ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

16:07 04.07


На Полтавщині більше половини ліфтів відпрацювали граничний термін експлуатації

Про стан ліфтів у житлових будинках в області під час сьогоднішньої апаратної наради у голови Полтавської ОДА розповів начальник Управління Державної служби України з питань праці у Полтавській області Сергій Щербак.

У житлових будинках на Полтавщині встановлено 2474 ліфтів, із них із них 1325 - відпрацювали термін служби 25 років і більше, що становить 54 відсотка від загальної кількості ліфтів в області.

З кожним роком ця цифра постійно збільшується. Ще у 2014 році вона становила 45 відсотків, тобто менше, ніж за два роки більше 200 ліфтів області відпрацювали свій термін.

Він наголосив, що основними проблемними питаннями є проведення експертних обстежень ліфтів у зв’язку з відпрацюванням терміну служби, їх ремонт та проведення позачергового технічного огляду для визначення можливості їх подальшої безпечної та безаварійної експлуатації:

На даний час у містах Полтавщини більшість ліфтів експлуатується з непрацюючими системами двостороннього диспетчерського зв’язку кабін ліфтів із диспетчерськими пунктами, або пунктами розміщення обслуговуючого персоналу. Даний стан диспетчерських систем не може забезпечити своєчасну евакуацію пасажирів із кабін ліфтів при зупинці та виникненні позаштатної ситуації

Крім того, наявність системи диспетчеризації може запобігти випадкам грабунку обладнання ліфтів, які почастішали за останній період.

Так, наприклад, за останні місяці в Кременчуці було викрадено електрообладнання з машинних приміщень 19 ліфтів, що потребувало значних матеріальних затрат на придбання та встановлення викраденого обладнання. На двох ліфтах, обладнаних системами диспетчеризації, завдяки спрацюванню сигналу про несанкціоноване відкриття дверей машинного приміщення — грабункам вдалося запобігти

- пояснив начальник Управління Державної служби України з питань праці у Полтавській області.

За його словами, близько 60 відсотків підходів до машинних приміщень ліфтів та 20 відсотків шахт ліфтів не мають освітлення, що впливає на якість обслуговування та може привести до травмування працівників обслуговуючих організацій. Власники ж ліфтів приділяють недостатньо уваги щодо проведення ремонту будівельної частини ліфтових шахт та машинних приміщень. Що, у свою чергу, призводить до виходу ліфтів із ладу внаслідок потрапляння вологи, будівельного пилу та штукатурки на елементи ліфтів.

Цього року в Полтаві сталася аварійна ситуація з ліфтом на вул. Маршала Бірюзова,76: при цьому виник обрив усіх трьох тягових канатів ліфта, в кабіні якого перебувало два пасажири — батько та дитина шкільного віку. Падіння кабіни ліфта припинили лише дією захисних та блокувальних пристроїв.

У зв’язку з мораторієм на проведення перевірок суб’єктів господарювання, останні перевірки з охорони праці під час виконання робіт з експлуатації, технічного обслуговування та технічного огляду ліфтів проводились у 2014 році. За результатами таких перевірок, виявлено 121 порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці та отримано рішення адміністративного суду щодо заборони експлуатації 140 ліфтів. До адміністративної відповідальності притягнуто 11 працівників.

На сьогоднішній день не завершені роботи щодо експертного обстеження, ремонту та позачергового технічного огляду 125 ліфтів Комунального підприємства ЖЕО № 2 (м.Полтава) і відповідно не отримані рішення про можливість їх подальшої експлуатації. Комунальним підприємством "Ремліфт" ігнорується постанова Харківського апеляційного адміністративного суду про зупинку виконання робіт із експлуатації цих ліфтів, інформує прес-служба Полтавської ОДА.

ліфт, аварія

За темою:

  • 71 ліфт у Полтаві залишається непрацюючим
  • Ще пів сотні ліфтів запустили у Полтаві
  • У Полтаві відновлять роботу зупинених ліфтів
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.