ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

14:29 10.07


Науковці Полтавщини претендують на Державні премії

Уже завершилося висування кандидатів на здобуття Державних премій України 2016 року у галузі науки і техніки, серед яких - у різних галузях - три колективи науковців Полтавщини.

Так, колектив УМСА (Української медичної стоматологічної академії) висунув на здобуття Державної премії кандидатів у двох галузях.

У галузі хіміко-біологічних і медичних наук "Наукову розробку та впровадження системних підходів до діагностики, лікування та профілактики імунодефіцитних, аутоімунних та алергічних хвороб" (автори: Драннік Г.М., Курченко А.І., Чоп'як В.В., Кайдашев І.П., Дріянська В.Є., Дитятковська Є.М., Охотнікова О.М., Чернишова Л.І.). В офіційному поданні говориться: "Метою роботи є наукова розробка та впровадження системних підходів до діагностики, лікування та профілактики імунодефіцитних, аутоімунних та алергічних хвороб шляхом запровадження методів молекулярної біології, імуногенетики, імунології та алергології, застосування новітніх підходів імуномодулюючої та таргетної терапії. 

Також полтавські науковці з УМСА висунули на здобуття Державної премії 2016 року у галузі "Підручники" - видання "Фармакологія" (автори: Бобирьов В.М., Кресюн В.Й., Годован В.В., Казак Л. І., Кава Т.В., Островська Г.Ю., Петрова Т.А., Рябушко М.М.). В офіційному поданні до комітету Державної премії, зокрема, повідомляється: "Особливе місце у виданні займає схематичний виклад механізмів дії лікарських засобів та їх ефектів, наведено принципи фармакотерапії основних стоматологічних захворювань та основи надання невідкладної допомоги у стоматологічній практиці. Матеріал висвітлений в інтеграції з іншими медико-біологічними і клінічними дисциплінами, відрізняється оптимальним обсягом, раціональною структурою, чіткістю, логічністю, послідовністю й лаконічністю викладеного, наочною ілюстрацією, високим поліграфічним рівнем видання".

Науковий колектив Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського представив на здобуття Державної премії 2016 року у галузі "Фізико-технічні і математичні науки" наукове дослідження "Керовані ефекти пластичного деформування заготовок виробів для металургії та транспорту" (автори: Драгобецький В.В., Шаповал О.О., Щепетов В.В., Лотоус В.В., Леготкін Г. І., Слєпинін О.Г., Чигиринський В.В., Кресанов Ю.С.). В офіційному поданні говориться: "Авторами на основі теоретичних досліджень і експериментів визначено оптимальні параметри процесів пластичної деформації, плакування та деформаційного зміцнення. Запропоновано комплекс керованих ефектів пластичної деформації, критерії оптимізації, технології в’язкопластичного і пластичного деформування заготовок. Реалізовано нові конструктивні рішення тонкостінних профілів, технології виробництва деталей металургії та транспорту. Вироби, виготовлені за запропонованими технологіями, відповідають, а за деякими показниками перевищують зарубіжні аналоги".
На цю розробку науковців із Кременчука відгукнулися багато науковців у відкритому обговоренні на сайті Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки. Долучилися навіть науковці з інших країн світу.

 

Державна премія, наука, медицина

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.