ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

16:50 07.03


У Полтаві відкриється представництво найбільшого католицького світського ордену

У каплиці Парафії Пресвятої Трійці УГКЦ відбулася презентація найбільшої у світі католицької братської організації "Лицарі Колумба". Незабаром вона діятиме і в Полтаві.

Для проведення презентації і розповіді про цю організацію до Полтави приїхав Великий Лицар цього ордену — Петро Галуга.

Свою розповідь чоловік почав з історії створення "Лицарів Колумба", яка починається у 1882 році. Тоді у Нью-Гейвені (США) преподобний отець Майкл Маꥳвні застував братерську організацію. Своєю метою вона ставила перш за все взаємну підтримку спільноти та допомогу іммігрантам-католикам з низькими доходами. Але з часом сфера діяльності "Лицарів Колумба" розширилася до благодійної діяльності, сприянню католицької освіти та захист віри в різних країнах.

Організація заснована на чотирьох принципах: благодійність, єдність, братерство та патріотизм. Колумб у назві є через те, що саме він приніс в Америку християнство і став певною мірою символом євангелізації. "Лицарі" ж визначають благородство характеру й ідеал.

На даний час у світі налічується понад 1.8 млн активних членів братерства, які проживають у 14 країнах світу. В Європі "Лицарі Колумба" проживають у Литві, Польщі та Україні. В нашій державі організація з’явилася у 2013 році. Перед тим єпископ Української греко-католицької церкви Любомир Гузар перебував на з’їзді "Лицарів Колумба" в Америці і запросив організацію в Україну.

На даний час у нашій країні проживає 400 членів організації, що є доволі хорошим показником, зважаючи на 2,5-річний вік братерства.

Серед прикладу позитивних справ, які роблять українські католики у складі організації — створення дитячої кімнати у храмі у Вишгороді. Також "Лицарі Колумба" провели акцію збору грошей на кровоспинні препарати для українських військових "1 целокс — 1 життя". На той момент мало хто взагалі знав про існування целоксу. Братерство поставило собі завдання: назбирати 50.000 доларів для 1000 упаковок препарату. Згодом вони з допомогою своїх американських колег змогли домовитися за купівлю препаратів за ціною, вдвічі меншою за ринкову.

Іншими благодійними справами були привезення в Україну ліжок для лікарень та візків для інвалідів. Часто у їхніх акціях фінансово допомагали "Брати Колумба", які проживають в Америці, але є українцями. А тут же члени братерства жертвують своїм вільним часом, аби доставити допомогу.

Для того, щоб стати членом "Лицарів Колумба" необхідно, щоб чоловіку було більше 18 років, він був практикуючим католиком, отримав згоду від пароха і пройшов посвяту.

Варто зазначити, що на наступному тижні у Полтаві відкриється представництво даного католицького братерства. Для цього необхідною умовою є мінімум 30 учасників, які прийдуть в орден. Ці чоловіки допомагають один одному в міру своїх професійних можливостей і є своєрідною коміркою для благодійних справ організації, яку свого часу Папа Іван Павло ІІ назвав "сильною правицею Церкви".

Роман ПОВЗИК


Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.