ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

10:06 06.04


Кульчинський: Пам'ятник Мазепі Порошенко відкриє п'ятого травня

Керівник полтавської "Просвіти" Микола Кульчинський має інформацію, що багатостраждальний пам'ятник гетьману Івану Мазепі відкриє особисто Президент України Петро Порошенко на початку травня.

Голова обласного осередку "Просвіти", у минулому народний депутат України кількох скликань, Микола Кульчинський відповів на запитання кореспондента видання Poltava365.com про те, коли в Полтаві з'явиться пам'ятник українському гетьману Івану Мазепі.

У мене є дані, що Президент Петро Порошенко особисто приїде до Полтави, аби відкрити пам'ятник Іванові Мазепі. Це буде у перший тиждень після закінчення Великого посту. Сподіваюся, що буде хороша погода. Це радість і ми так довго на це чекали: особисто я, багато інших людей, які хочуть вшанувати гетьмана та долучилися до збору коштів на створення його скульптури,

- розповів нам Микола Кульчинський.

За попередніми даними керівник держави відвідає Полтаву п'ятого травня, зазначив наш співрозмовник.

Нагадаємо деякі віхи епопеї із вшанування гетьмана України. Ще у 2009 році з нагоди відзначення 300-річчя Полтавської битви Президент України Віктор Ющенко видав указ, у якому, серед іншого, йшлося про встановлення в Полтаві пам'ятника Мазепі. Скульптуру створили у київському мистецько-виробничому комбінаті "Художник" завдяки пожертвам людей з усієї України та з інших країн. На її виготовлення витрачено більше 1.3 мільйона гривень. Пам’ятник із бронзи, висотою 3.2 метри, вагою 2.5 тони, являє собою фігуру Івана Мазепи із булавою, який сидить у гетьманському кріслі. Автори твору монументального мистецтва – скульптор Микола Білик і архітектор Віктор Шевченко. 14 жовтня 2015 року, на честь Покрови і Дня українського козацтва, скульптуру на добу встановили на тому місці, де приблизно вона знаходитиметеся у Полтаві. Категорично проти появи пам'ятника послідовно виступали мери Полтави – спочатку Андрій Матковський, а потім Олександр Мамай. До цих пір ця тема є приводом для словесних баталій між представниками міської влади та активістами, які на всіх рівнях лобіюють встановлення скульптури.

Мазепа, Кульчинський

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.