ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

18:35 07.05


У Полтаві Порошенко відкрив третій пам'ятник Мазепі в Україні

У Полтаві Президент Петро Порошенко зірвав покривало зі скульптури Івана Мазепи, який став третім пам'ятником гетьману в Україні. До речі, ні він, ані Патріарх Філарет цього факту не знали.

Фото Анни Солтовської і Віталія Скворцова Фото Анни Солтовської і Віталія Скворцова Фото Анни Солтовської і Віталія Скворцова Фото Анни Солтовської і Віталія Скворцова Фото Анни Солтовської і Віталія Скворцова Фото Анни Солтовської і Віталія Скворцова Фото Анни Солтовської і Віталія Скворцова Фото Анни Солтовської і Віталія Скворцова Фото Анни Солтовської і Віталія Скворцова Фото Анни Солтовської і Віталія Скворцова Фото Анни Солтовської і Віталія Скворцова Фото Анни Солтовської і Віталія Скворцова Фото Анни Солтовської і Віталія Скворцова Фото Анни Солтовської і Віталія Скворцова Фото Анни Солтовської і Віталія Скворцова Фото Анни Солтовської і Віталія Скворцова

7 травня Президент України Петро Порошенко зі свитою урочисто відкрив пам’ятник гетьману Івану Мазепі у Полтаві.

Перед приїздом очільника країни на територію поблизу пам'ятника пускали лише тих, хто пройде металошукач. Тому перед Соборним майданом утворилась велика черга. Івана Забабаху зі Львова, з яким ми поговорили, обурив контрольно-пропускний пункт.

Мені такий президент, який в даний час є, не потрібний. Я не на нього приїхав подивиться. Я обурений, що тут так президента охороняють. В Європі ніхто їх так не охороняє. Оце – недовіра президента до громадян

 - сказав Іван Забабаха.

Відзначимо, що він приїхав зі Львова на 5 травня, бо не знав, що відкриття пам'ятника Івану Мазепі перенесли на 7 число. Чоловік збирався ночувати на вокзалі, але чиновники Полтавської ОДА надали йому готель.

Натовп чекав Президента більше двох годин. Спілкуючись між собою, учасники заходу з нетерпінням чекали на урочисте відкриття. Деякі полтавці прийшли з квітами, прапорами та зі значками красних маків, що символізують перемогу.

Завернуті в українські прапори чоловік і жінка, які відмовились представитись, розповіли, що приїхали на відкриття пам'ятника з Нових Санжар. За їхніми словами, це визначна та важлива подія. 

Пам'ятник Івану Мазепі потрібен, на його відкриття дійсно давно чекали. Однак трохи зіпсувало настрій тривале чекання Президента. Ми на пам'ятник приїхали подивитись, а не на нього

- розповіли жителі Нових Санжар.

На алеї біля дзвіниці Свято-Успенського собору у великий козацький барабан били козаки, одягнуті у костюми доби Запорізької Січі. З ними фотографувалися охочі. Поруч бродив чоловік у костюмі слов'янського чаклуна, який намагався "розігнати дощ" під час відкриття пам'ятника. Тим часом у натовпі люди гомоніли про різне.

"Із святом, із святом, нарешті, дочекалися, така вікопомна подія!" – говорили одні.

"Ви чули про останнє подорожчання газу, і як тепер заплатити за тепло?" – більше хвилювало інших.

Троє громадян раптом розвернули плакати із політичними гаслами, серед яких з боку Свято-Успенського собору можна було добре прочитати напис на одному:

"Порох, не зливай Україну!"

Чому Президент запізнювався на відкриття пам'ятника? Кажуть, його перед цієї подією повезли дивитися на багатостраждальний довгобуд обласного значення – протитуберкульозний диспансер. Аж ось – Петро Порошенко. Він виглядав утомленим, але намагався потиснути руки всім людям, які стояли у першому ряду вздовж спеціально виділеного проходу в натовпі. Раптом якась жінка закричала:

Порошенко, припини війну на сході!

Її підтримали інші жіночі голоси:

"Ганьба, ганьба!"

А потім раптом:

"Порох, спробуй прожити на тисячу гривень!"

Ці поодинокі викрики почали заглушати інші голоси – чоловічі – сакраментальним:

"Слава Україні!.."

