ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

14:04 20.07


На Полтавщині залишилося п'ять пам'ятників радянським діячам

ОДА звернулася до прокуратури, аби та вплинула на органи місцевого самоврядування, які "забули" демонтувати пам'ятники радянським діячам у кількох районах області.

За даними Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, у п'яти районах області залишилися пам'ятники радянським діячам, які органи місцевої влади мали б демонтувати згідно з відповідним законом. Йдеться про монументи комсомольцям ХХ століття в Глобиному, М.О. Островському в Диканьці, М.В. Підгорному в Карлівці, І.М. Третяку в Хоролі, а також Г.О. Котовському та В.І. Леніну в селах Оржицького району, Великоселецькому та Круподеренцях відповідно.

Нагадаємо, демонтувати всі пам'ятники комуністичної епохи органи місцевого самоврядування були зобов'язані до 21 травня 2016 року. Конкретні монументи визначені у додатку до відповідного розпорядження голови ОДА Валерія Головка. Загалом на демонтаж було відведено близько року, оскільки декомунізаційна кампанія почалася у травні 2015-го із підписання Президентом України пакету спеціальних законів, які, серед іншого, забороняють "пропаганду символіки комуністичного тоталітарного режиму".

Перед публікацією цього матеріалу начальник відділу взаємодії з громадськими об'єднаннями Департаменту інформаційної діяльності ОДА Олександр Отич розповів виданню Poltava365.com:

Один із вказаних пам'ятників можна вважати декомунізованим. Так, монумент комсомольцям ХХ століття в Глобиному нещодавно… переробили та перейменували. А саме: прибрали радянсько-комуністичну символіку і написи з барельєфів та приурочили монумент вшануванню тих, "хто зі зброєю в руках відстоював державність України на початку ХХ століття, зокрема, таким текстом: "Українським патріотам – учасникам визвольного руху 20-років ХХ століття".

Разом із тим Отич зазначив: лідером "недокомунізації" є обласний центр. Зокрема, на трасі Київ – Харків благополучно стоїть магазин "Серп і молот" з відповідно яскравою символікою. Також є ще декілька об'єктів, щодо яких голова ОДА Валерій Головко нещодавно звернувся до Полтавського міського голови Олександра Мамая, адже повноваження губернатора з декомунізації завершилися 21 травня 2016 року.

декомунізація, пам'ятник

За темою:

  • У Полтаві завершилося голосування щодо перейменування вулиць
  • У Полтаві зникли дошки радянським діячам Лідову та Ляхову
  • Дудаєва, Княгині Ольги та інші: в Полтаві перейменували 28 зупинок
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.