ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

17:31 23.03


Полтавська облрада не погодила дозволи на розробку надр, бо хоче грошей від видобувних компаній

Депутати Полтавської обласної ради під час позачергової сесії не погодили надання Державній службі геології та надр у дозволах на розробку надр Полтавщини, бо вони платять податки до Києва, а не до Полтави.

Згідно із зверненнями Державної служби геології та надр України щодо погодження видачі спеціальних дозволів на видобування надр ПАТ "Укргазвидобування", ТОВ "Астрогаз" та ТОВ "Реал" на території Полтавщини, зокрема Котелевського, Зіньківського, Чутівського, Полтавського та Карлівського районів, депутати обласної ради затвердили доопрацювати звернення лише стосовно ТОВ "Реал". Решті - відмовили.

Мотиви цього рішення пояснили депутати. Зокрема, Анатолій Ханко (ВО "Свобода"), заступник голови облради, зазначив:

Місцеві громади не повинні страждати від розробок надр, а навпаки - мають отримувати цілковиту підтримку від нафтогазових підприємств. "Фракція "Свободи" у жодному разі не виступає проти розробки родовищ! Але це має відбуватися на вигідних для громад умовах. Ми проти створення нових екологічних катастроф із зникненням води, так як це відбулося у Сенчі Лохвицького району. Підприємства мають підписувати соціальні угоди та компенсовувати усіма можливими методами створені ними незручності. У свою чергу Верховна Рада має прийняти зміни до бюджетного кодексу, щоб частина податків залишалася на потреби місцевих громад, а не йшла цілковито до держбюджету.

Зі свого боку, голова ОДА Валерій Головко зазначив, що це вимушений крок:

На сьогодні громади не отримують відшкодування за діяльність нафтогазових компаній на своїх територіях. З іншого боку, вже півроку блокується процес видобування українського газу (а це питання енергетичної безпеки держави) і не укладаються соціальні угоди з громадами. Старі правила вже не працюють, а нових ми не маємо. Тому запропонував депутатському корпусу згуртуватися і разом відпрацювати прозорі й зрозумілі правила співпраці з підприємствами нафтогазового комплексу на рівні Полтавської області. Запросити на це обговорення керівників компаній, які працюють на теренах Полтавщини, поставити в цьому питанні крапку. На сьогодні ми маємо потужний ресурс — і не можемо ним скористатися. Йдеться про кошти, які можна залучити в економіку регіону завдяки підписанню соціальних угод і відшкодуванню тим громадам, на території яких добуваються вуглеводні.

надра, нафта, депутати, облрада, Ханко, Головко

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.