ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

17:37 24.03


Екс-мер долучився до перейменувань у Полтаві. Але може бути запізно

Екс-мер Полтави Андрій Матковський обіцяє провести опитування щодо назв вулиць у місті. Але інші учасники процесу перейменувань переконують, що це - політичний піар і час для ініціатив він втратив.

Сьогодні колишній очільник Полтави Андрій Матковський на зустрічі з журналістами презентував ініціативу "Твоя вулиця - твоя назва" й оголосив, що у квітні він планує провести соцопитування щодо назв центральних вулиць обласного центру. А на околицях міста, за словами екс-мера, ці питання повинні бути проголосовані мешканцями відповідних вулиць.

Ми не ініціатори перейменувань, але якщо ми не проведемо опитування людей і не визначимося з назвами, це зроблять за нас. Витрати, які будуть потрібні для розвитку цієї ініціативи, бере на себе фонд "Полтавська родина". Не хочеться, щоб через 15-20 років люди згадували нас незлим тихим словом за те, що ми наробили з перейменуваннями, тому варто почути думку людей. Треба вулиці називати максимально нейтрально, звівши до мінімуму назви, пов'язані з тими історичними постатями, які визивають розкол у суспільстві

- наголосив Андрій Матковський.

Депутат міськради від "БПП-Солідарність" заявив, що має власну команду з істориків, краєзнавців та відомих у місті людей, які долучилися до ініціативи і готові попрацювати експертами. А також він готовий долучити до роботи ті напрацювання, які вже є в інших комісій з питань декомунізації (а їх, як мінімум, дві – міська та обласна – прим. авт.)

Також Матковський заявив, що узгодив власну ініціативу з головою обласної державної адміністрації Валерієм Головком.

Аби перевірити твердження екс-мера, ми зателефонували до радниці Володимира Головка Надії Діденко, однак вона повідомила, що відповісти на питання не може, адже перебуває у відрядженні.

Натомість Олександр Отич, представник департаменту інформаційної діяльності і комунікацій із громадськістю Полтавської ОДА, у коментарі зазначив:

Загалом у Полтаві 117 вулиць підпадають під перейменування. Пропозиції кожного жителя міста будуть враховані. Зазвичай, приходять листи від мешканців щодо назв їхніх вулиць. Так само врахуємо й ті ідеї, що напрацює Матковський. Його перевага, що з ним працює депутат міської ради Корчака, він керівник БТІ, а там є всі архівні дані. Загалом створюється такий документ: в одній колонці - стара назва, в другій - усі пропозиції щодо нових назв. Комісію з перейменування очолює Микола Білоконь, керівник апарату ОДА

Однак у журналістів нашого видання виникли питання. По-перше, чому майбутніми назвами так опікується саме Матковський? Адже він не є прихильником перейменування вулиць обласного центру – цього питання ніколи не було в його передвиборчій програмі. А також чому ініціатива народилася саме зараз, коли величезний пласт роботи було розроблено іншими людьми і часу для серйозного обговорення майже не залишається?

У департаменті інформаційної діяльності ОДА, куди і направлятиме свої можливі пропозиції Матковський, нам також розповіли:

Уже зараз готується розпорядження голови ОДА щодо перейменування вулиць у Полтаві. Надходили пропозиції і від мешканців, і від громадських організацій. Відповідна комісія провела кілька засідань цього місяця. Рішення приймуть уже на початку квітня

- зазначила Інна Дахно, головний спеціаліст відповідного департаменту.

Юліан Матвійчук, депутат міськради (ВО "Свобода"), представник діючої топонімічної комісії, зазначив, що до їхньої комісії Матковський жодного разу з пропозиціями не звертався:

Жодних пропозицій від Матковського до нашої комісії не надходило. Сьогодні ж (у день, коли Матковський оголосив про свою ініціативу - прим. авт.) ми вже подали погоджений із істориками і краєзнавцями проект перейменувань вулиць, над яким працювали майже місяць. Там 46 сторінок тексту - історичні довідки, пропозиції. Працювали історики, ми постійно тримали зв'язок із керівником департаменту ОДА Штефаном. Думаю, дядько на вибори зібрався, і рішення головою ОДА буде підписане 22 квітня, до травня ніхто чекати не буде. Таке враження склалося тому, що лише зараз він оголошує про створення ініціативи, коли вже рік часу пройшов…

Чи встигне колишній мер, а нині депутат міськради, внести свої пропозиції, пояснив нам керівник Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович:

Рішення прийматиме голова ОДА, очевидно, на підставі пропозицій комісії, яка створена з його ініціативи. Чи враховуватиме він ще якісь пропозиції - питання до нього. Кінцева дата - 21 травня

Сам Валерій Головко, якому з 22 лютого перейшли повноваження щодо перейменувань топонімів на теренах області, раніше заявляв, що підпише розпорядження міської топонімічної групи і подасть його до Верховної Ради вже в квітні, щоб не затягувати час до передбаченого законом дедлайну.

декомунізація, В'ятрович, перейменування, Матвійчук, Матковський, Штефан, Отич, Головко, вулиці

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.