ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

15:15 30.01


Депутата облради звинуватили у вимаганні грошей

Депутату Полтавської обласної ради Олександру Сірику повідомили про підозру у вимаганні 60 тисяч гривень "відкату" від директора одного з лубенських підприємств.

Це — вимагання передачі чужого майна з погрозою вбивства потерпілого за попередньою змовою групою осіб.

Оперативники спецслужби задокументували, що депутат, який є членом постійної комісії Полтавської обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, вимагав від місцевого бізнесмена понад 60 тисяч гривень відкату — як 10 відсотків коштів, виділених комерсанту з обласного бюджету в межах фінансування цільової програми із озеленення скверу в Лубнах.

Депутат начебто погрожував підприємцю фізичною розправою у разі відмови сплатити гроші.

Правоохоронці затримали посередника, який є помічником депутата, безпосередньо під час передачі першої частини ‒ 10 тисяч гривень.

Наразі у межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 189 (вимагання) Кримінального кодексу України, депутату Полтавської обласної ради та його посереднику повідомлено про підозру у вчиненні злочину.

Заходи проводилися під процесуальним наглядом прокуратури Полтавської області.

Тривають слідчі дії.

Ухвалою слідчого судді Октябрського райсуду Полтави Володимира Бугрія від 27 січня арештували кошти хабара, які отримав Віталій Ярмоленко та речі, вилучені під час обшуку приймальні депутата облради Олександра Сірика.

Портал Зміст навів подробиці гучного затримання помічника депутата 23 січня та накладення арешту на майно.

Фігуранти справи:

  • Олександр Сірик – депутат Полтавської обласної ради, член постійної комісії з питань екології та раціонального природокористування.
  • Віталій Ярмоленко – у ЗМІ значиться як помічник депутата облради, підприємець.
  • Іван Набок – потерпілий підприємець, директор ТОВ Лубенський Агросад, у якого начебто вимагали хабар.

Обставини передачі хабара. Досудовим розслідуванням установлено, що в кінці листопада 2019 року, точної дати невідомо, Віталій Ярмоленко за попередньою змовою з депутатом облради Олександром Сіриком, перебуваючи у місті Лубни Полтавської області, вимагали у директора ТОВ Лубенський Агросад Івана Набока грошових коштів у розмірі 10% від суми в розмірі 628 тис. грн – 62,8 тис. грн.

Це сума, виділена Полтавською обласною радою на реконструкцію скверу у військовому містечку м. Лубни. При цьому, в разі не передачі обумовленої суми грошових коштів, вимагачі погрожували фізичним насильством.

Так, 23 січня 2020-го об 11:45 Віталій Ярмоленко, діючи з прямим умислом, одержав від директора ТОВ Лубенський Агросад поблизу будівлі Лубенського міськрайонного відділу РАЦС (Лубни, вул.Гагаріна, 20) частину коштів – 9200 грн.

23 січня Ярмоленка об 11:50 (через 5 хвилин після отримання хабара) затримали в порядку ст. 208 КПК України за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 189 КК України (вимагання передачі чужого майна з погрозою вбивства потерпілого за попередньою змовою групою осіб).

Того ж дня суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб (до 23 березня), але з можливістю внесення застави.

Як йдеться в судовій ухвалі, вина підозрюваного Віталія Ярмоленка підтверджується зібраними слідством доказами:

  • протоколом допиту Івана Набока від 4 січня, який розповів про обставини вчинення правопорушення;
  • протоколом додаткового допиту потерпілого підприємця від 23 січня, який розповів про обставини передачі ним коштів у сумі 9200 грн;
  • протоколами затримання Віталія Ярмоленка та огляду місця події.

Наступного дня, 24 січня, у коментарі  депутат Олександр Сірик відхрещувався від Ярмоленка та наголошував, що це підстава перед місцевими виборами.

Під час затримання Ярмоленка правоохоронці вилучили у нього  спортивні штани чорного кольору, в кишені яких перебували 9200 грн та помічені заздалегідь купюри. Днями суд наклав арешт на кошти та одяг підозрюваного.

У день вимагання хабара, 23 січня, правоохоронці провели обшук у приймальні депутата Сірика у Лубнах. Під час них вилучили телефон та документи, якими могли користуватися при вчинення злочину. І 27 січня суд наклав арешт на вилучені речі, серед яких:

  • блокноти з рукописними записами;
  • 9 аркушів паперу з записами, два аркуші паперу А4;
  • довідник депутата Полтавської обласної ради VII скликання з рукописними записами.

Учора, 29 січня, Олександру Сірику повідомили про підозру за ч. 2 ст. 189 КК України (вимагання передачі чужого майна з погрозою вбивства потерпілого за попередньою змовою групою осіб).

Санкції статті передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років позбавлення волі.

влада, скандал, депутат, поліція, Олександрі Сірик, суд, хабар

За темою:

  • Несправедливий розподіл премій: працівники КАТП-1628 погрожували страйком
  • У Полтаві пошкодили інформаційну дошку Джохару Дудаєву
  • Економія на дітях: на Полтавщині селяни борються за існування гімназії
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.