ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

19:00 04.07


Нюанси довиборів у 151-му окрузі: плагіат, піар, підкуп виборців

Спостерігачі "Опори" фіксують порушення законодавства в 151-му окрузі на Полтавщині: кандидати плагіатять передвиборчі програми, роздають морозиво та шифер, а також обливають "політичним брудом" конкурентів.

Сьогодні спостерігачі громадської мережі "Опора" на прес-конференції розповіли про нюанси нинішньої передвиборчої кампанії з довиборів депутата Верховної Ради у 151-му окрузі на Полтавщині.

Загалом ЦВК зареєструвала 47 кандидатів на посаду законотворця. Але, за даними представниці ГМ "Опора" Дар'ї Черкашиної, лише частина з них проявляє якусь активність в окрузі. Це Руслан Богдан ("Батьківщина"), Олександр Березянський ("Опозиційний блок"), Руслан Ляшко (однофамілець Олега Ляшка, від "Радикальної партії"), Іван Близнюк (ВО "Свобода"), Сергій Мамоян ("Партія простих людей"), Ігор Чадюк ("Правий сектор"), Людмила Овчаренко ("Відродження"), Інна Авраменко ("Укроп"), Валерій Богун ("Україна славетна"), а також самовисуванці Олексій Рябоконь (мер Пирятина), Валентин Манько, Олександр Мигаль, Олександр Ольшанський, Валерій Пархоменко (колишній регіонал, людина з команди Олександра Удовіченка), Микола Бондар.

Типові порушення
Порушення виборчого законодавства, які зафіксували члени ГМ "Опора" під час передвиборчої кампанії у 151-му окрузі, відбуваються у різних напрямках:
1) За "своїх" кандидатів у свій робочий час агітували нардепи Олег Ляшко, Надія Савченко та Іван Крулько.
2) Кандидати Рябоконь та Ляшко розмістили білборди, де вони сфотографовані із "шефами" – відповідно з Тарасом Кутовим та Олегом Ляшко. Оскільки така політична реклама "працює" цілодобово (тобто у робочий час високопосадовців), вона є поза законом.
3) Політичні агітки кандидатів розміщені з порушенням правил благоустрою (на зупинках, стовпах, магазинах і т.д.). Кандидат Миголь у цьому плані "переплюнув" конкурентів, розмістивши свої гасла на дорожньому знакові.
4) На агітаційних матеріалах відсутні вихідні дані замовника (йдеться про Бондаря, Ляшка, Мамояна, Березянського, Пархоменка).
5) Хтось із кандидатів розповсюджував недостовірні відомості щодо конкурентів. Листівки із "чорним піаром" від імені "Громадського майдану Полтавщини" спрямовувалися проти семи кандидатів округу.
6) Кандидати займаються збором особистих даних виборців (Богдан у Лохвиці).
7) Відбувається непрямий підкуп виборців, численні факти якого зафіксовані під час нещодавніх свят – Дня молоді та Дня Конституції України. Так, Березянський роздавав морозиво дітям та організував безкоштовні атракціони. Мамоян "просто так" допоміг іграшками садочку. Манько годував людей кашею з чаєм і т.д.
8) Відбувається надання безоплатної допомоги у рамках "піару на наслідках стихії". Постраждалим від нещодавньої бурі мешканцям округу кандидати Ляшко, Березянський, Богдан, Рябоконь подарували листи шиферу для відновлення дахів.
Ніяких порушень при мінімальній активності (агітаційні намети) "Опора" не помітила в таких кандидаток, як Авраменко і Овчаренко.
Згідно з виявленими фактами порушення виборчого законодавства спостерігачі громадської мережі написали сім заяв до поліції.

Плагіат у програмах
Нинішнім кандидатам, очевидно, ліньки писати передвиборчі програми – тому вони використовують старі напрацювання з виборів 2012 і 2014 років – свої і конкурентів. Представник "Опори" Олексій Рєпік зазначив:

31 із 47 кандидатів у своїх програмах мають ознаки плагіату. Ще чотири є партійними програмами. При цьому з 15 запозичених програм 14 належать самовисуванцям. Цікаво, що жоден із 17-ти кандидатів, які були зареєстровані ЦВК в останній можливий день для цього (21 червня) не створив свою власну унікальну програму

Наприклад, "обіцянки" кандидатки Софії Ващенко на 76 відсотків скопійовані з програми кандидата у Президенти України 2014 року Василя Противсіха. А людина на ім'я Максим Березін хоче пройти до Верховної Ради з документом, написаним на основі фрагментів програм різних кандидатів, що коли-небудь балотувалися по 151-му окрузі.
Ще один цікавий нюанс – в "історії файлів" спостерігачі "Опори" виявили метадані деяких працівників ЦВК. На жаль, активісти не можуть довести, що посадовці допомагали писати програми деяким кандидатам в окрузі 151. Але сам факт заслуговує на увагу з боку громадськості.

Нагадаємо, 17 липня відбудуться довибори до Верховної Ради в чотирьох округах, зокрема, на Полтавщині це №151. У нас – через те, що нардеп Тарас Кутовий отримав посаду міністра аграрної політики України. І його місце в парламенті наразі вакантне.

політика, вибори, ГМ Опора

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.