ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

15:09 17.07


День виборів. Трагедія в Мелехах та скандал у Шеках

На виборчій дільниці № 530925 у селі Мелехи Чорнухинського району помер спостерігач від кандидата в депутати до Верховної Ради Олександра Березянського, 60-річний житель Загребелля Олександр Рибалко.

Близько 12-ї години на виборчій дільниці у селі Мелехи Чорнухинського району помер спостерігач від кандидата в депутати до Верховної Ради Олександра Березянського, 60-річний житель Загребелля Олександр Рибалко.

- Вийшов на вулицю і на сходах йому стало зле, він втратив свідомість, - пояснила голова ДВК у Мелехах Лідія Вовченко. – Ми намагалися допомогти своїми медикаментами, одразу викликали місцевого фельдшера, швидку допомогу і поліцію. Але лікарі констатували смерть. Зупинка серця. Зараз тіло забрали для судмедекспертизи у Лохвиці. Чоловік жив сам, жінка померла рік тому. Діти живуть і працюють у місті, їм уже повідомили сумну звістку.
На дільниці всі шоковані тим, що сталося, і не можуть оговтатися. Кажуть, що саме через сильну спеку серед виборців низька активність.

А тим часом на ДВК № 530498 (село Шеки, Лубенського району) члени комісії прийняли незаконне рішення, яке обмежує в пересуванні спостерігача під час підрахунку голосів. Як повідомив спостерігач "ОПОРИ" після початку голосування голова комісії зачитали постанову, згідно якої офіційним спостерігачам під час підрахунку голосів заборонено підходити до столу, де знаходитиметься лічильна комісія, ближче ніж на три метри. Відповідне рішення було затверджено постановою ДВК від 8 липня. При цьому, бланк даного рішення є вже заповненим, куди лише треба вписати окремо номер дільниці. На зауваження спостерігача, що дане рішення є незаконними члени ДВК не відреагували. Відносно даного рішення складена скарга в ОВК.

Згідно пункту 1 частини 9 статті 78 Закону "Про вибори народних депутатів", офіційний спостерігач від громадської організації має право перебувати на виборчих дільницях під час голосування, спостерігати з будь-якої відстані за діями членів виборчої комісії, у тому числі під час видачі виборчих бюлетенів виборцям і підрахунку голосів, не заважаючи членам виборчої комісії фізично.

В ОВК спостерігачам "ОПОРИ" повідомили: "Це рішення є незаконним і ми його скасуємо, якщо буде скарга. Дані бланки були видані членам ДВК під час тренінгу для дільничних комісій від ЦВК та міжнародної неурядової організації IFES, яка підтримує права громадян на участь у вільних і справедливих виборах. Але стверджувати, що їх роздавали саме представники ЦВК чи IFES ми не можемо", - заявили в окружній комісії.

Таким чином, якщо до 20:00 дане рішення не буде скасовано, можна буде говорити про перешкоджання діяльності офіційного спостерігача. Згідно частини 1 статті 157 ККУ, дані дії караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

вибори, трагедія, смерть, поліція, закон

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.