ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

12:00 28.07


На Пирятинщині вивчали великих ос-сцеліфронів

Ос-сцеліфронів часто можна побачити біля урізу води (калюж), де вони збирають бруд, з якого будують гнізда для своїх майбутніх нащадків.

Коли починають говорити про ос, перед очима більшості людей виникає картинка суспільних ос, які живуть сім’ями, і сумно відомі багатьом, оскільки є причиною болючих ужалень.

Але є інші цікаві оси роду Сцеліфрон (латинська назва Sceliphron), розповіли на сторінці Національного природного парку Пирятинський.

Це досить великі оси, їх розміри, у різних видів, можуть досягати до 32 мм, тіло чорне із жовтими чи рудими плямами. Не дивлячись на такі великі розміри, цих ос не варто боятися. Вони, звичайно, можуть ужалити, але, на відміну від суспільних комах, наслідки ужалення незначні.

По-перше, оса ужалить лише у тому випадку, якщо її взяти в руки чи притиснути до тіла. А от, суспільні оси можуть ужалити, якщо близько підійти до їх гнізда.

По-друге, отрута у сцеліфронів не діє на кров, тому наслідки укусу будуть як після уколу тонкою голкою – боляче, але не довго.

Ос-сцеліфронів часто можна побачити біля урізу води (калюж), де вони збирають бруд, з якого будують гнізда для своїх майбутніх нащадків.

Після закінчення будівництва, самка наносить у гніздо павуків, а заповнивши, відкладає на одного із них одне яйце, після чого остаточно закриває отвір. Потім приступає до будування наступного гнізда.

Таким чином, у природі ці оси відіграють роль регуляторів чисельності павуків (фото, жменька павуків із одного гнізда; на останньому павуку дрібна личинка оси).

 


Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.