ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

09:45 23.07


На Хорольщині на знак протесту люди перекрили дорогу

У селі Ялосовецьке на Хорольщині перекрили трасу М-03.Трудовий колектив державного підприємства "Дослідне господарство імені 9 Січня" Інституту свинарства протестував: кажуть, їхнього керівника незаконно звільнили.

 Рахунки заморожені, виплати призупинили. Місцеві працівники провели збори трудового колективу, щоб вирішити, як діяти далі. 

 Люди занепокоєні ситуацією з їх підприємством – ДП «Дослідне господарство імені 9 Січня» Інституту свинарства. Керівника відсторонили від посади, на його місці – уже новий очільник, бухгалтера – теж.  

Микола Христенко, голова профспілкового комітету ДП «Дослідне господарство ім. 9 Січня»

- Назначають свого директора і свого бухгалтера, ми підпорядковуємося академії наук. І директора назначає і знімає академія наук. А Волощук Василь Михайлович, він може лише рекомендувати в академії наук. Але вони видали наказ, яким назначили свого директора.

Сам же Андрій Пасюта, якого відсторонили від посади директора, але контракт не розірвали, цього дня – на зібранні. Хоче пояснити громаді, як все було і відповісти на питання людей. Каже, такі проблеми у підприємства уже були. 

Андрій Пасюта, директор ДП «Дослідне господарство ім. 9 Січня»

- Господарство працює, ми не зупинялися ні в той період відсторонення, виплачували податки, заробітні плати, все ми робили, щоб господарство працювало.

Чому зараз відсторонили від посали, чоловік не розуміє. Каже: ніби-то за кримінальну справу. 

- Якщо б при цьому було б рішення, ще й з академії лист, я б, відповідно, нічого не мав би проти. Ну такого з академії немає. Я відразу по телефону набрав директора Інституту. Він мені не відповів, я набрав декілька разів, але відповіді немає. Тоді я сказав цим людям..., бо вони мені: ми починаємо перевірку. Кажу: та ні, давайте узгодимо все, а то ви тепер в.о. директора і голова комісії. А має ж бути все об'єктивно.

Місцеві говорять: така ситуація не лише у них, керівника відсторонюють, а на його місце приходить нова людина. За їх версією, – це така рейдерська корупційна схема. Тож зверталися вже в різні інстанції, наразі не знають уже, куди стукати.

Тож у громаді занепокоєні, кажуть: земля не розпайована. А якщо державну землю з підприємством заберуть, то залишаться і без роботи, і без змоги заробити на кусок хліба. Андрій Тютя зазначає, підприємство-то їх державне, а за фактом – ні. 

Андрій Тютя, мешканець с.Ялосовецьке 

- Ми заробляємо, а держава за 29 років не дала ні копійки. Ми платимо 15% налогу, ніколи не було заборгованості. Ось поруч у господарствах все вибивали гради, тож отримували страховки, а от ми ніколи й нічого. Ми самі трималися.

Цього дня запросили і представників з Інституту свинарства, але на зустріч до 14.00 ніхто не з'явився. Громада була налаштована рішуче, лунали різні версії: чекати, доки обласне керівництво зверне увагу, або ж перекривати трасу. Люди обрали останнє, повідомляє телеканал Центральний. 

 

протест, Хорол

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.