ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

17:19 24.07


У Полтаві покажуть моноспектакль, який взяв Гран-прі на фестивалі в Единбурзі

У вересні в Полтаві відбудеться значна театральна подія. Як стало відомо нашому сайту, у рамках міжнародного туру до обласного центру завітає знаменитий "Синій автомобіль" Олексія Вертинського.

Одноактовий моноспектакль Олексія Вертинського було поставлено в Київському Молодому театрі режисером Ігорем Славинським за однойменною п'єсою Ярослава Стельмаха. Прем'єра вистави відбулася 13 травня 1998 року. Музичне оформлення - легендарний Ендрю Ллойд Веббер.

Від задуму до спектаклю пройшло три роки, перш ніж режисер Ігор Славинський домігся свого - втілив постановку в життя. В одному з інтерв'ю актор Олексій Вертинський згадував, що спочатку був абсолютно проти постановки цієї п'єси, вона йому здавалася "переробкою задорновскіх фейлетонів", про що говорив і драматургу, і художньому керівникові театру Станіславу Мойсеєву. Передпрем'єрне відчуття актора формулювалося так: "година ганьби - і повернуся до свого колишнього життя". Однак реакція глядачів була зовсім іншою.
Прем'єра відбулася для зали, що складалася з творчої еліти Києва. Для Вертинського це був серйозний іспит, оскільки на той момент в київському театральному світі за його плечима була лише роль Сґанареля в постановці мольєровського "Дон Жуана" (режисер - Станіслав Мойсеєв). Буквально з перших миттєвостей зал спершу завмер, потім пролунав регіт, а до фіналу глядач плакав разом із головним героєм. За спогадами актора, у кульмінаційний момент в фіналі спектаклю він бачив в залі хусточки - ознака того, що виконання зворушило вибагливого глядача.

Розуміння твору до самого Вертинському прийшло набагато пізніше, коли актор переосмислив його, пропустивши крізь призму життя драматурга. Ярослав Стельмах писав п'єсу про власне життя, в ній - його близькі, його внутрішні переживання і біль. Актор зізнається, що спектакль залишається для нього загадкою і через роки...

Вже у перший рік існування вистави вона була переможцем різних фестивалів і конкурсних показів. Збір нагород продовжився і через багато років після прем'єри. Втім, коли говорять про "Синій автомобіль", часто згадують і "хлібосольну зустріч" у Самарі, яка закінчилася скандалом - під грюкання стільців. Виявилося, що місцевий глядач не був попереджений про те, що спектакль іде українською мовою.

Автор п'єси Ярослав Стельмах - син відомого українського письменника Михайла Стельмаха - блискучий літератор, драматург, перекладач. 4 серпня 2001 року у 51-річному віці він трагічно загинув в автокатастрофі. Похований поруч із батьком на Байковому кладовищі у Києві.

Ця вистава - володар Гран-прі престижного міжнародного театрального фестивалю в шотландському Единбурзі. Полтавський глядач зможе сам оцінити емоційну і талановиту гра Олексія Вертинського 17 вересня, о 19:00 - в приміщенні  академічного Театру ляльок.

культура, мистецтво, театр, Олексій Вертинський, Ярослав Стельмах

За темою:

  • Полтавська вистава очолила рейтинг Forbes за кількістю аншлагів
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.