ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

13:46 24.06


У Полтаві показали унікальні документи 300-річної давнини

У приміщенні другого корпусу Державного архіву Полтавської області сьогодні відкрилась документальна виставка до 20-ї річниці Конституції України "Конституційний процес в Україні: мовою документів".

На виставці можна переглянути унікальні документи 300-річної давнини. Це одна з перших в Європі конституцій -  "Конституція Гетьмана Пилипа Орлика про права та вольності Війська Запорозького", тут "Коломацькі статті" - договір між новообраним гетьманом Війська Запорозького Іваном Мазепою із старшиною і представниками московського уряду, портрети полтавців, які долучились до документального створення конституційного процесу, проекти Конституцій Української держави, світлини періоду революції 1917-1920 рр.

Окрім того, представили фрагменти Конституцій УРСР різних часів – 1919, 1929, 1937, 1978 років. Ціла низка документів розповідає про реальне життя радянських людей в часи Сталінської Конституції, в тому числі про масові репресії, Голодомор 1932-1933 років.

На виставці не обійшлося і без історичних документів, які свідчать про соціально-політичні перетворення 1980-х – 1990-х... Тут можна побачити фотографії різноманітних законів періоду УРСР, а також моменти з прийняття основного закону держави.

Також ми хочемо показати, що активну участь у конституційних процесах брали участь і наші земляки. Серед них Михайло Драгоманов, Павло Чижевський, Володимир Шемет. Брати Шемети працювали у Центральній раді, були видавцями першої україномовної газети на Наддніпрянській Україні "Хлібороб", але вони долучилися до створення так званої Лубенської конституції 1905 року. Про це мало хто знає і ми збирали цю інформацію по крихтах

- розповів заступник директора Державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт.

Виставка, за повідомленням vpoltave.info, буде діяти місяць у приміщенні Полтавської обласної державної адміністрації.

виставка, документи, Пустовіт, архів

За темою:

  • У Полтаві відкрилася фотовиставка "Погляд із минулого"
  • У Полтаві стартував розпродаж рослин для дачників
  • Міжнародна виставка "Це графіка" відкрилася у Кременчуці
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.