ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

13:31 30.12


Яценюк: 2016-й буде роком поміркованого економічного зростання

2016-й буде роком поміркованого економічного зростання, - про це заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на підсумковій прес-конференції у вівторок, 29 грудня.

Така, панове, пішла мода, що перші особи держави не часто з’являються перед українськими і зарубіжними журналістами на загальних прес-конференціях, що вважалося і вважається ефективним інструментом спілкування через ЗМІ фактично зі своїм народом. Петро Порошенко після свого обрання у травні 2014 року до подібного заходу вдався лише одного разу. Далі перевагу віддав і віддає своєрідним камерним зустрічам з двома-трьома журналістами.

Очікувалося, що, можливо, Петро Олексійович з допомогою цієї форми знизить рівень дефіциту свого спілкування з народом хоч зараз, в останні дні цього року. Ні, чекання виявилося марним.

Натомість прес-конференцію провів глава уряду Арсеній Яценюк. Як для підсумкової, то була вона занадто короткою. Практично рівно годину тривало спілкування. З них 20 хвилин Прем’єр-міністр робив вступне слово, а далі відповів на 18 журналістських запитань.

Напевно, через брак часу Арсеній Петрович не обґрунтував, що ж уряд вкладає у термін – помірковане економічне зростання. За рахунок чого це буде досягнуто, які галузі економіки гратимуть в цьому провідну роль, і як Кабмін збирається їм сприяти, тощо. Арсеній Яценюк жодної цифри стосовно так званого поміркованого зростання не назвав.

Обійшов Прем’єр, наприклад, увагою, що вже з 1 січня 2016 року діятиме зона вільної торгівлі з ЄС. Але чи готові українські підприємці, бізнес до цього, і що зробив уряд, аби допомогти їм адаптуватися до нових умов – ні журналісти, ні український загал нічого не почули.

Загалом же, аби на прес-конференцію потрапила людина, котра буквально вчора приїхала в Україну і не знає достеменно усієї картини нашого життя, вона б зробила висновок – а не все так і складно тут, країна, мовляв, розвивається.

Уряд вустами Яценюка не представив більш-менш глибокого аналізу, що відбулося в економіці України у 2014 році. І лише кількома штрихами охарактеризував рік наступний.

Отже, Прем’єр у вступному слові розпочав із стратегічних цілей, які стоять перед Україною. Їх чотири: членство України в ЄС, вступ до НАТО, відновлення територіальної цілісності держави, в економічній сфері – ріст грошових доходів, збільшення робочих місць. Щодо останього, а воно, зрештою, найбільше цікавить всіх, в тім числі і жителів Полтавщини, то знову – ні слова, за рахунок чого це завдання досягнуто. Та й як можна його досягнути, коли воно не має конкретних обрисів. Знов-таки, не було названо жодної цифри.

Арсеній Яценюк не аналізував 2015-й, а зробив перелік того, що не вдалося зробити. На його думку, це: не реформували освіту, нічого не зробили у сфері медицини, немає досягнень у приватизації, не реформували українську митницю та не довели до логічного завершення державні закупівлі.

На думку Прем’єра, була б інша картина, аби ефективніше працювала Верховна Рада. Бо якраз її позиція стала однією з причин того, що не реформували ту ж медицину - депутати кілька разів не змогли проголосувати за відставку міністра Квіташвілі. За Яценюком виходить, що головна біда медичної галузі – саме Квіташвілі. Та й у питанні приватизації парламент 10 разів, зауважив Арсеній Яценюк, виносив на розгляд відповідний законопроект і не проголосував.

Акуратно Арсеній Яценюк обійшов і тему корупції. Головним завданням уряду, за його словами, є фінансування у 2016 році антикорупційних структур. Правда, не сказав пан Прем’єр, чому уряд у своєму варіанті бюджету цей рядок просто "забув" вписати у рядок видатків. Добре, депутати помітили таку "помилочку".

Якщо загалом прес-конференція Арсенія Яценюка не вражала глибиною, конкретикою, то в одному вона була чіткою – Арсеній Петрович у відставку йти не збирається. Він вважає, що протягом 22-х місяців свого перебування на цій посаді чимало зробив позитивного для України і має бажання продовжити. Що ж до можливих змін в уряді, то Прем’єр теж відповів чітко: міністри від Народного фронту працюватимуть і надалі.

Анатолій ГАРКУША

яценюк, уряд

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.