ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

11:24 28.04


У Полтаві троє свідків розповіли, як купили квартири в шахраїв

У Київському райсуді Полтави допитали десятьох свідків у справі двох обвинувачених у шахрайстві, один з яких екс-міліціонер. Чоловіків звинувачують у незаконному продажі квартир психічно хворих та недієздатних.

У Київському райсуді Полтави допитали десятьох свідків у справі обвинувачених Юрія Бріка та Василя Вовка, нині вже колишнього міліціонера. Їх звинувачують в тому, що протягом 2012-2015 років вони разом з іншими невстановленими слідством особами намагалися заволодіти житлом пенсіонерів, недієздатних та осіб із числа соціально незахищених. Чоловіки стверджують, що не скоювали злочин.

Свідок перший, Наталія Тарасова, мати-одиначка, розповіла, що раніше мешкала в квартирі на Старому Подолі. Коли вона її продала, то ріелтор Олена Скутер з агенства нерухомості запропонувала жінці придбати квартиру в провулку Соколова 22. Згодом інший агент з нерухомості Олександр Повстяний показав їй квартиру. Власником житла був Володимир Пуховський. У присутності покупця Наталії Тарасової агент з нерухомості Олександр Повстяний неодноразово розмовляв телефоном начебто з сином власника квартири Юрієм. Коли укладався договір у нотаріуса, то при цьому був присутній і обвинувачений Юрій Брік. Покупець Наталія Тарасова подумала, що Юрій Брік і є сином власника помешкання Володимира Пуховського. Жінка віддала за квартиру 25 тисяч доларів Володимиру Пуховському. Чоловік взяв гроші і написав Наталії розписку про те, що отримав гроші. Ключі від квартири жінці дав агент Олександр Повстяний. Жінка зазначила, що власник житла поводив себе адекватно і в неї не виникло підозри, що він – недієздатний і не розуміє, що відбувається. Свідок Наталія Тарасова досі мешкає в квартирі в будинку, що в пров.Соколова 22.

Олена Скутер, приватний підприємець, знала Олександра Повстяного як агента з нерухомості. Її клієнтка Наталія Тарасова підшукувала собі квартиру. Олександр Повстяний запропонував Олені Скутер квартиру, що в провулку Соколова 22. Олена часто зустрічала в БТІ Олександра Повстяного разом із власником квартири Володимиром Пуховським. Дану квартиру чоловік отримав у спадок. В Олександра Повстяного були ключі від житла. Також, як і Наталія Тарасова, Олена Скутер запевнила, що Олександр Повстяний говорив телефоном із Юрієм, начебто з сином господаря квартири. Крім того, власник Володимир Пуховський поводив себе адекватно. Чоловік сказав, що квартира занедбана, тому і продає її. Також він пояснив, що хоче на отримані гроші зробити собі операцію. Власник, за словами свідка, хромав. Тому в ріелтора Олени Скутер не виникло підозр щодо недієздатності власника квартири Володимира Пуховського. Вони підписали договір і її клієнтка Наталія Тарасова стала власницею квартири.

Свідок Оксана Пономаренко, домогосподарка, сказала, що 15 років проживала в Греції. Коли чоловік помер, то вона отримала пенсію, як це передбачає законодавство Греції. Після цього вона повернулася до Полтави. Через деякий час жінка познайомилася з Ігорем Ловягіним і закохалася. Разом вони вирішили купити квартиру. Тоді жінка звернулась до агента Олександра Повстяного. Він запропонував їй квартиру в будинку на вул. Леніна 92, власником якої також був Володимир Пуховський. У Олександра Повстяного були ключі від квартири. Крім того, він привіз жінку до господаря житла, Володимира Пуховського. Розмовляючи з покупцем свого помешкання, чоловік сказав, що хоче продати квартиру. За словами свідка, Володимир Пуховський був охайно одягнений, адекватний. Тому підозр щодо його психічного недугу в неї не було. Жінка віддала 22 тисячі доларів Олександру Повстяному. Обвинуваченого Юрія Бріка бачила лише в якості водія у нотаріуса. Нині договір купівлі-продажу квартири за адресою вул. Леніна 92 визнаний недійсним. Суд ухвалив повернути квартиру нині недієздатному Володимиру Пуховському, а жінці віддати гроші. Нині квартира пустує, а родичі Володимира Пуховського не можуть віддати гроші Оксані Пономаренко, бо вони їх не брали.

