ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

07:00 23.04


Як викрали "Полтавського комсомольця"

В історії було чимало кораблів із "полтавськими" назвами. Мало хто пам'ятає, що в складі Військово-Морського флоту СРСР був корабель, особливо дорогий землякам — "Полтавський комсомолець".

Це ракетний катер Чорноморського флоту серії "Молния-1", а за класифікацією НАТО - Таrantul-ІІ.

Побудований він за проектом 1241.1 ЦКБ "Алмаз", із серії кораблів, започаткованих з середини 1970-х. Вони призначалися для ураження бойових кораблів, транспортів і десантних засобів та для прикриття кораблів і транспортів від повітряного нападу та атак надводних сил. Катери оснащували ударним комплексом "Москіт" і найсучаснішим на той час радіоелектронним обладнанням. Усього в 1980-1991 роках було побудовано 30 катерів проекту 1241.1. На відміну від інших кораблів, "Полтавський комсомолець" мав не комбіновану дизель-газотурбінну енергетичну установку, а двовалову газотурбінну.

"Наш" катер був закладений на Середньо-Невському суднобудівному заводі в селищі Понтонний (Ленінград) на початку 1986 року, а спущений на воду 29 вересня 1987-го. Ще через рік, після випробувань, він увійшов до 349-го дивізіону ракетних катерів 41-ї бригади Чорноморського флоту СРСР. Шефство над кораблем узяла комсомольська організація Полтавщини, а багатьом полтавцям пощастило навіть служити на ньому.

Після розпаду СРСР не стало й комсомолу. У лютому 1992 року наказом командувача ЧФ "Полтавського комсомольця" перейменували на Р-160. Чорноморський флот був тоді у спільному підпорядкуванні України і Росії, хоч уже йшли перемовини про розподіл. І росіяни "під шумок" кілька кораблів ЧФ фактично викрали, перегнавши їх без погодження з українською стороною із Севастополя на бази в Росії. Так, буцімто для навчань у Середземне море вивели авіаносний крейсер "Тбілісі", який назад уже не повернувся, — він і досі служить на Північному флоті Росії, щоправда, вже як "Адмірал Кузнецов".

А колишнього "Полтавського комсомольця" перегнали в Каспійське море, де Р-160 увійшов до Каспійської флотилії. З нього зняли пускові установки протикорабельних ракет, натомість встановили чотири пускові установки РСЗВ БМ-14-17. В 1997 році катер перекласифіковано на малий артилерійський корабель, він отримав шифр МАК-160 (бортовий номер 054). Відомо, що 2006 року катер брав участь у морському параді в Астрахані, а 2010-го його вивели "в резерв". Нині корабель, ймовірно, списаний. Так закінчилася історія "Полтавського комсомольця".

До речі, в історії було чимало кораблів із "полтавськими" назвами. А започаткував цю "серію" перший лінійний корабель російського флоту "Полтава" - 54-гарматний вітрильний лінкор, флагман Петра І, спущений на воду через п'ять років після Полтавської битви. Під час російсько-турецької війни 1806-1812 років флагманським кораблем Чорноморського флоту теж був вітрильник "Полтава".

На Тихоокеанському флоті за часів російсько-японської війни був ескадрений броненосець "Полтава", що брав участь в обороні Порт-Артура під час російсько-японської війни. 1904-го його затопив екіпаж, щоб не дістався ворогу. Пізніше лінкор з назвою "Полтава" з'явився і на Балтійському флоті.

Було ще кілька радянських вантажних кораблів "Полтава". Найвідоміший - суховантаж, що першим доставив 1962 року радянські ракети на Кубу. А от на військовий флот ця мила нам назва чомусь більше не повернулася. Лише за часів незалежності України "Полтавою" назвали прикордонний сторожовик, який було списано кілька років тому…


Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.