ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

14:44 06.04


У Полтаві суд випустив з-під варти засудженого за хабарництво Підгорянського сільського голову

Апеляційний суд Полтавщини випустив з-під варти Підгорянського сільського голову, засудженого до шести років тюрми за корупційний злочин.

6 квітня колегія суддів Апеляційного суду Полтавщини скасувала вирок, за яким Підгорянського сільського голову Анатолія Няйка засуджено за корупцію до шести років позбавлення волі. Суд випустив Анатолія Няйка з-під варти та призначив новий розгляд його справи в суді першої інстанції.

Відзначимо, що в грудні 2015 року Кобеляцький районний суд визнав Анатолія Няйка винним у тому, що він вимагав і отримав від підприємця Пастухова хабар в сумі 4.5 тисячі доларів США. У документах справи зазначається, що сільський голова начебто неодноразово перешкоджав підприємцю отримати в користування земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 72.1 га за межами населеного пункту на території Підгорянської сільської ради. Анатолій Няйко начебто погодився не перешкоджати, якщо йому дадуть гроші.

Сам сільський голова не визнав себе винним. Він пояснив судді Кобеляцького районного суду, що не вимагав гроші від Пастухова. Анатолій Няйко зазначив, що хотів лише повернути борг, який йому був винен Пастухов. Саме тому він сказав Пастухову, що припинить перешкоджати, коли йому буде повернуто борг.

Апеляційний суд Полтавщини скасував вирок у зв'язку з порушенням вимог КПК. Адвокати зазначили, що правоохоронці допустили ряд порушень. Серед яких:

  • підозру про вчинення злочину вручив не прокурор, як того вимагає законодавство, а слідчий;
  • порушення правил допиту всіх свідків;
  • порушення права на захист Анатолія Няйка.

Підтримати Підгорянського сільського голову приїхала громада села. Думку громади висловив селянин Григорій Сибірний:

Ми вважаємо, що його просто підставили. Йому чоловік був винен гроші, і це все зробили під хабар начебто за оренду землі. Він до тієї землі не мав ніякого відношення. Він не мав права розпоряджатися тією земельною ділянкою. За межами населеного пункту земельними ділянками розпоряджаються в межах району, а сільський голова не має права… Ми вважаєм, що його треба виправдати.

Селяни наголосили на тому, що Анатолія Няйка вдруге обрано сільським головою. За їхніми словами, він порядна і чесна людина, тому вони його й обрали на другий строк.

На судое засідання Пастухов та ще один свідок у справі не з'явилися.

суд, апеляція, Няйко, Кобеляки

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.