ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

16:30 08.01


Різдвяна феєрія: співоча хода, автентичні колядки та традиції застілля. ФОТО, ВІДЕО

Восьмого січня в Полтаві відбувся третій обласний фестиваль "Різдвяна феєрія", учасники якого заспівали спільну колядку, пройшли святковою ходою центром міста та колядували на Театральній площі.

Це був наймасовіший із трьох фестивалів "Різдвяна феєрія". Участь у ньому взяли 27 гуртів із Полтави та області, а глядачів назбиралася повна Театральна площа. Неабияк цьому сприяли й погодні умови: якщо попередні роки був сильний мороз, потім – сніг із дощем, то сьогодні ранком полтавців порадувало сонечко.

Щоправда, протягом дня припустився мороз – але він не зіпсував святкового настрою колядникам та глядачам.

Розпочався фестиваль із великої спільної колядки "Добрий вечір тобі…" в Свято-Успенському кафедральному соборі – разом із колективами-учасниками її заспівав архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір.

Після цього організованою ходою колядні гурти вирушили в бік Театральної площі, де на сцені кожен колектив представив власний виступ.

Фестиваль став традиційним — його проводять з 2016 року Управління культури Полтавської ОДА спільно з Полтавською єпархією УПЦ Київського патріархату.

Цьогоріч активну участь в організації заходу взяв Полтавський обласний центр народної творчості — це збір та реєстрація учасників, а також проведення ярмарку-продажу виробів народних майстрів.

Різдвяну зірку та оздоблення святкової сцени виготовили художники та працівники бутафорського цеху Полтавського академічного театру ляльок. Для учасників фестивалю за сприяння "Полтавського батальйону небайдужих" організували гарячий чай.

Усі колективи, які виходили на сцену, отримали подяки від архієпископа Полтавського і Кременчуцького Федора та голови Полтавської ОДА Валерія Головка, а також солодкі подарунки.

Фестиваль провела невтомна та запальна Оксана Йосипенко – вона не давала сумувати ані глядачам, ані артистам. 

Географія учасників доволі широка: Полтаву представляли одразу кілька колективів Міського будинку культури, колектив обласної філармонії , студія Наталії Май та творчий центр Геннадія Рагуліна, також виступили гурти з Полтавського, Зіньківського, Шишацького, Новосанжарського, Глобинського, Диканського, Семенівського, Котелевського, Кобеляцького, Чутівського, Оржицього, Хорольського районів.

Окрім того, до фестивалю долучилися парафіяльні колективи. Перед глядачами розгорталися традиційні різдвяні вертепи з незмінними учасниками – Іродом, чортом, трьома царями, дівою Марією, козою та відьмою. Співали не лише розповсюджені й усім відомі колядки, але й старі автентичні пісні.

Так, фольклорний колектив "Родовичі" з Нових Санжар заспівав колядок, які булі зібрані засновником та керівником гурту Віталієм Тарасюком.

Окремо прозвучали колядки, які співали дівчатам, хлопцям та господарю. Примітно, що гурт має костюми, відновлені з натурального полотна за автентичним вбранням, розповсюдженим у селах свого району. 

Я є членом фольклористичного руху в Східній Україні. Ми щоліта виїздимо в експедиції по селах уздовж Ворскли, де збираємо та записуємо фольклорний матеріал. Ми виконали пісні, зібрані в таких експедиціях, і використовуємо традиційне вбрання. Це точна копія костюмів, які ми віднайшли  експедиціях по нашому Поворсклі

– розповів фольклорист Віталій Тарасюк.

Поруч зі старовинними піснями від людей старшого покоління в глядачів була можливість почути новітні колядки від найменших полтавців. В одному з конкурсів, що їх проводили між виступами колективів, на сцену запросили маленьких дітей, які зачитали колядні вірші. Одній з найменших колядниць – лише три з половиною рочки, але вона чітко та вправно розповіла колядку.

Ми готувалися з донькою до Святвечора, вона вивчила колядки. Ми не очікували виходити на сцену,  сьогодні випадково потрапили на фестиваль – учора в церкві батюшка розповів, що тут буде святкування

– розповіла Валентина, мама трирічної Марії.

Ще однією родзинкою святкування став справжній різдвяний стіл: "кутя й до куті" – про те, що традиційно має бути на святковій трапезі, розповіли учасники колядного гурту із Семенівського району.

Загалом, фестиваль "Різдвяна феєрія" тривав близько чотирьох години, участь у ньому взяли понад дві сотні людей, а глядачами стали понад тисячу полтавців.

культура, традиція, фестиваль, свято, Різдво

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.