ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

19:00 19.04


Полтавцям показали старовинні великодні листівки

Великдень мав особливий статус серед інших свят. У ХІХ – на початку ХХ століття у гості ходили не з квітами, а з листівкою, яка коштувала від 3 до 10 копійок. У полтавському краєзнавчому музеї показали ці листівки.

Ці листівки як знак душевних проявів вклеювали на довгу пам’ять до альбомів, згодом не раз переглядаючи та згадуючи родичів і близьких.

У музейній колекції Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського поштових карток із великодніми привітаннями небагато, однак вони надзвичайно цікаві та різноманітні.

Малюнки на великодніх листівках мають свої особливості. Художники, як правило, використовували характерні для свята символи: яйце — найдавніший символ Великодня, образ початку життя, відродження, безсмертя; паску — нагадування віруючим про Гроб Господній. Популярним великоднім сюжетом були поштівки із зображеннями дітей. Їх чистота і невинність нагадували про жертву Христа, який спокутував гріхи людства.

Також часто зображували процес христосування — великоднього поцілунку або гри з писанками. Популярністю серед ілюстраторів поштових листівок користувалися тварини, особливо птахи: голуб — символ святого Духа; пасхальний кролик з добрими вістями; курча, подібно яйцю, символ нового життя; півень — провісник світла; ягня — уособлення невинних страждань і жертовності.

Видавці, орієнтуючись на смаки публіки, часто надавали поштовим карткам сентиментального змісту.

У великодніх сюжетах цю функцію виконували весняні квіти, які теж овіяні символікою світлого свята.

Доповненнями основних зображень слугують квітучі гілочки верби та яблуні, підсніжники, незабудки, конюшина (символ удачі). Квіти, як символ пробудження від зимового сну (смерті) і зародження нового життя, підтримували тематику поштівок та додавали їм особливого святкового шарму.

Увесь символічний ряд дозволяє зробити висновок про те, що Великдень сприймався переважно як свято сімейне, головні мотиви якого — щастя і відродження нового життя.

 

виставка, Великдень, листівки

За темою:

  • У Полтаві стартував розпродаж рослин для дачників
  • Міжнародна виставка "Це графіка" відкрилася у Кременчуці
  • На Полтавщині відкривається виставка про українців, які пережили полон
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.