ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

16:53 04.03


Суддя Гольник: Екс-заступник мера Полтави пропонував мені п'ять тисяч доларів

У Київському райсуді суддя Октябрьського райсуду Лариса Гольник розповіла, що колишній заступник міського голови Дмитро Трихна нібито спробував дати їй "неправомірну вигоду" у розмірі п'яти тисяч доларів США.

Сьогодні суддя Юрій Куліш нарешті розпочав розгляд справи по суті "Гольник проти Трихни". Спочатку потерпіла, суддя Октябрьського районного суду Лариса Гольник, заявила клопотання. Вона просила суд про запобіжний захід щодо обвинуваченого Дмитра Трихни, внесення ним застави у вигляді 40 мінімальних заробітних плат. Також говорила про моральну шкоду, заподіяну їй обвинуваченим та його босом Олександром Мамаєм, яку вона оцінила у 55 тисяч гривень. Проте суд клопотання не задовольнив.

Лариса Гольник сьогодні вперше детально розповіла про події кінця 2014-го – початку 2015 року, коли на той момент уже колишній заступник міського голови Полтави Дмитро Трихна всіляко натякав їй на можливість отримати "неправомірну вигоду" за винесення рішення на користь Олександра Мамая. У цьому контексті варто зазначити, що справу згідно з ст. 172-7 КУпАП проти очільника міста Лариса Гольник вела з 5 травня 2014 року до 31 січня 2015-го, вона закінчилася відводом цієї судді. Згодом Решетилівський районний суд справу проти Олександра Мамая закрив за строками давності. Власне, за словами Лариси Гольник, Дмитро Трихна і просив її про закриття адмінсправи проти Олександра Мамая через строки давності, але обов'язково – без встановлення винуватості мера Полтави у правопорушенні. Або ж наполягав на самовідводі судді. За це, за її словами, колишній заступник мера пропонував їй гроші, які називав "моральною компенсацією". Суми окреслював за допомогою цифр на серветці, показуючи їх пальцями рук або говорячи умовну календарну дату (5 січня як 5 тисяч доларів). З цього приводу Трихна зустрічався з Гольник у різних приміщеннях Октябрьського районного суду кілька разів. У такій неоднозначній ситуації суддя звернулася до УБОЗу по допомогу, тому останні шість зустрічей фіксувалися за допомогою аудіовізуальних пристроїв.

Цікаво, що один раз "просити за себе" намагався і сам Олександр Мамай. За словами Лариси Гольник, оскільки вона відмовила йому в проханні закрити справу, мер вдався до некрасивих публічних дій. Так, він у ЗМІ звинуватив суддю Гольник в упередженості проти себе. Мовляв, він відмовив у ремонті багатоквартирного будинку, де вона проживає, ось вона і мститься. Більше того, мер публічно заявляв, що це не його людина пропонувала хабаря судді, а сама суддя вимагала гроші у посадовця за допомогою посередника.

Після показів Лариси Гольник свої питання їй задавали прокурор Сергій Мандич та адвокат обвинуваченого Ігор Шеховцов.

Ознайомитися із відео- та аудіодоказами вини Дмитра Трихни у намаганні дати хабаря судді при виконанні своїх обов'язків учасники суду зможуть трохи згодом. А поки що суддя Юрій Куліш призначив наступне засідання по справі на 9:00 28 березня. Тоді свої покази дадуть свідки із такими прізвищами, як Мамай, Ковжога, Щербина, Яцура, Струков та інші. Забезпечити їхній прихід до зали суду мають самі сторони процесу.

Анна СОЛТОВСЬКА

Гольник, Трихна, суд, Мамай

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.