ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

18:00 09.09


На Полтавщині продовжують оформлювати житлові субсидії

Отримання житлових субсидій: Департамент соцзахисту населення відповідає на найпоширеніші запитання

Державна програма з надання житлових субсидій – це ефективний механізм, який дає можливість сім'ям повною мірою і вчасно здійснювати оплату за житлово-комунальні послуги, особливо це актуально в опалювальний період.

На сьогоднішній день в області житлову субсидію призначено 130 тис. сімей. З початком опалювального сезону усім домогосподарствам, яким визначено право на отримання субсидії в неопалювальний період (в тому числі сім’ям, яким призначено субсидію в нульовому розмірі), розмір субсидії на опалювальний період буде розраховано без додаткового звернення громадян.

Сім’ям, які ще не отримують субсидію та з об’єктивних причин не в змозі самостійно сплачувати за комунальні послуги, та їх витрати на комунальні платежі перевищують 15% родинного бюджету рекомендуємо звернутись за отриманням житлової субсидії.

З метою широкого інформування та проведення роз’яснювальної роботи щодо ключових аспектів отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, Департаментом запроваджено ряд публікацій з відповідями на найпоширеніші запитання.

До Вашої уваги інформація щодо категорій, які мають право на отримання житлової субсидії, куди необхідно звертатися та які документи необхідно подати.

Хто має право на отримання житлової субсидії?

Право на отримання житлової субсидії мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України (отримали посвідку на постійне або тимчасове проживання, визнано біженцями в Україні), що проживають у житлових приміщеннях (будинках).

Житлова субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, тобто за місцем реєстрації особи, та розраховується на усіх зареєстрованих осіб.

До складу домогосподарства включаються особи, що зареєстровані в житловому приміщенні (будинку). На таких осіб розраховуються соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування і їх доходи враховуються під час призначення житлової субсидії.

Також враховуються доходи членів сім’ї особи із складу домогосподарства у разі, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства (крім доходів одного з подружжя, якщо обом більше 60 років і вони проживають у сільській місцевості або селищах міського типу, доходів батьків у разі призначення субсидії студентам, які зареєстровані у гуртожитку за місцем навчання, та доходів одного з батьків дитини у разі призначення субсидії другому з батьків з дитиною у разі, коли батьки розлучені або не перебували у шлюбі, а також осіб, які вважаються безвісно відсутніми або зниклим безвісти).

Субсидія також може бути призначена особам, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому, якщо:

  • орендують житло на підставі договору найму(оренди);
  • є індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію у разі, коли їм нараховується плата за житлово-комунальні послуги;
  • мають статус внутрішньо переміщеної особи.

Житлова субсидія не може призначатися одночасно за зареєстрованим місцем проживання особи та за місцем її фактичного проживання.

Куди необхідно звертатись для призначення субсидії та які документи необхідно подавати?

Документи для призначення житлових субсидій приймаються:

- відділами соціального захисту відповідних територіальних громад або визначеними посадовими особами виконавчого органу сільської, селищної, міської ради;

- уповноваженими особами старостинських округів;

- посадовими особами центру надання адміністративних послуг (у разі їх створення);

- в містах обласного значення - управліннями соціального захисту населення.

Для призначення житлової субсидії подаються наступні документи:

заява про призначення та надання житлової субсидії (http://plsz.gov.ua/pub_doc/zayava%202021.doc);

декларація про доходи і витрати осіб, які звернулись за призначенням житлової субсидії (http://plsz.gov.ua/pub_doc/declaraciya%202021.doc);

За потреби також додаються:

  • договір найму (оренди) житла (для орендарів);
  • копія договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (у разі наявності заборгованості);
  • довідка про доходи, інформація про які відсутня в ДПС та Пенсійному фонді України
  • копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (за наявності).

У разі звернення за призначенням житлової субсидії на фактично проживаючих зареєстрованих членів домогосподарства, рішення приймається на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов домогосподарств селищної, сільської або міської ради та/або документів, що підтверджують факт непроживання особи за адресою домогосподарства, зокрема:

  • довідки, що підтверджують місце перебування особи на території іншої адміністративно- територіальної одиниці у зв’язку із роботою, навчанням, довготривалим відрядженням;
  • документи щодо набуття страхового стажу в іншій країні;
  • довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні та інші.

Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації розроблено зразки заповнення заяви та декларації для призначення субсидії та рекомендації щодо їх заповнення, з якими можливо ознайомитись на сайті департаменту за посиланням http://plsz.gov.ua/pub_doc/instrukciya-2.doc .

При зверненні з питань призначення житлової субсидії при собі обов’язково необхідно мати: паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код), інформацію про паспортні дані та реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код) членів домогосподарства та членів їх сімей (в тому числі, які зареєстровані за іншою адресою), інформацію про особові рахунки організацій-надавачів житлово-комунальних послуг (зазначається у платіжних квитанціях або розрахункових книжках), інформацію про виплатні реквізити банківської установи для виплати субсидії (у разі виявлення бажання отримувати субсидію через банківські установи).

Заява та декларація вважаються не поданими, у разі, якщо не внесені у повному обсязі відомості про членів домогосподарства та членів їх сімей; відомості про адресу домогосподарства та номери особових рахунків, дані про доходи та майно. Тому, при заповненні заяви та декларації просимо уважно зазначати всю повну та достовірну інформацію.

субсидія

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.