ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

14:12 23.06


У селищі на Полтавщині наслідують приклад екс-Комсомольська: вулицю Совхозну перейменували на абревіатуру СОВХОЗ

У Гоголевому три вулиці та провулок залишилися з радянськими назвами - попри вимоги законів про декомунізацію. А вулицю Совхозну тут перейменували в СОВХОЗ - Сонячна Об'їзна Вулиця Характерна Обрію Заходу.

Сьогодні в ОДА пишуть скаргу до прокуратури на владу Гоголевого, що у Великобагачанському районі. Виявляється, згідно з рішенням сесії Гоголівської селищної ради ще від 20 січня, кілька радянських топонімів залишилися недекомунізованими.

Йдеться про вулиці Пролетарську, Жовтневу, Совхозну та провулок Жовтневий. Рішення, яке підписав ще взимку селищний голова Володимир Оришич і "виконання якого залишив за собою", містить цікаве обґрунтування того, чому ж старі вулиці залишилися вірними ідеям Ілліча.
Так, Жовтнева і Жовтневий названі "в честь місяця року", Пролетарська – "в честь пролетаріїв – збіднілої частини населення, умільців, трудівників та працьовитих людей селища". Але апофеозом такого своєрідного "перейменування" є ситуація із вулицею Совхозною. На думку депутатів Гоголевого, вона утворена з абревіатури таких слів: Сонячна Об'їзна Вулиця Характерна Обрію Заходу ("СОВХОЗ").

За словами начальника відділу взаємодії з громадськими об'єднаннями департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Олександра Отича, про цю подію в Полтаві (та й, власне, у Великобагачанській РДА) дізналися лише вчора. Адже під час підготовки розпорядження голови ОДА "Про перейменування топонімічних назв у населених пунктах області та демонтаж пам'ятників і пам'ятних знаків" (№206 від 20.05.2016) Великобагачанська РДА поінформувала розробників документу, що назви місцевих топонімів "декомунізовані".

Олександр Отич, зокрема, зазначив:

Виявилося, що селищний голова Оришич не поінформував РДА, що назви були змінені таким своєрідним чином. У цьому випадку орган самоврядування самостійно змінив фактичну конотацію комуністичних назв, підігнавши їх під свої потреби. Тож, в ОДА розглядається питання щодо підготовки відповідного подання на органи прокуратури за пропаганду тоталітарної ідеології та символіки, якщо ближчими днями депутати Гоголівської селищної ради не перейменують місцеві топоніми згідно з чинним законодавством

Крім того, чиновник ОДА підкреслив: після визначеного законом терміну (21 травня 2016 року) й станом на сьогодні голова облдержадміністрації не має повноважень змінювати топоніми на території Полтавської області.

Що цікаво, інші радянські топоніми Гоголевого таки змінилися – 19 лютого з'явилося відповідне розпорядження виконкому селищної ради щодо цього. Так, вулиці Крупської, Чапаєва та Енгельса стали відповідно Ювілейною, Озерною, Каштановою. А провулки Щорса і Леніна мають назви Вокзальний і Добра.

Але і тут не обійшлося без казусу: провулок Чапаєва "змінився" на провулок М. Чапаєва. Хто такий цей "М." – про це в рішенні не йдеться.

На жаль, у Великобагачанській РДА сьогодні нікому прокоментувати ситуацію із Гоголевим – всі керівники на урочистостях з нагоди Дня державної служби. Так само "всі на виході" у Гоголівській селищній раді – ні голови, ні секретаря, а на телефоні – якась жіночка, що "нічого не знає".

Нагадаємо, свого часу влада Комсомольська хотіла його "перейменування" згідно з абревіатурою "Колектив Молодих Соціально Мотивованих Людей – Справжніх Козаків" – аби по факту назва залишилася старою. Але врешті-решт місто дістало ім'я – Горішні Плавні.

декомунізація, назва, вулиці, Совхозна, Гоголеве

За темою:

  • У Полтаві зникли дошки радянським діячам Лідову та Ляхову
  • Дудаєва, Княгині Ольги та інші: в Полтаві перейменували 28 зупинок
  • Сім сіл на Полтавщині будуть перейменовані з метою українізації
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.