Хлопець Оксани Пономаренко Ігор Ловягін сказав, що продав квартиру в Лубнах. Коли почав зустрічатись з Оксаною, то вони вирішили придбати квартиру. Спочатку шукали через "Жовту газету", потім жінка запропонувала звернутись до знайомого, Олександра Повстяного. Після укладання договору про купівлю квартири його знайомий Юрій Брік, з яким він навчався в школі, підвіз Олександра Повстяного та власника квартири, яку він придбав разом із Оксаною Пономаренко, Володимира Пуховського до психлікарні. Їм це не здалося підозрілим. Потім свідка з його дівчиною обвинувачений Юрій Брік підвіз до помешкання Оксани Пономаренко.

Свідок Ігор Ковальов розповів, що теж намагався купити одну з квартир Володимира Пуховського. Вони дали гроші в якості завдатка за квартиру, але, коли почалися проблеми з переоформленням, то він звернувся до суду і на квартиру наклали арешт. Коли чоловіку повернули завдаток, то арешт із квартири зняли. Це було до того, як шахраї змогли продати квартири.

Ірина Пуховська, колишня дружина Володимира Пуховського, сказала, що начебто обвинувачені Юрій Брік та Василь Вовк приїхали до неї на роботу і сказали, що з міліції. Вони сказали, що її колишній чоловік написав заяву до правоохоронних органів про те, що вона забрала його документи на квартиру та паспорт. Обвинувачені сказали жінці, що вона негайно має їх віддати. Тож Ірина повернулася додому з документами разом із чоловіками. За її словами, чоловіки вихопили з рук її онучки документи. Після цього вони поїхали до райвідділку міліції, що знаходиться в Октябрському районі. Чоловіки показали жінці заяву її чоловіка. Ірина Пуховська впізнала обвинувачених і сказала, що це вони до неї приходили.

Обвинувачений Василь Вовк сказав, що вказана територія не входила в його обслуговування і що не знає сім'ю Пуховських. Юрій Брік теж заперечував, що зробив те, про що розповіла Ірина.

Юрій Пуховський, син власника двох квартир, розповів, що, коли дізнався про продаж квартир, то подав документи на експертизу, яка мала визначити дієздатність батька. Адже Володимир Пуховський попередньо вже лікувався від психічної хвороби. Згодом родичі власника квартир Володимира Пуховського виявили, що він зник і звернулись до правоохоронців. Під час розшуку чоловіка сину Володимира Пуховського показали відео з банків, на яких видно, що Олександр Повстяний і Юрій Брік знімали гроші з пенсійної картки його батька. Володимир Пуховський втік із місця, де його переховували, та відправив своїм родичам телеграму про своє місцезнаходження. Родичі приїхали за вказаною адресою разом з правоохоронцями і забрали його додому. Свідок Юрій зазначив, що згодом батько розповів, що його утримували за містом ще з однією потерпілою. Юрій Пуховський також сказав, що йому телефонували з кількох банків – шахраї ще й встигли набрати кредитів.

Працівниця психлікарні розповіла, що знає обвинуваченого Юрія Бріка як сусіда. Чи бував він у психлікарні, чи ні – їй невідомо.

Свідок дев’ятий – агент з житлових послуг Тетяна, яка займалась відчуженням квартири на вулиці Уютній 28. Начебто власником помешкання був Антон Воронянський. Однак він попередив Тетяну, що купував квартиру, де була прописана інша особа. Покупцем цієї квартири стала Оксана Чайка.

Покупець Оксана Чайка розповіла, що під час підписання договору був агент з нерухомості, власник Антон Воронянський, вона та її чоловік. У Воронянського були документи, що він є власником квартири, тому підозр, що квартира належала комусь іншому, в неї не було.

Наступного разу мають допитати й інших свідків у цій справі. Відзначимо, що агента Олександра Повстяного також звинувачують у злочині, але його було оголошено в розшук.

шахрайство, суд, квартира

За темою:

  • Мамай просить суд поновитися на посаді міського голови
  • На Полтавщині продовжили заборону руху всіх суден
  • За незаконний продаж підакцизних товарів чоловіку загрожує штраф
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.