ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

17:19 01.05


Кременчужани будували Чорнобиль із порушеннями норм. ДОКУМЕНТ

Історичний факт: КДБ СРСР попереджав, що трест "Кременчукгесбуд" будує Чорнобильську АЕС із порушеннями технічних норм...

Відтепер свідчення про помилки будівництва і проблеми на Чорнобильській АЕС доступні онлайн, повідомляє "Історична правда". Галузевий державний архів СБУ відкрив чергові документи.

До 30-х роковин Чорнобильської трагедії Архів СБУ спільно з Центром досліджень визвольного руху публікують колекцію документів про проблеми під час будівництва станції, поганий відбір і навчання працівників, порядок дій при ліквідації аварії та інші раніше закриті від людей документи.

Заступник директора Архіву СБУ Володимир Бірчак розповідає, що колекцію із 32-х документів розділили на три тематичні блоки:

1. "Проектування та будівництво Чорнобильської АЕС" - представлено рапорти контррозвідників та агентурні донесення, в яких йдеться про низьку якість будівництва стратегічного об’єкта, незадовільний відбір, навчання та розстановку персоналу атомної електростанції, високий відсоток травматизму серед будівельників, відсутність належного контролю та нагляду за дотриманням виробничої безпеки з боку Управління будівництва АЕС тресту "Кременчукгесбуд" (оригінал див. у додатку).

2. "Чорнобильська аварія: хронологія подій та етапи ліквідації" - розкриває роль "органів" у розслідуванні причин катастрофи, висвітлює  заходи з ліквідації аварії упродовж квітня-листопада 1986 року (будівництво об’єкту "Укриття", результати моніторингу радіоактивного забруднення, порядок відселення людей з 30-кілометрової зони тощо).

3. "Реакція українського населення та світової громадськості на Чорнобильську трагедію" - як різні групи людей реагували після оприлюднення інформації про масштабне ядерне лихо.

Архівні документи свідчать про те, що з самого моменту початку будівництва Чорнобильська АЕС була приречена на аварійність. Можемо ствердити, що ключовою причиною аварії був комуністичний радянський режим, завдяки якому стало можливим нехтування і проектними вимогами, і технікою безпеки, і навіть загрозливими повідомленнями КДБ про критичні недоліки в будівництві та роботі ЧАЕС

- пояснює директор Архіву СБУ Андрій Когут.

 

Додаткові файли:
ПОВІДОМЛЕННЯ КДБ.pdf

історія, Чорнобиль, СБУ

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.