ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

09:45 22.02


"Захоплення довжиною в життя" Йосипа Гаснюка. ФОТО

21 лютого в Полтавському музеї авіації та космонавтики відкрилася виставка марок, конвертів та листівок з колекції Йосипа Гаснюка "Захоплення довжиною в життя", присвячена його пам'яті.

Йосип Зіґмундович Гаснюк народився 23 лютого 1938 року в Карпатській Україні. Під час окупації того краю угорцями його родина була змушена переїхати до Севлюша (зараз місто Виноградів).

Переживши Другу світову війну та голод 1946-47 років, Йосип прийшов на Виноградівський завод пластмасових сантехнічних виробів. У неповні сімнадцять років став гальваніком інструментального цеху. Сорок років працював на одному підприємстві.

Але не завдяки цій професії став відомим по всьому світу Йосип Гаснюк. В Україні та в багатьох країнах світу його знають як нумізмата, філателіста, колекціонера місцевих глиняних та порцелянових виробів, живописних полотен та старожитностей. Було в нього ще одне захоплення – десятки років він листувався з астронавтами планети, видатними політичними діячами епохи, світилами світової медицини, науки і техніки, провідними фахівцями культури і мистецтва, керівниками найважливіших релігійних громад.

Найпершим у колекції автографів став підпис Юрія Гагаріна. У 1961 році. Йосип Гаснюк наважився написати листа першому космонавтові Юрію Гагаріну й отримав свій перший об'єкт для унікальної майбутньої колекції: конверт з поштовими штемпелями та особистим автографом першого в світі космонавта. Цей експонат присутній в експозиції виставки. За 55 років Йосип Гаснюк зібрав колекцію з 15101 експоната, присвяченого темі космосу. Серед них – конверти, книги, поштові марки з автографами космонавтів, листівки та картки.

Йосип Гаснюк листувався з американськими астронавтами – членами екіпажу коробля "Аполлон-11", якій здійснив політ на Місяць. З цього листування до колекції додалися світлини всіх трьох астронавтів – Ніла Армстронга, Базза Олдріна та Майкла Коллінза. Ці експонати презентовані на виставці.

 

 

У липні 2011 року Національне космічне агентство України звернулося до наукової організації "White dwarf research corporation" з пропозицією присвоїти одній із зірок ім'я Йосипа Гаснюка. І вже у 2012 році за значний вклад у популяризацію космічної тематики іменем Йосипа Гаснюка було названо зірку дев'ятої зоряної величини в сузір'ї Ліра між Денебом і Вегою.

Цю колекцію, як найбільшу колекцію, присвячену освоєнню космосу, в 2011 році зафіксували в Книзі рекордів України. Частину цього зібрання (понад 500 експонатів) Йосип Гаснюк подарував Полтавському музею авіації і космонавтики, а також Міжнародному дитячому центру «Артек» (Україна).

Колекція налічує 110 конвертів з оригінальними підписами астронавтів. Йосип Гаснюк мав небайдуже ставлення до України загалом і до Полтавщини зокрема.

Про це засвідчують конверти, марки, які присвячені видатним українцям і полтавцям: Юрію Кондратюку, відомому конструктору Володимиру Челомею, вченому українського походження Михайлу Янгелю, космонавту, етнічному українцю Павлу Поповичу, льотчику-космонавту Георгію Береговому.

У першій залі Полтавського музею авіації і космонавтики представлено лише частина колекції Йосипа Зіґмундовича, що в 2012 році була передана ним особисто до музею.

На жаль, минулого року серце колекціонера перестало битися назавжди. 23 лютого Йосипу Зіґмундовичу мало би виповнитися 80 років. До роковин народження колекціонера в знак пам'яті про нього співробітниками Полтавського музею авіації та космонавтики й організували виставку "Захоплення довжиною в життя".

З експонатами виставки всі охочі можуть ознайомитися в Полтавському музеї авіації  і космонавтики  за адресою Першотравневий проспект, 16 до 6 березня.

виставка, астронавт, автограф, колекція, космос

За темою:

  • Міжнародна виставка "Це графіка" відкрилася у Кременчуці
  • На Полтавщині відкривається виставка про українців, які пережили полон
  • До свята весни на Полтавщині проведуть виставку фіалок
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.