ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

19:30 17.10


"Гілея" повернулася до концертної діяльності

17 жовтня у Полтавському художньому музеї імені Ярошенка у рамках фестивалю "Дні Європи у Полтаві-2021" відбувся культурно-мистецький захід "Естафета української духовної музики" за участю камерного хору "Гілея".

Камерний хор "Гілея" — лауреат багатьох міжнародних хорових конкурсів, фестивалів духовних піснеспівів, хор  подорожує і в Україні, і закордоном. На рідній землі колектив має своїх давніх і постійних шанувальників.

 — Цей захід відбувся за ініціативи голови Полтавського обласного осередку Національної Спілки композиторів України Тамари Парулави та полтавського регіонального представника Українського інституту національної пам’яті Олега Пустовгара. Наш концерт є присвятою 100-річчю Всеукраїнського музичного товариства імені Миколи Леонтовича. В репертуарі колективу з понад 20-річним стажем  чимало творів українських композиторів-класиків різних часів. Сьогодні ми мали можливість доторкнутися не тільки до сакральної спадщини духовної музики, а й до доробку наших сучасників - полтавських композиторів Юлії Корженко та Сергія Горюновича. Виконання творів у присутності авторів – це надзвичайна відповідальність і унікальна можливість у співпраці з ними з точністю відтворити задумане. Сподіваємося – нам це вдалося, - зазначила президент творчого громадського об’єднання "Гілея", камерного хору "Гілея" Світлана Гогохія.

Атмосфера в залі, очі слухачів, енергетика, що зависла в повітрі свідчили, що полтавська публіка спрагла до  дарунків "Гілеї".

 — Ось нарешті й відбувся довгоочікуваний концерт Камерного хору "Гілея", - ділиться враженнями Віктор Бур’ян – учасник хору та його директор. — Довгоочікуваний, бо через пандемію COVID-19 колектив не збирався на репетиції, не мав можливості проводити концерти. Емоції переповнюють від того, що хор звучав, як і раніше - бездоганно, виразно й піднесено! Виступ "Гілеї" завжди непересічна культурна подія нашого міста, адже місія колективу висока – збереження і популяризація української духовної спадщини, європейської хорової культури, презентація творів сучасних українських композиторів. 

Історія колективу бере початок із жовтня 1998 року. Заслужений працівник культури Павло Лиманський (1951-2001) зі Світланою Гогохія зібрали довкола себе небайдужих до духовної музики людей і створили цей хор. Після смерті Павла Тихоновича художнім керівником та головним диригентом до 2017 року був Леонід  Журавський (1955-2017). Сьогодні диригентами хору є Ганна Кір’ян та Вікторія Дроздова.

Склад хору — професійні музиканти, творча інтелігенція міста, обдарована молодь. Колектив – єдиний (!) в області академічний хор — постійно діючий, концертуючий вже понад 20 років. На жаль, хор не має постійного фінансування, працює без оплати праці учасників і керівників, що ставить під загрозу його подальше повноцінне існування.

 — Після довгої перерви ми знову зустрілися з глядачем. Молитва, чудові голоси хористів, гармонійна взаємодія диригента з хором, відкритість і доброзичливість публіки створюють атмосферу внутрішнього єднання душі з Богом. Дякую  хору за багато років співпраці! Многая літа нашому колективу, сил, терпіння і натхнення на нові звершення! Хочеться і надалі разом творити і надихатислухачів на глибинні роздуми про вічне, сказала Ганна Кір’ян, диригент-хормейстер, яка сьогодні замилувала слухачів партією соло "Щедрика" Леонтовича.

Вікторія Дроздова, диригент-хормейстер, зазначила:
 — Давно мріяла розучити з хором колядку "Пречиста Діва". Але якось відкладала на потім. Взимку, коли хворіла на ковід, це було однією з незавершених справ. Коли відновилися репетиції, відразу узялася за неї. З першої фрази відчула зворотній зв’язок з хористами - твір сподобався, як то кажуть "зайшов". А далі репетиції в умовах карантинних обмежень, хтось весь час відсутній. Немов йдеш по вузькій стежці, не бачиш, що попереду, а по боках прірва… Але все вдалося! Покладаюся на Бога і ціную і насичую кожну хвилину репетицій. Відчуваю відповідальність, адже наш хор є єдиним носієм, "хранителем" академічного хорового співу на Полтавщині. 

Оксана ЧУПИЛКО

культура, концерт, хор, музика

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.