ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

17:15 07.04


Мер Полтави в суді: "З боку судді Гольник була провокація хабара"

Більше шести годин тривав допит п'яти свідків зі сторони обвинувачення у справі проти колишнього заступника мера Полтави Дмитра Трихни, який нібито пропонував хабара судді Ларисі Гольник.

Сьогодні суддя Київського райсуду Полтави Юрій Куліш, нарешті почав розгляд по суті кримінальної справи щодо пропонування п'яти тисяч доларів із боку нині вже колишнього заступника міського голови Дмитра Трихни судді Октябрьського райсуду Ларисі Гольник.

За ці гроші вона мала би закрити адмінсправу згідно зі ст.172-7 КУпАП про порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів проти Олександра Мамая. На даний момент ця справа закрита Решетилівським райсудом, проте події навколо неї стали підставою іншої справи, тепер уже кримінальної, де обвинуваченим став уже Дмитро Трихна.

Першим свідком у цій справі виступив сьогодні його колишній керівник Олександр Мамай.

Передісторія "конфлікту інтересів" між Гольник і Мамаєм

Сьогодні Лариса Гольник та Олександр Мамай згадували події, які передували ще адмінсправі проти мера. Йшлося про її візит до очільника Полтави з особистим питанням. Вона просила зробити ремонт у комунальному багатоквартирному будинку, де проживає її родина. Олександр Мамай дав таку обіцянку, але тільки проектна документація обійшлася у 40 тисяч гривень, ремонт будинку тягнув на 1-2 мільйони, а таких грошей у міському бюджеті не знайшлося. На думку Олександра Федоровича, суддя на нього за це образилася.

Минуло кілька років і у 2014 році проти Олександра Мамая була порушена згадана адмінсправа, яка зачіпала його та його падчерку Ірину Климко. За словами мера, дізнавшись, хто головуюча суддя у його справі, він відразу ж зробив припущення, що вона прийме неправомірне рішення. Тому Мамай усіляко уникав зустрічей із нею під час судових засідань, загалом пропустивши близько 20-ти з них із причин, які підтверджені документально і не суперечать законодавству.

Крім того, сталася подія, яка також вплинула на ставлення один до одного Гольник та Мамая. У 2014 році родина судді купила гараж, а за рішенням міської інспекції з благоустрою він мав бути знесений, як незаконно встановлений. Причому це було зроблено після перевірки, яку ініціював Олександр Ковжога – адвокат Мамая в адмінсправі і одночасно керівник спеціальної комісії по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю у Полтавській області.

Допит Мамая

Спочатку Мамая допитав прокурор Сергій Мандич, потім потерпіла суддя Октябрьського суду Лариса Гольник, а також адвокат обвинуваченого Ігор Шеховцов. Йшлося про конкретні дні грудня 2014-го – січня 2015 року, коли відбулися основні події, які розглядає суд. Свідок під час допиту часто жартував і дозволяв собі сарказм по відношенню до Гольник. У той же час потерпіла робила емоційні зауваження та цитувала матеріали справи, які просила прокоментувати Мамая. Крім того, вона цитувала діалоги, які відбувалися між ними, оскільки записувала зустріч 14 січня на засоби аудіо- і відеофіксації.

Із сьогоднішніх відповідей Олександра Мамая стало відомо, що він до цих пір підтримує дружні стосунки з обвинуваченим Дмитром Трихною. Вони знайомі близько десяти років, ще з часів їхньої спільної роботи у компанії "Інтер Агро", потім вони працювали у міськвиконкомі головою та заступником відповідно. У той же час Мамай відпустив батька двох дітей Трихну на підприємство "Рента-сервіс", бо там він отримав значно більшу зарплату.

За словами Олександра Мамая, поза межами судового процесу він особисто спілкувався із суддею Ларисою Гольник двічі: один раз телефоном, другий раз особисто.

Найбільше говорили про події 14 січня 2015 року, коли відбулася зустріч Мамая, Ковжоги та Гольник в одному з приміщень Октябрьського районного суду. Тоді суддя сказала, що не хоче говорити у присутності адвоката, Ковжога вийшов за двері, але чув частину розмови. За словами Лариси Гольник, Олександр Мамай сказав їй тоді дослівно з цього приводу: "Натякніть мені, кого найняти, я прийду із ним". Також між ними відбулося з'ясування стосунків.

Ви навіщо добралися до моєї сім'ї? – запитала Гольник.
 - Правильно. Ви ж до моєї теж дісталися" – відповів Мамай

Сьогодні ж Олександр Мамай остаточно переконався, що 14 січня 2015 року Лариса Гольник записувала їхню зустріч:

Прийшла, я запропонував вам присісти, ви не захотіли, прийшли з отакою кіпою паперів – для чого? Потім я Трихні сказав, що це точно провокація

Тим більше, зазначив мер, що розмову суддя почала з того, що їй заподіяна моральна шкода з боку очільника міста через ситуацію з гаражем.

Мамай розповів, що після цієї зустрічі із суддею він особисто звернувся до тодішнього керівника СБУ Олександра Кривича, який порадив написати заяву про вимагання хабара з боку Лариси Гольник. Невдовзі Олександр Мамай повідомив про це ЗМІ, а також описав свій варіант ситуації, що виникла, під відеозапис правоохоронним органам 27 січня 2015 року.

