, Просвіта

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.