ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

16:03 26.02


У місті встановлять 328 відеокамер протягом двох років за 13 мільйонів

Мерія та поліція Полтави у найближчі два роки хочуть установити 328 камер у Полтаві, зберігати відео з них протягом 30 днів та зробити його доступним для усіх. З міського бюджету на це вже виділили 13 мільйонів.

Учора, 25 лютого, депутати Полтавської міської ради прийняли програму "Безпечне місто" на 2016-2018 роки. Згідно з цією програмою, комунальні служби разом із поліцією Полтави користуватимуться у місті 328 відеокамерами.

Найцікавіше, що встановлені до сьогодні 28 камер уже давно не працюють.

Приватна камера на одному з будинків на вулиці Фрунзе

Про 28 непрацюючих відеокамер

Свого часу у місті встановили 28 камер відеоспостереження, але жодна із них зараз не працює. За словами уже колишнього заступника міського голови Полтави Юрія Левченка, три роки тому це обладнання було передане на баланс міліції. Крім того, міська влада щороку виділяла правоохоронцям "субвенції на відеобезпеку", але гроші поверталися до бюджету як невикористані.

Так, всі встановлені вуличні камери у Полтаві не працюють, це правда. Але як давно – я не знаю. Чому? Тому що вони не обслуговуються,

- зазначив в інтерв'ю кореспонденту Poltava365.com речник поліції Полтавської області Юрій Сулаєв.

Про 328 відеокамер "Безпечного міста"

Минулого року протягом двох місяців робоча група із фахівців міськвиконкому та поліції розробляла програму "Безпечне місто ". Очолював її заступник міського голови Юрій Левченко.

За його словами, Полтава на мапі Google поділена на 81 квадрат. У кожному були виявлені "слабкі місця", де потрібно відеоспостереження, їх виявилося 328. У першу чергу це перехрестя та виїзди з міста.

Серед 328 відеокамер буде обладнання різних типів. Наприклад, таке, яке зможе розрізняти номерні знаки, обличчя водія та пасажирів. Але конкретні марки та виробники визначатимуться за допомогою тендеру, який ще не оголошений.

Щодо ціни питання, то самі відеокамери "заберуть" приблизно десять відсотків із загальної суми, вважає Юрій Левченко. Основні фінансові витрати припадуть на супутнє обладнання (оптоволоконні кабелі, підключення до мережі Інтернет, створення серверної для збору і архівування відео і т.д.).

Точний кошторис "Безпечного міста" – 15 мільйонів 145 тисяч 920 гривень. У поточному році – 12 мільйонів 769 тисяч 920, у 2017-му та у 2018-му – по мільйону 188 тисяч гривень. Витрати з обслуговування систем відеоспостереження після встановлення складатимуть орієнтовно 100 тисяч гривень на місяць.

Буде створено два call-центри, один у поліції, один у відділі оперативного реагування міськвиконкому 15-80. Однакова інформація з камер буде одночасно потрапляти до них. Буде сервер десь стояти – у поліції чи у міськвиконкомі (ще не визначилися), який буде збирати і архівувати 30-денну інформацію, яка потім буде перекидатися до серверу,

- зазначив в інтерв'ю кореспонденту Poltava365.com екс-заступник міського голови Полтави Юрій Левченко.

Екс-заступник міського голови Юрій Левченко

Він підкреслив, що правоохоронці та міська рада переслідують різні цілі, встановлюючи відеокамери. Перші слідкуватимуть за правопорядком на вулицях та автодорогах. А влада таким чином буде оперативно ліквідувати проблеми із благоустроєм.

Обіцяють також, що кожен житель міста у разі потреби зможе безкоштовно скористатися відео "Безпечного міста" з власною метою (наприклад, встановлюючи винуватців ДТП). Принаймні так обіцяє влада.

Про понад 700 додаткових відеокамер

Але встановлення та підключення до єдиної міської мережі 328 відеокамер – це тільки перший етап програми "Безпечне місто". Другий стосується приєднання до неї понад 700 відеокамер приватних підприємств і організацій. Для міста це буде безкоштовно. А от підприємцям, схоже, доведеться "вкластися", тому що всі їхні відеокамери не відповідають сучасним вимогам. За словами Юрія Левченка, з власниками буде проведена відповідна роз'яснювальна робота. У якості бонусу вони отримають безкоштовний доступ до всіх відеоархівів "Безпечного міста".

Юрій Левченко зазначив, що у подальших планах міської влади – обладнати пристроями відеостеження зупинки і всі види громадського транспорту, але вже за допомогою іншої програми.

Про те, де встановлять камери

У програмі "Безпечне місто" зазначені конкретні місця та об'єкти, територія біля яких потребує "посиленого захисту та контролю над ситуацією". До них належать:

- в'їзди до міста, мости та переїзди;
- центральна частина міста;
- торгові та розважальні центри, парки, площі, сквери, паркінги тощо;
- місця скупчення людей, вокзали, ринки, інші місця підвищеної небезпеки для громадян;
- стратегічні та важливі для життєдіяльності міста об'єкти;
- адміністративні будівлі, навчальні та медичні заклади, комунальні та житлові об'єкти, інші громадські будівлі тощо;
- силові розподільні станції, склади паливно-мастильних матеріалів, хімічних сполук, сховища газу, інші об'єкти підвищеної небезпеки для жителів міста;
- автошляхи.

Так вирішили розробники програми "Безпечне місто" – Октябрський відділ поліції ГУ Національної поліції в Полтавській області та підрозділи Полтавського міськвиконкому. При розробці документу робоча група використала досвід китайської компанії Huawei та ситуаційного центру міста Любліна, що у Польщі.

Анна СОЛТОВСЬКА

камери, відео, поліція, Сулаєв, Левченко, Безпечне місто, бюджет

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.