ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

01:42 09.06


Полтавщина чекає на появу нового нафтогазового гравця

Полтавщина вирішила взяти участь у пілотному нафтогазовому проекті. Якщо сюди прийде серйозний інвестор, місцеві громади гарантовано зможуть отримувати відсоток від видобутку нафти та газу на своїх територіях.

У Полтаві, в приміщенні ОДА відбулася нарада з питань реалізації пілотного проекту щодо взаємодії надрокористувачів із органами місцевого самоврядування. Зустріч, ймовірно, стала наслідком невдалого для газовиків голосування на останній сесії Полтавської обласної ради. Питання номер один: отримання від цього проекту користі для місцевих громад. Серед учасників зустрічі, яку зібрали доволі оперативно, були представники нафтогазових підприємств області, науковці, депутати.

Про те, як будуватиметься робота в рамках "Угоди про розподіл продукції", розповів екс-заступник міністра екології та природних ресурсів, колишній заступник міністра економіки Володимир Ігнащенко. Він працював на різних посадах у дев’яти різних урядах України! Пан Ігнащенко пояснив присутнім, як це може працювати саме у Полтавській області. Зокрема, частина коштів повинна залишатись на тих територіях, де відбувається видобування. І це не тільки частка ренти, про яку сьогодні говорять, але і частина від готової продукції (можливо, у вигляді власного дешевого газу, або ж у грошовому еквіваленті).


— Принцип роботи такий, що за рахунок інвесторів у регіоні можна різко збільшити видобуток нафти та газу, — говорить Петро Голуб, генеральний директор ДП "Український геологічний науково-виробничий центр" ПАТ НАК "Надра України".

Частина прибутку від видобутку при цьому буде розподілятися у три гаманці: Кабмін, інвестор та місцева громада. Головне, що це дасть можливість місцевим громадам отримувати додаткові кошти.
За такими умовами працюють багато країн світу. Наприклад, у Азербайджані видобуток нафти та газу відбувається лише за таким принципом. Відомо, що міжнародні компанії (а саме вони планують працювати на Полтавщині) дають до 50 відсотків приросту видобутку газу на рік. Це дуже солідний показник!

За попередніми експертними підрахунками, через кілька років Полтавщина зможе завдяки цьому проекту вийти на показник у 30 мільйонів долларів США прибутку для розвитку саме місцевих громад.

Керівництво Полтавської ОДА вирішило звернутися до Прем’єр-міністра та Кабінету Міністрів для того, щоб на території Полтавської області реалізувати такий пілотний проект. При цьому інвестор фінансує проект стовідсотково і має право на компенсаційні виплати. Після того, як вони проведені, між трьома сторонами розподіляється прибуток.

Опонентом столичного експерта на зустрічі виявився голова екологічної комісії обласної ради Ігор Горжий, який запропонував пану Ігнащенку відвезти його на екскурсію в Сенчу, де робота газодобувних компаній призвела до екологічної катастрофи. "Хай спочатку інвестор покладе мільйонів двадцять на запобіжники - про всяк випадок - а потім починає працювати. Адже після нього нам, можливо, доведеться, підвозити в села питну воду..."

Угоду про розподіл продукції, можливо, встигнуть винести вже на наступну сесію обласної ради, а далі - на Кабмін. Звісно, якщо ця ідея сподобається полтавським депутатам.
Ця угода про розподіл продукції дасть можливість забезпечити гарантію отримання коштів або продукції (зокрема газу) на тих територіях, де буде проходити видобування. Також вона передбачає участь у ній сільських, обласних та державних бюджетів. Тобто, якщо ми на сьогоднішній день зможемо опрацювати і разом із експертною групою збудувати механізм, то буде великий плюс для регіону

 - зазначив Андрій Пісоцький.

Варто додати, що власником вітчизняних надр є народ України, який через своїх представників у владі наділяє ті чи інші компанії правом користувача. І форма державно-приватного партнерства може стати найоптимальнішим варіантом співпраці - з урахуванням, звісно, інтересів місцевих громад.

 

економіка, фінанси, бізнес, газ, родовища, інвестиції

За темою:

  • У Полтаві проведуть Великодній ярмарок
  • Сергей Токарев объявил об инвестициях Roosh Ventures в стартап, технологиями которого пользуются Tesla и Cisco
  • Путеводитель по регистрации компании в США и открытию бизнеса в Болгарии
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.