ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

13:06 19.04


"Укргазвидобуванню" не дали дозволу на видобуток газу в області

Обласна рада сьогодні вкотре не дозволила ПАТ "Укргазвидобування", а також ТОВ "Аркона-газ-енергія" розробляти надра Полтавщини. 45 депутатів проголосували проти надання їм відповідних дозволів.

Сьогодні облрада відмовила Державній службі геології та надр України у погодженні видачі публічному акціонерному товариству "Укргазвидобування" спеціального дозволу на видобування природного газу, конденсату, супутніх компонентів (гелію, етану, пропану, бутану). Аналогічне рішення було прийнято щодо ТОВ "Аркона-газ-енергія".

Голова обласної ради Олександр Біленький дуже просив депутатів підтримати і проголосувати за надання таких дозволів. Він зазначив:

Ми зайшли у глухий кут. "Укргазвидобування" – державна структура, яка працює на теренах Полтавської області, дає робочі місця та платить податки. Остання соціально-економічна угода із нею була виконана на 19 мільйонів гривень, з них 14 пішло на ремонт доріг. У цьому році є розроблений проект теж на 19 мільйонів гривень, відпрацьовані абсолютно всі сільські ради, аби розпочати ремонти доріг на територіях, де працює компанія.

Оскільки питання щодо дозволів для ПАТ "Укргазвидобування" вже не перший раз викликає дискусії у залі засідань, Біленький зазначив, що потрібний діалог. І він почався: виступали представники різних фракцій – загалом більше години. Цікаво, що до цього депутати у вимушеній перерві через неспрацювання електронної системи голосування консультувалися один з одним. Зокрема, говорили про необхідність термінового надання коштів на ремонт мосту в Лохвицькому районі, який зруйнувався сьогодні вночі. За даними депутатів, існує проект його реконструкції загальною вартістю 40 мільйонів, частково за рахунок Державного фонду регіонального розвитку. Але чекати на ці гроші та шукати їх у місцевих бюджетах – ніколи, ситуація із автосполученням через зруйнований міст потребує нагального вирішення. Ось що з цього приводу сказав уже під час засідання депутат від "Відродження" Микола Бондар:

У нас ще один міст впаде, якщо ми надовго пустимо рух в іншому зазначеному напрямку. Ми підтримаємо (надання дозволів компаніям на розробку надр, - Авт.), якщо ці кошти будуть направлені на ремонт мосту.

Але Анатолій Ханко від "Свободи" зазначив:

Шість мільярдів заплатила компанія до бюджету України, а нам дають "взяточку", бо що таке 19 мільйонів? Якщо було б 300 мільйонів – то можна було б щось робити. Бо скільки доріг можна відремонтувати за 19 мільйонів? 200 метрів? Обласна влада має показати, хто ми є, Києву. Прошу не підтримувати видачу дозволів!

Валерій Прядко від "Партії простих людей" також зауважив:

Ми планомірно вели боротьбу з урядом Яценюка, коли ми відстоювали права територіальних громад на частину рентної плати. Ми добилися, що змінили постанову від грудня 2015 року, найбільша корупційна складова була прибрана. Але це все не все, ми будемо голосувати за відмову компаніям на видобуток газу Полтавщини.

Валерій Калюжний від фракції "Радикальної партії" сказав наступне:

Ми постійно спостерігаємо за маніпуляціями. Вчора впав міст, а сьогодні ми приймаємо з цього приводу рішення. А дороги, які ремонтуються тільки тому, що розбиваються? А ті громади, ті селища, які сидять в кожного депутата на плечах, як із ними вчиняти? Нам потрібно як мінімум 300 мільйонів гривень, а не шість, не 19. І на сьогоднішній день жодного конструктивного рішення немає. Ми будемо голосувати проти надання дозволів компаніям.

Перший заступник голови обласної ради Євгеній Холод має таку думку:

"Укргазвидобування" – це єдина структура, яка щось робить. Ми і вони стали заручниками отих подій, отієї системи, де держава так прописала умови, що наш Полтавський край нічого з того не має. Я пам'ятаю наше засідання у Сенчі, коли люди поставили нам на стіл жахливу воду, яку вони та їхні діти п'ють. Так, є екологічні проблеми. Але нам треба бути стратегами, а то завтра знову міст завалиться і що ми будемо робити?

Голова Полтавської ОДА Валерій Головко теж висловився:

Ми майже п'ять років не можемо розписати механізм співпраці. Останній законопроект обговорювався у Верховній Раді. Сподіваюся, що він буде прийнятий, але коли це буде зроблено? І як у цих умовах ми можемо відмовлятися від будь-яких коштів? Зараз виходить, що у нас компанії стали заручниками ситуації. І міст тут ні при чому, так сталося, що міст рухнув. Ми не можемо замість компанії планувати роботу галузі.

Представник ВО "Батьківщина" Ігор Горжій зробив інші акценти:

Складається критична ситуація. Сьогодні не працює фактично екологічна інспекція, а кошти з накладених нею штрафних санкцій у 2015 році склали 54 тисяч гривень – лише! – по області. Оце так сьогодні працює державна установа. Загальний рівень річок в усьому світі падає, у цьому немає вини лише нафтогазового комплексу. А якщо ми говоримо про розбиті дороги, то давайте згадаємо зерновози – тут же багато аграріїв серед нас. Нафтовози ті ж їдуть – все тріщить. Чому немає постів, де мають контролювати, хто з яким вантажем їде? І навіть ці 300 мільйонів, які в область можуть надійти, вони не спасуть, бо у нас все репнуло. Нам треба створювати нові робочі місця. Я думаю, нам потрібно раз підтримати це рішення, разово!

Однак у підсумку голосування виявилося, що "Укргазвидобування" лишилося ні з чим: більшість депутатів проголосувала проти дозволу.

Уже після того слово взяв заступник генерального директора "Укргазвидобування" Олександр Романюк:

Ми поважаємо місцеву владу і ті рішення, які вона приймає. Але я хочу розповісти про нашу компанію, її значення для області. Тут 75 відсотків видобутку українського газу, шість тисяч людей працює, більше восьми тисяч зарплата у нас середня. Ми заплатили 121 мільйон податків до місцевих бюджетів. Соціальна угода – це цивілізований шлях вирішення місцевих проблем, але ми не повинні її підписувати, це добра воля. Щодо п'яти відсотків на місцеві рівні – ми лобісти цього, говоріть із своїми партійцями і питайте в парламентів про це.

Керівник компанії також зазначив, що у Харківській області компанія отримала сім нових дозволів, тому що депутати сусідньої облради за це проголосували. І це правильно, адже компанія – державна.

Ми ж можемо піти в іншу область, в інше місце, будемо вкладати там – у розвідку, у розробку, у видобуток. Але це все – час. А сьогодні вже є можливість говорити про енергетичну незалежність України не тільки від Росії, а і від Європи. Ми не ховаємося, нам немає, куди тікати. Наша компанія є державною. Резюме – подумайте, як краще лобіювати наші спільні інтереси в Києві. До речі, у нас капітальних інвестицій заплановано на цей рік по Полтавщині – два мільярди,

- підкреслив Олександр Романюк.

Укргазвидобування, дозвіл, газ, рента, надра, сесія, депутати, облрада

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.