"Неправомірну вигоду не узгоджував", - категорично запевняв суд мер міста і наполягав: Дмитро Трихна не був посередником між ним і Гольник.

Олександр Мамай також зробив заяву: уже кілька місяців триває кримінальне провадження щодо судді Лариси Гольник – нібито вона спеціально провокувала його з Трихною дати їй хабаря.

Допит Ковжоги, адвоката Мамая

Після невеличкої перерви на засіданні з'явився Олександр Ковжога, адвокат Мамая. Його також допитували всі сторони процесу. Він почав із того, що працює у правоохоронних органах з 1981 року і особисто знає всіх суддів у Полтаві, з якими має хороші робочі стосунки. Також він поділився своїми міркуваннями з приводу потерпілої судді Гольник і ситуації із адмінсправами Олександра Мамая та його падчерки Ірини Климко, які вона вела.

У травні 2014 року я став адвокатом Мамая у адміністративній справі, яку вела Лариса Владленівна. До цього вона ж вела іншу справу по Ірині Климко, яка була закрита. На мою думку, Гольник вела себе упереджено і хотіла будь-що притягнути Мамая до адміністративної відповідальності

- зазначив Олександр Ковжога.

Частину своїх запитань до свідка Лариса Гольник присвятила гаражу, який придбала її родина і який нібито не мав дозвільних документів. За її словами, якраз після конфлікту навколо металевої споруди до неї вперше звернувся Дмитро Трихна з приводу справи Мамая. Власне, цей факт потерпіла вважає засобом тиску на суд.

Тоді була така політична ситуація, що Мамай міг не стати міським головою другий раз. А суддя хотіла цим скористатися. Лариса Владленівна хотіла стати зіркою екрану

- вважає Олександр Ковжога, згадуючи, що судовий конфлікт широко висвітлювався у ЗМІ.

Протягом двох годин допиту він наполягав: ні він, ні Трихна, ні Мамай не пропонували хабара Гольник. Крім того, він кілька раз назвав "брєдом" її слова щодо моральної шкоди, яка їй була заподіяна з боку міської влади у ситуації з гаражем.

Цікаво, що попри свої заяви про дуже хорошу пам'ять і Мамай, і Ковжога дуже часто говорили, що не пам'ятають деякі обставини справи і події, про які йдеться у матеріалах кримінальної справи проти Трихни.

Допит інших свідків

Набагато швидше йшов допит трьох інших свідків зі сторони обвинувачення – працівника "Грифона" Олексія Щербини, голови Октябрьського суду Олександра Струкова та помічника судді Гольник Алли Яцури. Приміром, правоохоронця та помічницю питали про те, коли і за яких обставин вони бачили Дмитра Трихну. Вони не змогли точно пригадати, а на інші запитання відповідали коротко: "Не пам'ятаю".

Інша справа – Олександр Струков. Як тільки голова Октябрьського суду зайшов до зали засідань своїх колег у Київському райсуді, відразу ж заборонив журналістам знімати себе. У своїх відповідях та показах був категоричний:

Ніяких близьких стосунків з Мамаєм і Ковжогою я ніколи не мав. І з Трихною ніколи не спілкувався по телефону

Він також вважає, що його підлегла Лариса Гольник не мала права йти по допомогу до правоохоронних органів, аби отримати там дозвіл та засоби аудіо- і відеофіксації для спостереження за Мамаєм:

Якщо вам була така пропозиція (неправомірної вигоди - авт.), ви повинні були доповісти голові суду. А, наскільки мені відомо, ви нічого такого не зробили

Натомість Лариса Гольник говорила, що у Струкова та Трихни з Мамаєм була попередня домовленість про те, що зустріч мала відбутися у кабінеті голови суду. Струков все заперечував і навіть наполягав на тому, що ніколи не цікавився справою "Гольник проти Трихни". Що стосується вже закритої адмінсправи проти Мамая, то він зазначив – Лариса Владленівна тільки раз підійшла до нього щось сказати з цього приводу: проінформувати, що її примушують взяти самовідвід.

Нагадаємо, у Київському районному суді Полтави розглядається кримінальне провадження відносно колишнього заступника міського голови Полтави Дмитра Трихни згідно з ч.3 ст.369, ч.1 ст.376 ККУ. Потерпіла Лариса Гольник заявляє, що він пропонував їй, як судді Октябрьського районного суду, п'ять тисяч доларів. За ці гроші вона мала би закрити адміністративну справу проти мера Полтави Олександра Мамая у 2014-2015 роках без встановлення його вини. Тоді очільник міста порушив ст.172-7 КУпАП, де йдеться про вимоги щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. По суті, це є одним із видів корупційних діянь. У випадку з Мамаєм йшлося про надання його падчерці Ірині Климко дозволів на встановлення торгівельних павільйонів – питання, за яке він не мав права голосувати на сесії через той самий "конфлікт інтересів".

Наступне судове засідання по справі "Гольник проти Трихни" відбудеться 6 травня о 9:00.

суд, Мамай, Гольник, Трихна, Ковжога

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.