ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

16:10 22.04


На Полтавщині призовнику "вручили" повістку до рішення призовної комісії

У селі Тахтаулове призовнику "вручили" повістку до результатів аналізів та рішення призовної комісії. Він не пішов служити, тому нині хлопця судять за ухилення від строкової служби.

До нашої редакції звернувся Микола Яковитий, батько хлопця, якого нині судять за ухилення від строкової служби. Він стверджує, що військкомат визнав його сина придатним до служби без результатів аналізів та рішення призовної комісії. За його словами, ні він, ні його син Максим не бачили повістку. Однак нині справу призовника розглядає суддя Київського райсуду Юрій Куліш.

Ніхто ж не ухилявся і не відмовлявся служити. Через операцію, яку мали зробити сину, я повідомляв та пропонував, щоб син пішов служити в червні або восени, але мене ніхто не почув. У відповідь мені сказали, мовляв, хай іде в армію – йому там зроблять операцію. Чи вони хотіли, щоб я їм гроші заплатив? Не знаю...

- зазначив Микола Яковитий.

Микола Яковитий

Максим звернувся із заявою до військкомату з проханням надати йому копії рішення медичної та призовної комісії. Він хотів ознайомитись з рішенням медичної комісії та оскаржити його в суді. Однак призовник їх так і не отримав. За словами Миколи Яковитого, довідки медичної комісії про те, що його син визнаний придатним, з незрозумілих причин немає і досі в матеріалах судової справи. В заяві до військового комісара Полтавського ОМВК Сергія Климка Максим написав:

25 березня 2015 року я пройшов медкомісію в військкоматі, на якій у мене не було виявлено мої проблеми зі здоров'ям. У мене є проблеми з верхніми дихальними шляхами з раннього віку, про що свідчать записи в моїй медичній картці. На жаль, на медичній комісії на це не звернули увагу. Останнім часом, працюючи весь час у відрядженнях, мені було важко дихати, був нежить, періодичні головні болі. Щоб бути повністю здоровим для строкової служби в Збройних силах, я звернувся до лікаря. Мені було запропоновано зробити операцію – викривлення носової перетинки. Знаходячись на лікуванні, до мене завітали працівники міліції та прокуратури і повідомили, що у них є матеріали, які свідчать, що я ухиляюсь від призову.

Батько призовника Микола Яковитий пояснив, що 25 березня його син поставив підпис на розписці, де як він думав, йшлося про те, що зобов'язується принести результати аналізів 31 березня. Згодом виявилось, що то начебто була розписка про отримання повістки з'явитися з речами для відправки 14 квітня.

Син підписав розписку та не дочитався, що в ній написано: "Про явку для відправки одержав". Потім, вважаю, що в розписку додали дату – вона наче вписана темнішою ручкою та ще й нібито виправлена. Я думаю, що подібну хитрість використали не тільки в нашому випадку. Підозрюю, що так вчиняли з багатьма призовниками,

- сказав Микола Яковитий.

За словами батька призовника, Максим пішов здавати аналізи лише 1 квітня, а рішення комісії датоване від 2 квітня. Після здачі аналізів Максим поїхав у відрядження до Харкова майже на два тижні.

Як могла комісія знати про результати аналізів, якщо син їх не приносив? Більше того, оригінал результату флюорографії досі в мене. В них не має ні копій атестату з додатками, ні довідки про склад сім'ї, хоча ці документи мають бути в комісії,

- сказав Микола Яковитий.

Тож виникає питання – як може бути завчасно вручена повістка без результатів аналізів, рішення комісії та необхідних документів? Адже з повісткою начебто 26 березня ознайомився і розписався призовник.

Також не зрозуміло, чому лист вивчення призовника, в якому сам військовий комісар Сергій Климко 20 квітня написав, що Максим не перебуває на обліку в РВВС. У кінці листа комісаром вказано, що він особисто вивчив лист, і 20 квітня він рекомендує його зарахувати на службу. Тобто комісар його рекомендує вже після того, як призовником начебто була отримана повістка про відправку на 14 квітня 2015 р.

Обвинувальний акт від 25 травня, на думку Миколи Яковитого, виглядає повністю абсурдним. У ньому написано:

Відповідно до протоколу Призовної комісії №2, від 2 квітня 2015 р., визнаний придатним до військової служби з обмеженнями. Після чого 26 березня 2015 р. отримав повістку, відповідно до якої 14 квітня 2015 р. повинен був з'явитися до Полтавського ОМВК з метою відправки для проходження строкової військової служби.

Варто зазначити, що Максима досі викликають отримати повістку. Микола Яковитий вважає, що таким чином на їхню родину психологічно тиснуть.

Ми намагались отримати коментар від військового комісару, але в приймальні нам сказали, що з нами не розмовлятимуть по телефону. Коли ми завітали до Полтавського ОВМК, на вході нам повідомили, що нинішній т.в.о. військового комісара Варейбуса немає, а його заступник не може відповідати на такого роду питання. Тому треба записатись до комісара на прийом громадян, але гарантії, що з приводу цього питання з нами все-таки розмовлятимуть, нам не дали.

Наступне судове засідання у справі Максима відбудеться 28 квітня.

Яковитий, мобілізація, повістка, військомат

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.