ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

15:33 12.04


На засідання у справі АТОвця викличуть бійців-свідків, які змушені були купити квиток на автобус

Полтавщині не виділили субвенції на компенсацію проїзду учасникам війни, тому відповідний Закон України тут "доповнили" обласною програмою. Учасники АТО, які змушені купувати квитки, будуть про це свідчити в суді.

12 квітня в Полтавському окружному адміністративному суді відбулось засідання у справі учасника АТО Артема Безверхого, який судиться з Полтавською обласною радою за встановлення ліміту безкоштовних поїздок. На наступне засідання мають викликати кількох свідків – учасників АТО, які змушені були купувати в касі квитки, хоча закон передбачає їм безкоштовний проїзд.

Адвокат Артема Безверхого Галина Коліуш надала нам відео, на якому бійцю АТО відмовляють в безкоштовній поїздці. В касі посилаються на те, що перевізник – приватний, а тому й квитки потрібно купувати. Крім того, начебто Полтава прийняла програму, згідно з якою встановлені обмеження на кількість безкоштовних поїздок.

Галина Коліуш розповіла, що юристи Полтавської обласної ради на суді пояснили, що прийнята депутатами програма, через яку учасник АТО й звернувся в суд, є доповненням до державної програми:

Вони пояснюють це тим, що програму прийняли не замість державної програми, а як додаток до неї. Однак жодну діючу державну програму вони назвати не змогли. Немає жодної такої норми. Як можна доповнювати щось, чого немає?

Адвокат учасника АТО також пояснила, що проблема в тому, що держава начебто не виділяє гроші Полтавській області на компенсацію грошей перевізникам за безкоштовний проїзд пільговиків:

Ставилося їм питання, чи запроваджувалися в 2014–2015 роках подібні програми? Ні, люди на міжміських та обласних маршрутах просто показували посвідчення, отримували квиток і їхали. Я їх запитала: "Це якось пов'язано з субвенцією?" Вони відповіли: "Так, субвенції немає, тому в нас така проблема.

Заступник керівника громадської організації "Координаційний центр об'єднання ветеранів АТО" Андрій Лебеденко також висловився щодо відсутності фінансування з держбюджету:

Проблема в тому, що немає субвенцій з державного бюджету. Якщо ви (мова йде про обласну владу, – Авт.) хочете, то ви маєте воювати за державний бюджет на іншому рівні, а не обмежувати права людей.

Андрій Лебеденко також розповів, що його підозри про запровадження подібної програми й в інших областях України, підтвердилися:

Кременчуцька обласна рада прийняла дещо іншу програму. Вони просто напряму заплатили перевізникам гроші і все… Однак наші підозри підтвердилися, що Полтавська область спробує – і воно, як сніжна куля, покотиться по всій Україні. Рівненська, Львівська області нині очікують. Вони знають, що через цю програму зараз в суді судяться. І чекають рішення для того, щоб або прийняти таку ж саму програму по всім областям, або будуть робити щось інакше.

Наступне засідання у справі відбудеться 27 квітня.

Нагадаємо, що 29 січня депутати Полтавської обласної ради прийняли програму, яка передбачає пільговикам 50 безкоштовник поїздок міжміським та обласним транспортом. Натомість законом не передбачено ліміт на безкоштовний проїзд. Коли пільговик купує квиток, то йому мають повертати за нього гроші. Однак через те, що перевізникам не покривають ці виплати з держбюджету, пільговики змушені самостійно сплачувати за проїзд у транспорті.

АТО, проїзд, пільги, Коліуш, Лебеденко, Безверхий

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.