"Петро Олексійовичу, послухайте…"

- раптом заволала якась жінка і вхопила Порошенко за руку. Він спілкувався із нею протягом хвилини, помічник щось записав у блокнот.

І ось голова держави стоїть на імпровізованій сцені із навісом від дощу. Поруч із ним - Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, міністр родом із Полтавщини Тарас Кутовий, губернатор області Валерій Головко і – куди ж без нього – голова полтавської "Просвіти" і головний натхненник встановлення пам'ятника Микола Кульчинський. Цікаво, що мер Полтави Олександр Мамай на захід не з'явився. До цього він усіма способами намагався перешкодити появі такої скульптури в Полтаві. Власне, так само як і його попередник Андрій Матковський.

Петро Порошенко почав свою майже півгодинну промову пафосно. Він говорив із метафорами і порівняннями, натхненно і з запалом. Наприклад, отаке:

Слово "Мазепинці" – стало іменем для всіх, хто ставив перед собою за мету самостійну Україну або просто щиро, навіть без жодного політичного умислу любив свій край, любив нашу рідну українську мову. Це слово таврували у Москві, але українські покоління за поколіннями надавали йому явно позитивного змісту. Минулого століття з'явилися подібні такі звання, як "петлюрівець" та "бандерівець" (у натовпі почали аплодувати, - авт.). І дві із цих дефініцій, шановні полтавчани, мають походження, коріння у вашому краї. Тут сталася найважливіша подія у житті Івана Мазепи, тут народився та провів юнацькі роки Симон Петлюра

Також у своїй промові Петро Порошенко розповів про колишнє "хибне уявлення про нашу історію", відхід від "нав'язаних стереотипів". Він назвав історію появи монументу гетьману відновленням справедливості, адже ще в 1989 році полтавська молодь хотіла перешкодити імперському святкуванню Полтавської битви. Також Президент назвав Миколу Кульчинського своїм "давнім другом", а спробу підірвати пам'ятник Мазепі – "останніми конвульсіями п'ятої колони на Полтавщині". Згадав голова держави і про зовнішню агресію проти України, яка "розставила всі крапки над "і". На його думку, росіяни зробили для популяризації Мазепи більше, ніж ми самі за 20 років незалежності. Іван Мазепа заслужив від очільника країни порівняння із світовими лідерами минулого, такими як Махатма Ганді. У першу чергу через те, що "коли Петро І рубав для Росії вікно у Європу, українці ходили туди через двері".

Думку про те, що пам'ятник Іванові Мазепі в Полтаві – перший в Україні і, крім того, символ боротьби України проти російської агресії, продовжив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Він зокрема, зазначив:

Весь православний світ святкує воскресіння Христове. Відкриваючи пам'ятник Іванові Мазепі, ми святкуємо перемогу правди над неправдою, життя над смертю

При цьому, на думку Філарета, "правда на стороні України і тому ми переможемо неправду путіних".

Цікаво, що і Петро Порошенко, і Філарет не знають: полтавська скульптура гетьмана – далеко не перша в Україні. Крім неї існують два погруддя Мазепи – у Чернігові та на Львівщині.

Промови закінчилися, перші особи країни і області зірвали покривало із скульптури, після чого залишили Соборний майдан. І тоді до пам'ятника потягнулися звичайні люди із квітами. Військові при цьому віддавали честь знаменитому гетьману минулого.

Розпочався святковий концерт. Актор театру імені Гоголя, народний і заслужений артист України Василь Голуб у костюмі гетьмана прочитав зі сцени актуальний і сьогодні вірш, який приписують Іванові Мазепі, що починався словами "всі покою щиро прагнуть, ане в один гуж тягнуть". До речі, саме він грає головну роль у популярному спектаклі нашого театру "Остання любов гетьмана".

А потім були народна музика і виступ щасливого Миколи Кульчинського. Він  подякував усім, хто пересилав кошти на спорудження пам'ятника українського гетьмана, за якого керівник "Просвіти" болів душею близько десяти років.

...І дощ не заважав полтавцям та гостям міста фотографуватися поруч із скульптурою Івана Мазепи...

культура, пам'ятник, Мазепа, Порошенко

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.