ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

14:02 10.03


Директор департаменту соцзахисту розповіла, як перераховувати субсидії

Директор департаменту праці та соціального захисту населення Полтавської ОДА Людмила Корнієнко відповіла на найпоширеніші запитання про перерахунок субсидій.

- Користуюся субсидією для відшкодування витрат на оплату житлово–комунальних послуг з жовтня 2015 року. Чи необхідно звертатися за перерахунком субсидії у зв'язку зі зміною тарифів з 1 березня 2016 року на електроенергію?

- Ні. Звертатися не потрібно, перерахунок субсидії у межах установленого терміну її призначення у разі зміни цін і тарифів на послуги, на оплату яких призначено субсидію, здійснюється без звернення громадян. При цьому обов'язкова частка плати сім'ї за житлово-комунальні послуги залишається незмінною, змінюється лише розмір призначеної субсидії.

- За призначенням субсидії звернувся в травні 2015 року. Коли необхідно звертатися за її продовженням?

- За продовженням субсидії звертатися не потрібно. Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням і розраховується:

на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня;
на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня.

Після закінчення терміну отримання субсидії управління праці та соціального захисту населення самостійно здійснюють розрахунок субсидії на наступний період без особистого звернення, для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді.

Однак, якщо розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами з урахуванням пільг, не перевищує обов'язкового відсотка платежу протягом двох сезонів підряд, субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на наступний період на підставі звернення громадянина.

- Я - переміщена особа, переїхала з Луганської області, на даний час проживаю на квартирі без реєстрації. Чи можливо призначити субсидію на підставі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи з наявною відміткою міграційної служби про реєстрацію місця проживання?

- Субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб. На підставі рішення районної держадміністрації та виконавчого органу міської і районної ради та акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства субсидія може призначатися особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла. Враховуючи викладене, субсидія може бути призначена лише за наявності реєстрації місця проживання або на підставі договору найму (оренди) житла.

Однак, відповідно до положень Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" місце перебування – адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік, а реєстрація – внесення інформації до Єдиного державного демографічного реєстру та до паспортного документа про місце проживання або місця перебування особи із зазначенням адреси житла. Реєстрація місця перебування дозволить розглянути питання щодо призначення житлової субсидії згідно з діючим порядком.

субсидія, Корнієнко

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.