ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

17:25 30.03


Полтава у квітні стане театральною столицею країни

З 1 по 8 квітня у Полтаві відбудеться традиційний, восьмий за ліком фестиваль театрального мистецтва "В гостях у Гоголя". Майже всі квитки на спектаклі вже продано.

Навесні 1936 року в Полтаві на базі Харківського комсомольського музичного театру був створений український музично-драматичний театр під назвою Державний театр музичної драми. Цьогоріч проведення фестивалю приурочили до 80-річчя від дня заснування Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Гоголя.

На фестиваль ми запросили, на наш погляд, найкращі українські театри. У зв'язку зі святковою подією ми вирішили напівжартома змінити цьогорічну назву фестивалю – "В гостях у гоголівців" – адже до Полтави у свій ювілейний рік запросили кращі театри України, які вже не лише встигли полюбитися нашому глядачеві, а й стали справжніми друзями театру. У фестивальній афіші - твори не лише за Гоголем

- розповів Олексій Андрієнко, директор полтавського театру, заступник голови оргкомітету фестивалю.

За словами Андрієнка, столичний театр оперети, як правило, взагалі дуже рідко гастролює, але до Полтави на свято завітає, і це справжня сенсація.

Цьогоріч серед вистав учасників відкритого регіонального фестивалю "В гостях у гоголівців" – прем'єри Чернігівського театру ім.Шевченка "Ніч перед Різдвом" (вистава за Гоголем, її покажуть 1 квітня, у день народження письменника), Кіровоградського театру ім. М.Кропивницького "Циганка Аза", показ відбудеться 2 квітня, та Херсонського театру ім. М.Куліша "Ромео і Джульєтта", показ — 6 квітня (режисер вистави – Сергій Павлюк, який поставив у полтавському театрі "Останню любов Гетьмана" і прем'єру сезону "Оперу жебраків").

Фестиваль не обійдеться без Коломийського театру ім.Озаркевича, шанувальників якого 3 квітня чекатиме зустріч із героями маловідомої, але глибокої драматургії Івана Франка – "Боа констріктор". Уперше на театральному форумі у Полтаві своє мистецтво презентуватимуть колективи Житомирського театру ім. І.Кочерги та Миколаївський російський театр. Миколаївські актори 4 квітня зіграють фантасмагоричну історію "Страсти по Торчалову", а у виконанні житомирян глядачі 5 квітня побачать відзначену найвищими нагородами на декількох всеукраїнських фестивалях виставу "Украдене щастя".

В останній день фестивалю відбудеться святковий концерт "Гоголівцям — 80!". На сцені обіцяють справжнє феєричне дійство з пісенними та танцювальними номерами. Цього дня до театру запросили усіх ветеранів сцени, людей, які у різні часи працювали в полтавському театрі.

Проведення таких фестивалів дуже важливе для творчого та культурного життя міста. Полтавці з нетерпінням чекають на нього. Цьогоріч загальна кількість учасників, і це без нашого колективу, близько 400. Один лише Київський театр оперетти везе до нас майже весь колектив – 103 особи!

- розповіла завідуюча літературною частиною театру Ольга Коваленко.

Керівник апарату Полтавської ОДА Микола Білокінь зазначив, що для проведення фестивалю, окрім коштів театру та спонсорських, гроші виділили і в управлінні культури облдержадміністрації. Це 150 тисяч гривень. Дуже доречною виявилася і спонсорська допомога відомих у Полтаві торговельних марок "Заря" та "Астера".

театр, прем'єра, фестиваль, Гоголь

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.