ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

15:51 18.05


Автор книги "Іловайськ" сказав, що історії військових у ній насправді про любов

У Полтаві відбулася друга презентація книги "Іловайськ", на якій зібрали більше восьми тисяч гривень допомоги військовим. Автор книги зазначив, що книга, де розповідаються історії АТОвців, насправді - про любов.

17 травня в Полтаві, у міському будинку культури відбулася благодійна креативно-мистецька презентація книги "Іловайськ", автором якої є Євген Положій. Книга складається з 16 новел, основаних на реальних подіях. У новелах розповідаються історії військовослужбовців, які в кінці 2014 року опинилися в "Іловайському котлі".

Хоч книга ілюструє війну і смерть у зоні АТО, автор зазначив наступне:

Ця книга про любов. Любов чоловіків до, як це не пафосно прозвучить, до своєї Батьківщини. Що змусило людей різних професій кинути все і взяти зброю? Вони, може, ніколи її навіть в руках не тримали. Піти на війну і ризикувати своїм життям? Що, як не любов до України, своєї родини? Що, як не бажання, щоб війна не прийшла в дім, які вони люблять, в село, місто, де вони народились і живуть? Це книга про батьківську любов, бо батьки проводжають своїх дітей на війну, малі діти проводжають своїх батьків. І ця книга також про любов матері до синів, які гинуть,

- сказав автор книги.

На захід прийшов і санітар Володимир Донос, військовий, який став прототипом одного з героїв книги. Чоловіка було поранено, після чого він пролежав у лісі кілька днів. Військовий розповів, що вів щоденник. Саме на ці записи і розповіді Володимира Доноса спирався автор під час написання однієї зі своїх новел.

Усю правду розказувати не можна через те, що будь-яка війна – це бруд, це смерть. І я б дуже не хотів, щоб про це знали мої діти і близькі. Так, можливо, треба розповісти всю правду, але після того, як це все завершиться,

- прокоментував військовослужбовець і зазначив, що не дуже любить згадувати про події, які сталися з ним в Іловайську. Чоловік втратив на війні ногу і сьогоднішня презентація, на якій збиралися кошти і продавалися книжки Євгена Положія, підуть на допомогу йому та учасникам АТО.

Голова ГО "Братерство учасників АТО Полтавщини" Віталій Турпітько зазначив, що Іловайськ був однією з найбільш жахливих і темних сторінок нашого українського воїнства.

Архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір коментуючи тему війни, яку автор розкрив у своїй книзі, сказав:

Зло існує лише в той момент, коли його чинять. І є лише дві істоти в світі, які можуть творити зло – диявол і людина. До табору диявола належать ті, хто творить зло на землі, керуючись егоїзмом, владолюбством, пристрастю до срібла, до золота, до наживи, хто не зважає ні на що, для яких немає таких понять як жертвувати, робити добрі справи, віддавати своє життя заради інших… Я дякую письменнику, який написав цю книгу. Дякую всім, хто збирав тіла наших хлопців на полях битви… Хай Бог благословить всі справи, які спрямовані на захист нашої Батьківщини і на утвердження пам'яті наших воїнів.

Відзначимо, що презентація книги "Іловайськ" у Полтаві вже друга, до цього була в листопаді 2015 року. Однак у такому форматі презентацію цієї книги провели вперше. Під час заходу народний артист України Василь Голуб читав вірші, було показано фільм "Чорні тюльпани Донбасу", владика Федір прочитав молитву та вшановав хвилиною мовчання тих, хто помер, захищаючи Україну. Також присутнім у залі показали театральну постановку новели автора.

Полтавський репер Артем Лоік розповів, що одного дня з ним зв'язався військовий з Вінниці і попросив приїхати, заспівати для нього та інших військових, яким хочеться відволіктись від спогадів про війну. Після цієї поїздки він написав вірш "Винницкий военный госпиталь", який зачитав у залі. Пропонуємо до вашої уваги уривок із нього:

Он смотрел в меня, старался слушать,
Он глазами умолял запутать горе…
Он смотрел в меня, - так смотрят в душу!
Я кричал! Но слышал он другое…

Слышал он своих ребят под "Градом",
Автоматов, пулеметов голос…
Женщин слышал плач, детей и бабок
Крики в спину: - Ты фашист и сволочь!

Видел не меня, он бредил прошлым,
Где начальством собственным на гибель
В аэропорту со всеми брошен…
Умер человек, выжил лишь киборг!

Після презентації автор влаштував автограф-сесію. По завершенню було перераховано гроші, зібрані під час заходу. Всього зібрали більше восьми тисяч гривень.

книжка, Іловайськ, презентація

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.