ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

17:04 15.04


Новий керівник "Полтавафарм" отримуватиме 15 тисяч зарплатні, а підприємство планує за день мати більше 600 тисяч обороту

Новий в.о. директора КП "Полтавафарм" Валерій Прядко розповів журналісту Poltava365 про своє призначення, зарплату, активістів і стратегію розвитку підприємства.

- Наскільки несподіваним особисто для вас було призначення керівником підприємства "Полтавафарм"? З чого ви розпочали свою роботу на новому місці?

- Призначення моє на "Полтавафарм" було несподіванкою для мене і, кажучи відверто, рішення для себе я прийняв за день до останньої сесії обласної ради. Це було після обіду. Спершу була зустріч депутатської робочої групи, потім – із депутатами обласної ради. Представники "Батьківщини" Горжій і Холод запропонували мені очолити "Полтавафарм" - у тій ситуації, що тоді склалася на підприємстві, просто потрібно було приймати якесь рішення. Хотіли поставити керівником депутата, який взяв би на себе відповідальність. Плюс – треба було заспокоїти людей. Я давно працюю на фармацевтичному ринку, мабуть саме тому колеги не бачили альтернативи моїй кандидатурі. Але я згодився не одразу - взяв паузу. Мені треба було узгодити всі питання з власником компанії "Фармпланета" (компанія має великий склад у Полтаві, але не має власних аптек – прим. С.М.), якій я віддав 17 років і, звісно, не міг просто так покинути фірму. Власник подумав і сказав: "У своєму регіоні ти зробив все що зміг, тут все налагоджено – тобі треба зростати". І дав своє добро. Звісно, також я поговорив із сім'єю, з дружиною, оскільки родина – це найголовніше для мене у житті. Якщо відверто - дружина не була у захваті від новини. Приємно жити, коли все стабільно, а тут пропонують очолити підприємство, що переживає буремні часи. Вона не сумнівалася в моїх можливостях, але так звані "активісти" наробили стільки галасу, що виникало чимало питань.

- До речі, про активістів. Невже вони самі по собі такі затяті борці за справедливість? Чи не здається вам, що вони просто активно захищають чиїсь інтереси?

- Здається. Напевно сказати не можу, але у мене є інформація про те, що й досьогодні вони ведуть перемовини з деякими працівниками "Полтавафарм". Я багато спілкуюся з людьми, у мене щотижня дві поїздки по області – і я в курсі, що так звані "активісти" досі не заспокоїлися.

- Скільки людей наразі працюють у структурі "Полтавафарм"?

- Приблизно 860. Основний напрямок нашої роботи – аптечна мережа, реалізація медикаментів та виробів медичного призначення. В структурі підприємства - 220 аптек і аптечних пунктів по області. До того ж, "Полтавафарм" має серйозні преференції у вигляді поставок інсуліну по державній програмі (по безкоштовним рецептам) через субвенцію держбюджету – а це близько сорока мільйонів гривень. І наркотичні засоби та прекурсори – я вважаю це великою преференцією, адже ніхто, крім нас, не може поставляти їх в аптеки області. Це додаткові гроші, які допомагають підприємству стабільно працювати.

- Чи задоволені ви власною зарплатою та системою преміювання?

- Я отримав зарплату лише за період із 24 березня до кінця місяця – це близько чотирьох тисяч гривень. Знаю, що моя зарплата складається з посадового окладу (він на рівні семи тисяч), надбавок та премій. Премії виписуються тоді, коли підприємство має прибуток, тобто – заробляє. У сумі буду заробляти, думаю, тисяч п'ятнадцять на місяць.

Лише вчора я підписав наказ про нові посадові оклади – підняв їх на сім відсотків по підприємству. Вважаю, що не повинно бути так, щоб у "Полтавафарм" люди заробляли менше, ніж у приватному секторі нашого бізнесу. Інакше буде дуже великий відтік кадрів, особливо в районах – і ми втрачатимемо класних фахівців. Якщо у нас провізори і фармацевти в селі отримували 2200-2300 гривень, то приватні аптеки мають змогу платити, наприклад, три тисячі. Наразі ситуацію вирівнюємо. Я прийняв рішення, що ми будемо доплачувати молодим перспективним кадрам, які принесуть нам багато користі у перспективі. Раніше ніхто просто не звертав уваги на такі речі.

Учора я був у Машівці, і мені дуже сподобався підхід до кадрового питання завідувачки нашою аптекою у райцентрі. Вона взяла на роботу студента третього курсу – він буде отримувати досвід і заробляти гроші, маючи гарні перспективи при подальшому працевлаштуванні. Є керівники, які ведуть розумну кадрову політику на місцях і думають про майбутнє. Ми вже найближчим часом будемо навчати людей в наших аптеках і аптечних пунктах, будемо їх мотивувати. Зараз розробляється мотиваційна система – будемо наближатися за рівнем якості надання послуг до приватного сектора.

- Яким чином ви відреагували на інформацію від обласної прокуратури про нібито неправильне голосування під час вашого призначення на керівну посаду?

- Спокійно відреагував. На моє ім'я, до речі, ніяких документів із прокуратури не надходило. Надійшов лист на ім'я голови обласної ради з проханням провести службове розслідування щодо мого голосування під час призначення на посаду. Але даруйте – я депутат обласної ради і маю право голоса. Більше того, вважаю, що неголосування за це рішення мною було би просто неприйнятним. Нагадаю, що першим пунктом рішення було зняття з посади пана Майбороди, і лише другим – призначення Прядка: так що, мені і за перший пункт не можна було голосувати? Моє бачення таке – ця людина не мала там працювати.

Я озвучив з трибуни обласної ради, що моє призначення – то більшою мірою було політичне рішення. І керувати підприємством "Полтавафарм" - то велика відповідальність. Щодо голосування… Ну, Гройсман же голосував за себе, як за Прем'єра. І я голосував - як депутат обласної ради, і думаю, що це правильне рішення. Приїде з відрядження голова обласної ради – обов'язково поспілкуємося з ним на цю тему.

- Ваші найближчі плани та цілі як керівника стратегічного комунального підприємства?

- Я, в першу чергу, хочу змінити структуру управління підприємством. Я придбав собі фліпчарт і на ньому розписую всі аспекти роботи, щоденно раджуся з заступниками, керівниками відділів щодо перспектив розвитку підприємства. Бачу, що у нас є люди, які переросли певний рівень, засиділися на своїх посадах. Будемо більше довіряти молодим фахівцям. Я відкритий до новацій – і з усіма нашими працівниками спілкуюся особисто.
У наших найближчих планах – розвиток і розширення мережі аптек. Як у Полтаві, так і районах області. Можу сказати, що три нові аптеки вже найближчим часом ми плануємо відкрити у Чорнухах, Опішні і Рибцях. І це лише початок.

- Чи побачили ви за три тижні роботи "тіньові схеми" підприємства?

- Так, побачив. І ми будемо їх залишати у минулому.

- Середньоденний обсяг продаж підприємства "Полтавафарм" - приблизно 600 тисяч гривень. Це багато чи мало?

- Це мало. Буде більше. Але нам для цього треба добре попрацювати.

Прядко, Полтавафарм

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.