ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

17:03 03.07


Чому полтавцям має бути соромно перед шведами. ФОТО

У Полтаві вандали пошкодили пам'ятник полеглим у 1709 році шведам - від шведів. Про акт вандалізму відомо у Стокгольмі і шведи збирають гроші на його реставрацію. У Полтаві ж тиша…

На історичному полі Полтавської битви встановлено два пам’ятники шведським воїнам, які зазнали тут нищівної поразки у 1709 році. Один із них — це пам’ятник шведам від росіян. Другий пам’ятник — шведам від співвітчизників.

Останній, до речі, привезли прямо зі Швеції. Спочатку морем до Прибалтики, звідти - залізницею до станції Полтава-Південна. А потім на волах до місця встановлення. Було це у далекому 1909 році, пам'ятник установили в рамках відзначення 200-річчя Полтавської Битви. Ось так він виглядав тоді:


Доля ж цієї пам’ятки вже на нашій землі мало кому цікава. Лише тим, хто цінує історію. А таких людей, на жаль, небагато. Невдовзі після отримання Україною незалежності вандали викрали ланцюги з пам’ятника. Тоді на допомогу прийшла відома шведська компанія Tetra Pak, яка посприяла їх відновленню.

Нові ланцюги трималися довго - та не вічно. Місце поблизу пам’ятника прохідне, часто-густо тут помітні сліди від любителів шашлику, тож "кмітливі" люди невдовзі найшлися і за допомогою електроінструментів ланцюги спиляли знову - і сталося це вже цієї весни.

Розповідає Олег Безверхній, викладач ПНПУ:


Про акт вандалізму вже відомо у Стокгольмі і шведи знову збирають гроші на його реставрацію. У Полтаві ж тиша…

Керівники Музею історії Полтавської битви ситуацію не коментують, бо їм це робити заборонили згори. Міськрада на журналістські запити також поки що не реагує. Сума для реставрації потрібна невелика, кожному полтавцю обійдеться приблизно в 30 копійок, та тиша з боку влади ясно говорить про те, що краще "нехай шведи збирають".

Лист зі Швеції

Один із найвідоміших полтавських архітекторів Григорій Негай запропонував вандалостійкий вид реставрації. Замість ланцюгів установити труби, що з’єднають стовпчики. Причому в одному з перших проектів шведів пропонувався саме такий вид пам’ятнику. Якщо труби заповнити сумішшю камінців та цементу, вони стануть непривабливими для вандалів...

Можливо. А може й ні - адже нашим рідним вандалам зовсім не соромно. Ані перед шведами, ані перед собою...

історія, вандалізм, Швеція

За темою:

  • У Полтаві пошкодили інформаційну дошку Джохару Дудаєву
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.