ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

13:37 01.04


Запасів нафти й газу Україні вистачить на 50 років, а в ОДА радилися, як збільшити видобуток на Полтавщині

Темпи видобування газу, нафти й конденсату на Полтавщині падають, а запасів в Україні вистачить на 50 років. Тим не менше, в ОДА хочуть збільшити видобування, для чого створять місцеву асоціацію.

1 квітня в Полтавській облдержадміністрації відбулася нарада, на якій обговорили причини падіння видобування газу на Полтавщині, прозвітували щодо роботи підприємств нафтогазової галузі та озвучили подальші перспективи.

Полтавщина займає четверте місце в Україні за видобутком нафти, газу та газоконденсату. На сьогодні у промисловій розробці на території Полтавської області перебуває 829 експлуатаційних свердловин і 68 родовищ. Підготовлено до промислової розробки – п'ять… Із 25 районів області – 16 належать до газоносних. Вуглеводневий потенціал Полтавської області складає майже два мільярди тон умовного палива,

- повідомила директор департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Інна Іщенко.

На нараді Інна Іщенко повідомила про причини падіння газвидобування в Полтавській області. Серед них уповільнення темпів вивчення надр, складна процедура отримання спеціальних дозволів і земельних ділянок, припинення фінансування геологорозвідувальної роботи надр тощо.

Що саме потрібно, аби збільшити видобутку нафти і газу, сказав генеральний директор "Укрнаукагеоцентру" Петро Голуб. Він зазначив, що треба збільшити фінансування цієї галузі.

Темп видобутку низький… Із коштів, які виділяються "Нафтогазу", якби нам два відсотки виділили на георозвідку – ми б відновили геологічну галузь. Якби нам виділили п'ять відсотків - ми б забезпечили видобувні підприємства такими приростами, що відновили б колишню славу, як ми видобували повністю газ для забезпечення всієї держави. Але нам видають, щоб вам навести приклад, на цей рік 19 мільйонів… Це можна почати бурити одну свердловину… Поки не буде коштів для реалізації геологорозвідувальних робіт – ми не піднімемо видобуток нафти й газу,

- зазначив Петро Голуб.

За його словами, тих запасів, які має Україна, вистачить на 50 років, а ресурсів - на 250 років.

Ганна Кіященко, представник ГО "Полтавська філія Суспільної служби України", сказала, що потрібно не тільки розвивати цю галузь, але й не нашкодити довкіллю:

Галузь ставить за мету забезпечити повністю нафтою і газом нашу Україну, але я вважаю, що це не зовсім правильна мета. Ми повинні забезпечити надходження нафти і газу, але при цьому ми повинні не загубити наші землі.

Голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький, очільник ОДА Валерій Головко та представники громадськості озвучили думку, що в області потрібно створити незалежну асоціацію, структуру, яка займатися нафтогазовою галуззю.

Однак важливою умовою створення такої асоціації має бути створення тристоронньої робочої групи. Тобто в структуру мають входити представники галузі, влади та громадськості.

Валерій Головко відмітив, що протягом найближчих одного-двох тижнів треба обговорити та налагодити тристоронню роботу. Після сесії, за його словами, сформується відповідний робочий орган, незалежну структуру. За його дописом на сторінці у Фейсбуці, який він опублікував уже після наради, виходить, що ця структура також займатиметься видачею спецдозволів:

Сьогодні разом з головою обласної ради Олександром Біленьким провели анонсовану нараду з представниками нафтогазодобуваю...

Опубліковано Валерієм Головком 1 квітня 2016 р.

Нагадаємо, що раніше облрада не погодила видачу спецдозволів низці видобувних підприємств, вимагаючи від Верховної Ради забезпечити, аби більше грошей від використання надр ішло до бюджету області.

нафта, газ, видобування, Іщенко, Головко, Кіященко, Голуб

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.